Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αύξηση των ροών προσφύγων και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης παρουσίασε το τοπικό σχέδιο ένταξης μεταναστών και προσφύγων

Αντιμέτωπη με την ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών βρίσκεται και πάλι η Θεσσαλονίκη. Μόνο χθες έφτασαν 150 πρόσφυγες και μετανάστες στην πόλη, ενώ σήμερα συγκεντρώθηκαν περίπου 60 πρόσφυγες στο άγαλμα Βενιζέλου. Μάλιστα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Πέτρο Λεκάκη, ο οποίος εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις αυξημένες προσφυγικές ροές, σε σημερινή συνέντευξη τύπου για το τοπικό σχέδιο ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων στην πόλη, κινδυνεύουμε να «ζήσουμε ημέρες του 2015».

Ο κ. Λεκάκης εξήγησε ότι πλέον οι δυνατότητες φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ περιορισμένες, εφόσον οι θέσεις στα προσφυγικά καμπ είναι σχεδόν ανύπαρκτες και τα μισθωμένα διαμερίσματα αρχίζουν και εξαντλούνται. «Ενώ δεν περιμέναμε καινούργιες ροές και θεωρούσαμε ότι μπορούσαμε να περάσουμε στο επόμενο βήμα για την ένταξη των προσφύγων, έχουμε πλέον τις ροές από τον Έβρο. Οι χώροι είναι περιορισμένοι. Οι χώροι, πλέον, φιλοξενίας είναι περιορισμένοι καθώς το Φιλοξενείο, τα μισθωμένα διαμερίσματα και τα Κέντρα Φιλοξενίας στα Διαβατά και τα Λαγκαδίκια, είναι γεμάτα».

Όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος, το υπουργείο αυτή τη στιγμή εκτιμά ότι οι ροές οι οποίες έρχονται μπορούν να εξυπηρετηθούν, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει συσκέψεις στο υπουργείο για την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται με τις ροές στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. «Είμαστε σε επιφυλακή και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», τόνισε.

Το πρόγραμμα Arrival Cities του Δήμου

Ταυτόχρονα, το τοπικό σχέδιο ένταξης προσφύγων και μεταναστών παρουσίασε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μέσω του προγράμματος “Arrival Cities”. Ο στόχος του προγράμματος είναι οι προσφυγικές ροές και οι ανάγκες τους να εξυπηρετηθούν σωστά και χωρίς αποκλεισμούς, σύμφωνα με την Βιργινία Πολίτη, προϊσταμένη Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων του Δήμου Θεσσαλονίκης και συντονίστρια του προγράμματος.

Το σχέδιο δράσης έχει θέσει ως στόχους:

-Την ανάπτυξη και ενίσχυση των απαραίτητων διοικητικών δομών και υπηρεσιών για τη διαχείριση πολυπολιτισμικών ευάλωτων ομάδων.

-Την ενίσχυση αυτών των υπηρεσιών με τον συντονισμό με άλλους κύριους εθνικούς και διεθνείς φορές

-Τη διαμόρφωση ενός δυναμικού πλαισίου για την ένταξη και συμπερίληψη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία

-και την υιοθέτηση μιας προσέγγισης βασισμένης στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

O δήμος Θεσσαλονίκης, όπως εξήγησε η Σοφία Ασλανίδου πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, έχει ήδη ξεκινήσει την έρευνα καταγραφής για το προφίλ των προσφύγων που έχουν εγκατασταθεί στην πόλη. Η έρευνα αυτή αφορά περίπου 1.500 ανθρώπους .

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου - απολογισμού του Ευρωπαϊκού Προγράμματος URBACT III – Arrival Cities, οι ομιλητές ενημέρωσαν για την προσπάθεια που γίνεται από το Δήμο για την φιλοξενία και ομαλή εγκατάσταση των μεταναστών και προσφύγων στην πόλη, όπως και για υποστηρικτικές δράσεις. Μάλιστα, από το Σεπτέμβρη θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα «Ελληνομάθεια», το οποίο θα αφορά περίπου 100 πρόσφυγες, μια δράση που θα αφορά παιδάκια 2-5 ετών και στη μητρική τους γλώσσα αλλά και στα ελληνικά, ενώ τα απογεύματα θα αρχίσει πρόγραμμα υποστήριξης για παιδιά 12-18 ετών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στα βασικά μαθήματα.  

Τέλος, ο κ. Λεκάκης, επισήμανε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης από το 2015, με πρωτοβουλία του Δημάρχου και της τότε Αντιδημάρχου, Καλυψώς Γούλα, πρωτοστάτησε  στη διαχείριση της κρίσης του προσφυγικού ζητήματος. «Είμαστε υπερήφανοι ως διοίκηση γιατί σε μια περίοδο που ο Δήμος δεν είχε έρθει ακόμη αντιμέτωπος με τη μεγάλη πρόκληση των προσφυγικών ροών, λάβαμε μέτρα για την κρίση την οποία βλέπαμε ότι ερχόταν, αλλά και γιατί ψηφίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο το ολοκληρωμένο σχέδιο ένταξης προσφύγων και μεταναστών σε τοπικό επίπεδο. Επίσης μπορούμε να υπερηφανευόμαστε για την εξέλιξη του προγράμματος REACT, που χρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για του πρόσφυγες, η οποία βοήθησε  τόσο στην αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων όσο και την κίνηση της  κτηματομεσιτικής αγοράς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Μεγάλο γεγονός στην πλατεία Αριστοτέλους – Η συνάντηση 5 Επιταφίων
Το πρόγραμμα της αποψινής συνάντησης των Επιταφίων στην «καρδιά» της πόλης και οι πρωτοβουλίες του δήμου Θεσσαλονίκης για ενίσχυση του θρησκευτικού...
Θεσσαλονίκη: Μεγάλο γεγονός στην πλατεία Αριστοτέλους – Η συνάντηση 5 Επιταφίων