Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Περικλής Μήτκας: Χρέη 5 εκατ. ευρώ έχει από πέρυσι το ΑΠΘ

Κάτω από το όριο επιβίωσης το πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου βρίσκεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη για το Περιφερειακό Συνέδριο και ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, του έθεσε το ζήτημα της χρηματοδότησης.

«Για πρώτη φορά, το ΑΠΘ μπαίνει φέτος με χρέος απλήρωτο από την προηγούμενη χρονιά - ένα πολύ σημαντικό ποσό της τάξης των 5 εκατ. ευρώ», εξήγησε, και πρόσθεσε ότι το πανεπιστήμιο λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια «κάτω από το όριο επιβίωσης, την κόκκινη γραμμή που έχουμε συμφωνήσει με το υπουργείο Παιδείας, που είναι το ποσό των ανελαστικών δαπανών του Πανεπιστημίου». «Και βέβαια», σημείωσε, «αυτό δεν περιλαμβάνει τη συντήρηση των υποδομών που καταρρέουν, και είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη», όπως επίσης «να υπάρξει πρόνοια και για τα άστεγα τμήματα, γιατί εξακολουθούν να λειτουργούμε τμήματα εκτός πανεπιστημιούπολης για τα οποία πληρώνουμε ένα πολύ σημαντικό ποσό για ενοίκιο».

Σε επίπεδο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο πρύτανης του ΑΠΘ πρότεινε τη «χάραξη στρατηγικής για τη συμμετοχή όλων των ιδρυμάτων σε όλη αυτή τη συζήτηση για τις συμπράξεις πανεπιστημίων - ΤΕΙ».

«Απορούμε γιατί το ΑΠΘ δεν ρωτήθηκε, ή δεν είναι μέρος αυτής της διαδικασίας. Απορούμε γιατί η σύμπραξη που διαφαίνεται, ή που έχει ανακοινωθεί είναι μεταξύ δύο ή τριών ΤΕΙ και του ΔΙΠΑΕ. Γιατί το Αριστοτέλειο να μη μιλάει με το ΠΑΜΑΚ που είναι απέναντι στον ίδιο δρόμο, ή το ΠΑΜΑΚ με το Διεθνές, ή το ΑΠΘ με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης; Γιατί να μην καθίσουμε όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι και να δούμε ποιοι είναι οι στόχοι στην Περιφέρεια και πώς μπορούμε να τους υλοποιήσουμε;», διερωτήθηκε.

Στο θέμα της παραβατικότητας στους χώρους των πανεπιστημίων αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής επιτροπής που συστήθηκε στο πλαίσιο σχετικής απόφασης του υπουργού Παιδείας, προκειμένου να μελετήσει τις αιτίες και τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου.

«Το πρόβλημα φαίνεται να ταλανίζει τα ελληνικά πανεπιστήμια και την ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες, και φαίνεται ότι είμαστε μέχρι σήμερα σε αδυναμία να βρούμε την παραμικρή λύση. Εξαντλούμαστε σε διαχείριση κρίσεων και πολλές φορές με τρόπο όχι αποτελεσματικό», παραδέχθηκε ο κ. Παρασκευόπουλος, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή έχει ως στόχο να αναζητήσεις λύσεις με προοπτική μεσοπρόθεσμη. «Η επιτροπή αυτή ξεκίνησε τις εργασίες της βασίζομενη σε μία διαπίστωση, ότι στην πανεπιστημιακή ηρεμία συμβάλλουν πολλοί παράγοντες: είναι οι καθηγητές, είναι οι διοικήσεις του πανεπιστημίου, οι φοιτητές επίσης, όπως και η αστυνομία - που άλλοτε κατηγορείται για αδράνεια και άλλοτε για τις παρεμβάσεις της - είναι η εισαγγελία, ο περιβάλλων χώρος», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ