Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πόσιμο νερό ζητούν οι κάτοικοι Κυμίνων - Νέων Μαλγάρων

Τι αποφάσισε η συνέλευση των κατοίκων...

Την αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν πόσιμο νερό για την περιοχή τους δήλωσαν οι κάτοικοι των Κυμίνων και των Νέων Μαλγάρων στην πρώτη σχετική με το θέμα συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Μαρτίου στο κοινοτικό κατάστημα των Κυμίνων, με μεγάλη συμμετοχή.

«Η μη διάθεση πόσιμου νερού από το δίκτυο ύδρευσης έχει μεγάλες συνέπειες στην ποιότητα ζωής μας, καθώς επιβαρύνεται η υγεία μας, ενώ παράλληλα επιβαρυνόμαστε οικονομικά», τόνισαν οι κάτοικοι, δηλώνοντας την αγανάκτησή τους που το ζήτημα αυτό παραμένει ανεπίλυτο επί τόσες δεκαετίες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

«Η χρήση εμφιαλωμένου νερού δεν είναι απαραίτητα μία ασφαλής λύση, ενώ, ακόμη και όταν αυτό χρησιμοποιείται για πόση και μαγείρεμα, έχει αποδειχθεί ότι το νερό με αρσενικό είναι ανθυγιεινό ακόμη και για πλύσιμο και μπάνιο. Υπάρχουν κάτοικοι που παραπονιούνται για εξανθήματα και φαγούρα όταν έρχονται σε επαφή με το νερό του δικτύου. Επιπλέον, κάποια νοικοκυριά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν νερό ούτε για πόση και μαγείρεμα με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να καταναλώνουν ακατάλληλο νερό!», τονίζεται χαρακτηριστικά σε σημερινή ανακοίνωση της συνέλευσης κατοίκων Κυμίνων-Νέων Μαλγάρων για το νερό.  

Τα σχέδια του Δήμου

Στη συνάντηση, ενημερώνοντας σχετικά με το σχεδιασμό του Δήμου Δέλτα για το θέμα του νερού ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κυμίνων, Βασίλης Κατούνας, είπε ότι σκοπός του Δήμου είναι η σύνδεση με το δίκτυο της ΕΥΑΘ, όταν η εταιρεία δημιουργήσει νέο αντλιοστάσιο στον Αλιάκμονα, εξέλιξη που αναμένεται σε δύο χρόνια από τώρα. Παράλληλα, θα αναζητηθεί χρηματοδότηση μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη δημιουργία δικτύου μεταφοράς του νερού από τον Αλιάκμονα έως την περιοχή μας.

Στο μεταξύ, ο κ. Κατούνας δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν προσπάθειες για τη λειτουργία των μονάδων εξυγίανσης νερού που υπάρχουν τόσο στα Κύμινα, όσο και στα Νέα Μάλγαρα και τη Βραχιά, αν και, όπως τόνισε, το νερό από τα εξυγειαντήρια δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες στο δίκτυο, ιδίως το καλοκαίρι. Όπως είπε, για να λειτουργήσει αυτό το σύστημα θα πρέπει να τοποθετηθούν υδρόμετρα, τα οποία θα αυξήσουν το κόστος στο λογαριασμό της ύδρευσης. Σημαντικό πρόβλημα επίσης είναι η ύπαρξη ‘’bypass’’ στο δίκτυο, δηλαδή παρακάμψεων μέσω των οποίων γίνεται σπατάλη νερού.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η επίλυση του ζητήματος δεν είναι ένα απλό ζήτημα, ωστόσο θεωρούμε ότι με την απαραίτητη βούληση και αποφασιστικότητα και με την συνεργασία των κατοίκων μπορεί και πρέπει να επιλυθεί. Θα χρειαστεί η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση των κατοίκων για την κατάργηση των ‘’bypass’’ και την συνετή χρήση του νερού, ώστε να φτάνει για όλους», ανέφερε στη συνάντηση εκ των διοργανωτών η Λία Παπαδράγκα.

Η συνέλευση των κατοίκων, με απόφασή της, ζητά καταρχήν από τη δημοτική αρχή να ενεργήσει άμεσα για την αποτελεσματική λειτουργία των υφιστάμενων μονάδων εξυγίανσης του νερού και την διευθέτηση των επιμέρους ζητημάτων, ώστε αυτές να διαθέτουν επαρκές νερό στο δίκτυο.

Παράλληλα, ζητά να διερευνηθούν όλες τις δυνατότητες για σύνδεση με το δίκτυο της ΕΥΑΘ. Σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι η πρόσβαση σε πόσιμο νερό μέσω της δημόσιας ύδρευσης είναι δικαίωμα για όλους τους κατοίκους της χώρας και σε αντίθετη περίπτωση οι υπεύθυνοι διώκονται ποινικά.

Η συνέλευση των κατοίκων αποφάσισε τον ορισμό εξαμελούς επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί στενά το θέμα και ζητά τη συνεργασία της δημοτικής αρχής και των τοπικών εκπροσώπων του Δήμου. Επίσης, ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών για την κατάθεση σχετικού ψηφίσματος στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δέλτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ