Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Κίνδυνος για χιλιάδες εργαζομένους σε παιδικούς σταθμούς

Τι αναφέρουν δήμαρχοι της Θεσσαλονίκη – Ζητούν απόσυρση νομοσχεδίου της κυβέρνησης

Επιμέλεια: Μαρία Κουζούφη

Δήμαρχοι και εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς διαμαρτυρήθηκαν χθες έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στη Θεσσαλονίκη, για την προωθούμενη απόφαση του Υπουργού Παιδείας σχετικά με την ένταξη παιδιών ηλικίας 4 ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί παρέμειναν κλειστοί χθες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συγκεκριμένη απόφαση, ενώ αντίστοιχη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε και στην Αθήνα, με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και πορεία προς τη Βουλή.

Τη δυναμική κινητοποίηση, στην οποία συμμετείχαν Δήμαρχοι και εργαζόμενοι στους δημοτικούς σταθμούς από ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, οργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), «καταγγέλλοντας ότι η κυβερνητική απόφαση, η οποία θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις σε χιλιάδες οικογένειες και εργαζόμενους στις Δομές, προωθήθηκε χωρίς να προηγηθεί διάλογος και συμπεριλήφθηκε στο Νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής».

Κυρίζογλου: Ζητάμε παρέμβαση πρωθυπουργού

«Ζητάμε από τον πρωθυπουργό να παρέμβει στο ζήτημα αυτό γιατί είναι εκείνος που στις  9 Μαΐου του 2017 με δημόσιες δηλώσεις δεσμεύτηκε για τη δυνατότητα που θα έχουν οι γονείς να επιλέγουν για παιδιά της προνηπιακής ηλικίας τη δομή (είτε νηπιαγωγείο είτε παιδικός σταθμός), που επιθυμούν να εγγράψουν το παιδί τους. Αλλά διαμαρτυρόμαστε έντονα και για τη στάση του υπουργού Παιδείας του κ. Γαβρόγλου, ο οποίος στις 29 Μαΐου του 2017 ενώπιων του υπουργού Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη και της υφυπουργού Εργασίας κ. Φωτίου, παρουσία της ΚΕΔΕ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ, της ΔΟΕ και του ΠΑΣΥΒΝ, ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, εάν πρώτα δεν εξαντληθεί ο διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ζητάμε να αποσυρθεί η σχετική διάταξη και να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος και όχι να έχει τη διαδικασία ψήφισης της διάταξης ενεργή, να ψηφίσει στο τέλος στη Βουλή τη σχετική διάταξη ο υπουργός και μετά να κάνουμε διάλογο, όπως λέει με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας. Αυτό είναι κοροϊδία», δηλώνει στον Τ.Θ. ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, σχετικά με τη χθεσινή κινητοποίηση.

Τι αναφέρουν οι δήμαρχοι

Όπως επισημαίνουν οι δήμαρχοι σε υπόμνημά τους, η συγκεκριμένη εξέλιξη θα επηρεάσει άμεσα την λειτουργία 1.600 προνηπιακών τμημάτων, που λειτουργούν σήμερα πανελλαδικά σε παιδικούς σταθμούς των δήμων και αφορούν τα τετράχρονα παιδιά. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι θα επηρεαστούν επίσης περισσότεροι από 3.500 εργαζόμενοι -κυρίως συμβασιούχοι- στα τμήματα αυτά, που όπως υποστηρίζουν κινδυνεύουν με απόλυση, αφού μεγάλος αριθμός προνηπίων θα αποχωρήσει αναγκαστικά.

«Ναι μεν ουδείς απολύεται αλλά όταν πάψει να υπάρχει μια υπηρεσία, δεν μπορούν να υπάρχουν και εργαζόμενοι», λέει ο κ. Κυρίζογλου.

Οι δήμοι επισημαίνουν ότι ταυτόχρονα μπαίνουν σε δοκιμασία και χιλιάδες εργαζόμενοι γονείς, καθώς η καθημερινότητά τους θα επιβαρυνθεί με δυσλειτουργίες, που αφορούν κυρίως το ωράριο λειτουργίας και τις αργίες των νηπιαγωγείων, αφού ως γνωστό δεν λειτουργούν τους τρεις θερινούς μήνες και τις αργίες των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Επίσης, στα νηπιαγωγεία που δεν είναι ολοήμερα, το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 8.00 το πρωί έως τις 12.30 το μεσημέρι, ενώ δεν διασφαλίζεται η σίτιση των παιδιών και οι πρόσθετες υπηρεσίες των παιδικών σταθμών, όπως οι παιδίατροι, ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, κοινωνικοί επιστήμονες κ.α.

Ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, χαρακτήρισε, σε δηλώσεις του στη διάρκεια της χθεσινής κινητοποίησης, ότι το άρθρο 33 του νομοσχεδίου "ανοσιούργημα", λέγοντας ότι η υποχρεωτική εκπαίδευση των προνηπίων δεν συμβαίνει σε καμία χώρα της ΕΕ, παρά μόνο στη Β. Κορέα. "Αυτό αφαιρεί από εκατοντάδες χιλιάδες νέα ζευγάρια που έχουν μικρά παιδιά (τη δυνατότητα τα παιδιά τους) να φοιτήσουν ομαλά, με διευρυμένο ωράριο, και τα οδηγεί υποχρεωτικά στα νηπιαγωγεία, που είναι κλειστά τρεις μήνες το καλοκαίρι και στις γιορτές Χριστουγέννων και Πάσχα" υπογράμμισε. Υποστήριξε εξάλλου, ότι οι δήμοι θα αναγκαστούν να απολύσουν εργαζομένους, άγνωστο με ποια κριτήρια, τη στιγμή που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού μεγάλο μέρος αυτών εργάζονται σε προγράμματα που κατά 70% και πλέον χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Συνάντηση με Νοτοπούλου

Κλιμάκιο από δημάρχους της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, από το Εργατικό Κέντρο και από εκπροσώπους τοπικών συλλόγων εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, συναντήθηκε με την επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Κατερίνα Νοτοπούλου και με συνεργάτη της υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης).

«Μας άκουσαν και είπαν ότι θα μεταβιβάσουν στην κυβέρνηση αρμοδίως το αίτημα το κοινό της ΠΕΔ-ΚΜ, που είναι και αίτημα της ΚΕΔΕ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ, και του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς», είπε ο κ. Κυρίζογλου.

Οι συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της οδού Αγίου Δημητρίου (μπροστά από το ΥΜΑ-Θ), κρατώντας πανό με συνθήματα "Όχι στην απαξίωση και στο σταδιακό κλείσιμο των παιδικών σταθμών" και "Όχι στην σχολειοποίηση των παιδιών από τα τέσσερα έτη" κ.α.

Σημειώνεται ότι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί λειτουργούν κανονικά από σήμερα.

Οι αιρετοί πάντως, κάλεσαν σε διαρκή αγωνιστική εγρήγορση τους εργαζομένους, έως ότου να φτάσει το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής και έως ότου υπάρξει παρέμβαση του Πρωθυπουργού.

Παρόντες στη δυναμική κινητοποίηση ήταν οι δήμαρχοι, Θέρμης, Καλαμαριάς, Λαγκαδά, Παύλου Μελά, Δέλτα, Παιονίας, Σκύδρας, Πέλλας, Βισαλτίας, κ.κ Θ. Παπαδόπουλος, Θ. Μπακογλίδης, Γ. Καραγιάννης, Δ. Δεμουρτζίδης, Μ. Φωτόπουλος, Χ. Γκουντενούδης, Κ. Ιγνατιάδου, Γ. Στάμκος, και Α. Δουβίτσα, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης, καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι.  Το παρών έδωσε και ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ο οποίος παραβρέθηκε και στις συναντήσεις που είχαν οι δήμαρχοι στο ΥΜΑΘ.

Τι λέει το υπουργείο Παιδείας

Απαντώντας στην ΚΕΔΕ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ, το υπουργείο Παιδείας σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι «όχι μόνο δεν συρρικνώνονται οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και δεν κινδυνεύουν θέσεις εργασίας, αλλά αντιθέτως, προκύπτει ανάγκη για ίδρυση επιπλέον δομών προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των παιδιών».

Ειδικότερα, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το ΥΠΠΕΘ θεσμοθετεί τη δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση στο Νηπιαγωγείο, και σταδιακά αρχίζει να την υλοποιεί από τον επόμενο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Με αυτόν τον τρόπο ικανοποιεί μια κοινωνική ανάγκη και ένα πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας στο πλαίσιο και του ευρωπαϊκού στόχου για ένταξη τουλάχιστον του 95% των παιδιών (από τεσσάρων ετών μέχρι την ηλικία έναρξης της σχολικής φοίτησης) στην προσχολική εκπαίδευση. Είναι γνωστές οι έρευνες που καταδεικνύουν ότι η εκκίνηση της προσχολικής αγωγής από την πρώιμη παιδική ηλικία λειτουργεί αντισταθμιστικά στις άνισες ευκαιρίες που προσφέρουν τα διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα προέλευσης των μαθητών. Ταυτόχρονα, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ιδρύεται το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία που θα εκπαιδεύει βρεφονηπιοκόμους σε πανεπιστημιακό επίπεδο».

Στην ανακοίνωση, επισημαίνεται ακόμη ότι το υπουργείο αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επιπλέον, συνεχίζει το υπουργείο, «οι ανησυχίες που εκφράζουν από κοινού ΚΕΔΕ, ΠΟΕ - ΟΤΑ και ΠΑΣΥΒΥΝ μοιάζουν να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο μέσος όρος γεννήσεων τα τελευταία έτη στην Ελλάδα (2013-2017) είναι περίπου 90.000 ανά έτος. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι γεννήσεις παιδιών από 1-4 ετών ανέρχονται στις 276.894 χιλιάδες, ενώ οι θέσεις στους παιδικούς/ βρεφικούς σταθμούς είναι 88.396 χιλιάδες (79.229 στους παιδικούς και 9.167 στους βρεφικούς). Μένουν, δηλαδή, εκτός δομών αγωγής και φροντίδας 188.498 παιδιά ηλικίας 1- 4 ετών. Πόσο πιο «εκκωφαντικά» πρέπει να είναι τα στοιχεία για να γίνει αντιληπτό ότι όχι μόνο δεν συρρικνώνονται οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και δεν κινδυνεύουν θέσεις εργασίας, αλλά αντιθέτως, προκύπτει ανάγκη για ίδρυση επιπλέον δομών προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των παιδιών;»

Εκπρόσωποι του Υπουργείου και της ΚΕΔΕ πρόκειται να συναντηθούν σήμερα με εκπροσώπους της ΕΕΤΑΑ «για να ξεκαθαριστεί και να συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές το κομβικό ερώτημα του αριθμού των παιδιών για τα οποία γίνονται κάθε χρόνο αιτήσεις να ενταχθούν σε Παιδικούς Σταθμούς, αλλά τελικά μένουν εκτός».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ