Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καινοτομίες που μπήκαν σε… τροχιά στη Θεσσαλονίκη

Χάρη στην συνεργασία ΑΠΘ, δήμου Θεσσαλονίκης, Εθνικής Τράπεζας και του Οικοσυστήματος Καινοτομίας Θεσσαλονίκης OK!Thess

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Τέσσερις επιχειρήσεις τεχνοβλαστών (spin-off) που ειδικεύονται στην παραγωγή νανοσωματιδίων για εφαρμογές σε καλλυντικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα, στη μετατροπή της οργανικής ύλης σε πράσινη ενέργεια, στη μεταφορά τεχνογνωσίας σε κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και στην εκμάθηση προγραμματισμού σε παιδιά μέσω πλατφόρμας με ρομπότ είναι ο βασικός καρπός του πρώτου χρόνου συνεργασίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), του προγράμματος «NBG Business Seeds» της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) και του Οικοσυστήματος Καινοτομίας  Θεσσαλονίκης OK!Thess (Προθερμοκοιτίδα Επιχειρηματικότητας).

Η συνεργασία στοχεύει στην εμπορική και οικονομική αξιοποίηση ώριμων ερευνητικών αποτελεσμάτων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ στο πλαίσιό της έγιναν σεμινάρια για την καθοδήγηση ομάδων με καινοτόμες ιδέες, δράσεις ενθάρρυνσης για την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων, εκδηλώσεις ενημέρωσης, παροχής υποδομών δικτύωσης και χρηματοδότησης.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν το μεσημέρι της Τρίτης σε ειδική τελετή στο ΑΠΘ, ενώ νωρίτερα το πρωί για το πρόγραμμα και τις πτυχές της συνεργασίας μίλησαν οι φορείς υλοποίησης σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.

«Πρόκειται για μια δυναμική σύμπραξη της πόλης μας που ήδη έχει σημαντικά αποτελέσματα», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων κ. Σπύρος Πέγκας λέγοντας πως με δημιουργήθηκε μια προθερμοκοιτίδα  επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος εξήρε τις προσπάθειες του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, καθώς και του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για δράσεις καινοτομίας, Σίμου Μπενσασσών, οι οποίοι οραματίστηκαν και προώθησαν δυναμικά τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

«Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τις καινοτόμες ιδέες σε προϊόντα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της αγοράς. Με τον τρόπο αυτό, δεν μένουν στη θεωρία, αλλά μετασχηματίζονται στην πράξη, ως προϊόντα αξίας με θέσεις εργασίας και γρήγορη ανάπτυξη. Υπάρχουν πολλές ιδέες, αλλά λείπει η εμπειρία και η τεχνογνωσία. Η συνεργασία με το OK!Thess βοηθά στην δικτύωση, και στο feedback των ιδεών», ανέφερε ο Δημήτρης Κουρτέσης εκπροσωπώντας το OK!Thess.

Για την συνεργασία με την «Εθνική Τράπεζα» μίλησε ο Αντιπρύτανης Οικονομικών του ΑΠΘ, αν. καθηγητής Νικόλαος Βαρσακέλης λέγοντας πως «στόχος του μνημονίου που υπογράψαμε πέρυσι ήταν να γίνουν δράσεις για την δικτύωση και προβολή καινοτόμων ιδεών και να αξιοποιηθούν έρευνες στο ΑΠΘ. Το Πανεπιστήμιό μας οφείλει να δώσει στους φοιτητές του και εναλλακτικές διεξόδους σταδιοδρομίας. Την τελευταία 5ετία το ΑΠΘ έχει υλοποιήσει 2.358 έργα βιομηχανικής συνεργασίας, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από εταιρείες και ιδιώτες και ο τζίρος τους ανήλθε στα 29,3 εκατ. € (16,39% του συνολικού κύκλου εργασιών του ΕΛΚΕ ΑΠΘ). Στο πλαίσιο αυτό, εκχωρήθηκαν από το Πανεπιστήμιο 22 άδειες εκμετάλλευσης (licensing) και ιδρύθηκαν 5 επιχειρήσεις/τεχνοβλαστοί. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει σαφώς ότι η εφαρμοσμένη έρευνα στο ΑΠΘ κερδίζει συνεχώς έδαφος και η ερευνητική δραστηριότητα των Καθηγητών και Ερευνητών του ΑΠΘ, σε αρκετές περιπτώσεις, μπορεί να αξιοποιηθεί οικονομικά». Αναφερόμενος στο 1ο Match & Develop a startup@Thess που έγινε πέρυσι είπε πως συμμετείχαν εννέα ομάδες και τέσσερις από αυτές προχώρησαν σε ίδρυση spin-off εταιρειών.

40 ομάδες με καινοτόμες ιδέες

Στο φετινό «Match & Develop a startup@Thess», που θα γίνει από Παρασκευή 30 Μαρτίου έως Κυριακή 1 Απριλίου 2018 θα λάβουν μέρος 40 ομάδες (από τις οποίες περίπου 10 προέρχονται από το ΑΠΘ),που θα καταθέσουν καινοτόμες ιδέες. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του OK!Thess (Κομοτηνής 2 και Μαρίας Κάλλας) και παρόντες θα είναι και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κλάδου.

Χρηματοδοτήσεις για καινοτομίες

Για τα προγράμματα της Εθνικής Τράπεζας που συνδέονται με τον χώρο της καινοτομίας μίλησε η Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Νέλλη Τζάκου – Λαμπροπούλου. Παράλληλα ανακοίνωσε πως θα δοθούν 40 εκ ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις (έως 9 εργαζόμενοι και έως 2,5 εκ τζίρο εργασιών) για τις καινοτομίες τους, ενώ ανέφερε πως έχουν ανακοινωθεί 6 χρηματοδοτήσεις 400εκ. ευρώ στον τομέα των καινοτομιών για τα επόμενα 5 χρόνια. 

Παράλληλα ανακοίνωσε τη δημιουργία δομών υποδοχής startups στη Θεσσαλονίκη, όπου εξειδικευμένα στελέχη θα υποδέχονται και θα εξυπηρετούν νεοφυείς και καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ αναφέρθηκε στο ειδικό πακέτο υπηρεσιών που δημιουργείται για την εξυπηρέτησή τους.

Οι 4 ερευνητικές ομάδες

Οι 4 ερευνητικές ομάδες που υποστηρίχτηκαν με επιτυχία, μέσα από συναντήσεις καθοδήγησης από στελέχη του προγράμματος NBG Business Seeds και συνεργαζόμενους οργανισμούς:

-PUN Nanotechnology, τεχνοβλαστός του ΑΠΘ. Ειδικεύεται στην παραγωγή και τον χαρακτηρισμό νανοσωματιδίων μετάλλων και οξειδίων τους, για εφαρμογές σε καλλυντικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα, την οικοδομική χημεία, την αγροβιοτεχνολογία και άλλους τομείς.

-BI02CHP, τεχνοβλαστός του ΑΠΘ. Προσφέρει σε επιχειρήσεις με οργανικά απόβλητα μια γεννήτρια, που μετατρέπει οργανική ύλη σε χαμηλού κόστους πράσινη ενέργεια.

-Εργαστήριο Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Στηρίζει ελληνικές κτηνοτροφικές επιχειρήσεις μέσω συμβουλευτικής και μεταφοράς τεχνογνωσίας για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους και τη δημιουργία αναπτυξιακών προοπτικών.

-Ομάδα Cubes Coding. Δημιούργησε την εκπαιδευτική πλατφόρμα RoboTiles, που συνδυάζει απτικά και γραφικά μέσα με ρομπότ. Στόχος της πλατφόρμας είναι η εκμάθηση προγραμματισμού σε παιδιά όλων των ηλικιών, μέσω παιχνιδιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς – Σε εξέλιξη συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα
«Εάν συνεχιστεί η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, δεν θα υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός»
Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς – Σε εξέλιξη συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα