Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρευνα: Ποια είναι τα προβλήματα που βασανίζουν τη Θεσσαλονίκη

Τι ζητούν κατά προτεραιότητα οι πολίτες στην Β΄περιφέρεια ...

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Οι υποδομές υγείας, οι συγκοινωνίες και η εγκληματικότητα αποτελούν, κατά σειρά, τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της β΄ εκλογικής περιφέρειας της Θεσσαλονίκης, ενώ περίπου 7 στους 10 ζητούν, κατά προτεραιότητα, την καταπολέμηση της ανεργίας.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα που εκπόνησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview για λογαριασμό του βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Άρη Φωκά. Η έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 605 ατόμων την περίοδο 28 Φεβρουαρίου-5 Μαρτίου, με σκοπό να καταγράψει τις απόψεις της κοινής γνώμης στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια για μια σειρά ζητημάτων.

Τα προβλήματα

Το 50% των συμμετεχόντων στην έρευνα καταδεικνύει ως σημαντικότερο πρόβλημα στην περιοχή τις υποδομές υγείας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, έλλειψη ασθενοφόρων κλπ).  Οι συγκοινωνίες ακολουθούν με ποσοστό 42%. Το συγκεκριμένο πρόβλημα φαίνεται ότι απασχολεί περισσότερο τις περιοχές της Βόλβης, Δέλτα, Λαγκαδά, Ωραιόκαστρο και Χαλκηδόνα (50%) και λιγότερο τις περιοχές Θέρμης, Θερμαϊκού και Πυλαίας-Χορτιάτη (31%). Αντιθέτως, το οδικό δίκτυο αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα για τη δεύτερη ομάδα περιοχών (37%) από ότι για την πρώτη (14%).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανάλυση των ευρημάτων κατά φύλο και ηλικία. Έτσι, οι γυναίκες είναι αυτές που θεωρούν μεγαλύτερο πρόβλημα τις συγκοινωνίες (57% έναντι 17%), ενώ οι άνδρες το οδικό δίκτυο (35% έναντι 17%), ενώ οι νέοι από 18-35 ετών στην συντριπτική τους πλειοψηφία (82%), θεωρούν τις συγκοινωνίες ως το σημαντικότερο πρόβλημα, πιθανόν επειδή δεν έχουν ακόμη δικό τους αυτοκίνητο ή δεν μπορούν να συντηρήσουν ένα, όπως εξήγησε ο Δημήτρης Βασιλειάδης της Interview.

Τρίτο κατά σειρά πρόβλημα που αναφέρουν οι κάτοικοι είναι η εγκληματικότητα, με ποσοστό 41%. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη ερώτηση υπήρχε η δυνατότητα μέχρι δύο επιλόγων. Μάλιστα, οι περιοχές Θέρμης, Θερμαϊκού και Πυλαίας-Χορτιάτη αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα, πιθανόν εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχουν εκεί και αρκετές εξοχικές κατοικίες. Επίσης, προκύπτει ότι μεγαλύτερη ανασφάλεια αισθάνονται οι γυναίκες (55% έναντι 32%). Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα προβλήματα, 12% συγκεντρώνει το περιβάλλον (έλλειψη πρασίνου, αυθαίρετη δόμηση, βιομηχανική επιβάρυνση κλπ), με το ποσοστό να είναι υψηλότερο (17%) όπως ήταν αναμενόμενο στις περιοχές Βόλβη, Δέλτα, Λαγκαδά, Ωραιόκαστρο και Χαλκηδόνα, καθώς εκεί περιλαμβάνεται και η βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ακολουθεί με 11% η σχολική στέγη.

Τι ζητούν κατά προτεραιότητα

Το 69% των ερωτηθέντων ιεραρχεί την ανεργία ως το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα. Για την περιοχή Βόλβη, Δέλτα, Λαγκαδά, Ωραιόκαστρο και Χαλκηδόνα μάλιστα, το ποσοστό είναι μεγαλύτερο και φτάνει το 72%, έναντι 63% στις υπόλοιπες περιοχές της β΄εκλογικής περιφέρειας. Επίσης, από την έρευνα επιβεβαιώθηκε ότι η ανεργία έχει και φύλο και ηλικία, καθώς πλήττει περισσότερο τις γυναίκες (το 73% των ερωτηθέντων γυναικών και το 82% των νέων 18-35 ετών θεωρεί ότι είναι πρόβλημα πρώτης προτεραιότητας). Στο ίδιο ερώτημα (στο οποίο υπήρχε η δυνατότητα μέχρι δύο επιλογών), ακολουθούν η μείωση της φορολογίας σε ποσοστό 62%, η προσέλκυση νέων επενδύσεων (37%) και η μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων (12%).

Τι μοντέλο ανάπτυξης θεωρούν ότι χρειάζεται η περιοχή

Στην ερώτηση «ποιο εκτιμάται πως πρέπει να είναι το νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της περιφέρεια» και έχοντα τη δυνατότητα μέχρι δυο επιλογών, το 46% ζητά στήριξη της γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας (στις περιοχές Βόλβης, Δέλτα, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου και Χαλκηδόνας το ποσοστό αυξάνεται στο 52%), και ακολουθούν οι επενδύσεις στον τουρισμό με 45% (το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 56% στην περιοχή Θέρμης, Θερμαϊκού και Πυλαίας-Χορτιάτη), οι επενδύσεις στη βιομηχανία και τη μεταποίηση με 37%, η ανάπτυξη του εμπορίου με 32% και η ανάπτυξη υπηρεσιών με 12%.

Τι λένε για βουλευτές, περιφερειάρχη και δημάρχους

Τέλος, στο ερώτημα «από τους θεσμούς που θα σας αναφέρω, ποιος κατά τη γνώμη σας είναι πιο διεκδικητικός απέναντι στην κυβέρνηση», οι ερωτηθέντες απάντησαν με ποσοστό 33% ο Περιφερειάρχης και με ποσοστό 32% οι βουλευτές της Περιφέρειας. Πολύ χαμηλό είναι το ποσοστό που συγκέντρωσαν οι δήμαρχοι (μόλις 9%), ενώ 15% συγκεντρώνει η απάντηση «άλλος/κανένας» και 11% η απάντηση «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

Φωκάς: Η ανεργία το μεγαλύτερο πρόβλημα – Έμφαση στην ασφάλεια

Από την έρευνα φαίνεται ξεκάθαρα ότι η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, δήλωσε ο βουλευτής κ. Φωκάς, σχολιάζοντας τα ευρήματα, ενώ προανήγγειλε άμεσες δράσεις για το πρόβλημα της ασφάλειας στην εν λόγω περιοχή. Ειδικότερα, σε ότι αφορά την ανεργία, ο βουλευτής δήλωσε ότι μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με την μείωση της φορολογίας αλλά και με κίνητρα για όσους θέλουν να επενδύσουν σε γη, παραγωγή και μεταποίηση, ενώ άσκησε κριτική για την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της ανεργίας. «Το μόνο που κάνουν είναι να προσλαμβάνουν δημόσιους υπαλλήλους», όπως είπε. Για τις συγκοινωνίες και το οδικό δίκτυο είπε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης στις περιοχές της Περαίας μέχρι και τη Μηχανιώνα. Στο θέμα της εγκληματικότητας και της ασφάλειας των πολιτών προανήγγειλε άμεσες κινήσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται να επισκεφθεί τα αστυνομικά τμήματα Θέρμης και Μπαχτσέ, ώστε να καταγραφούν τα προβλήματα και οι ελλείψεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ