Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Όλα τα φώτα για τα παπούτσια στη Θεσσαλονίκη

Κέντρο Έρευνας, Εκπαίδευσης & Μουσείο Υποδήματος Θεσσαλονίκης θέλουν να ιδρύσουν φορείς της πόλης

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Τη σύσταση «Κέντρου Έρευνας, Εκπαίδευσης & Μουσείου Υποδήματος Θεσσαλονίκης» θέλουν να κάνουν πραγματικότητα ιδιώτες και φορείς της πόλης με την στήριξη του ΕΚΕΤΑ (Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης).

«Ο χώρος θα παρέχει υπηρεσίες Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Συμβουλευτική υποστήριξη σε ενδιαφερόμενους και τις start ups - Καινοτομίες, θα λειτουργεί ως εργαλείο για τη Βιομηχανική ανάπτυξη αλλά και ως εξειδικευμένο Κέντρο τεχνολογικών πόρων.

Ταυτόχρονα θα λειτουργεί πρωτοποριακός «Μουσειακός» Χώρος που θα φιλοξενεί Υποδήματα, έργα τέχνης με θέμα το Υπόδημα κάθε εποχής, έργα ζωγραφικής, γλυπτά, δημιουργίες κάθε είδους εμπνευσμένες από τα παπούτσια! Αλλά και ένα κομμάτι από την ιστορία του παπουτσιού στη Θεσσαλονίκη, από τα πρώτα τσαγκαράδικα μέχρι τους σημερινούς τεχνίτες που φτιάχνουν χειροποίητα παπούτσια.. 

Παράλληλα, αν βρεθεί χώρος, ο Καρύδας είναι διατεθειμένος να δώσει το γνωστό παπούτσι -σήμα κατατεθέν του αλλοτινού υποδηματοποιείου του στην οδό Εγνατία.

Επίσης το “Κέντρο Έρευνας, Εκπαίδευσης & Μουσείο Υποδήματος”θα φιλοξενεί αντίστοιχα θεματική Μουσική Βιβλιοθήκη, Ταινιοθήκη και Βιβλιοθήκη για μυθιστορήματα, παραμύθια, λευκώματα κλπ εμπνευσμένα από το υπόδημα», σημείωσε το μεσημέρι της Πέμπτης η κυρία Τάνια Κυριακίδου από την συντονιστική ομάδα , εξηγώντας σε εκπροσώπους των ΜΜΕ το σχεδιασμό της πρότασης.

Είπε πως τα εκθέματα θα συγκεντρωθούν από Δωρεές και Παραχωρήσεις των πολιτών, των Συλλόγων, Πολιτιστικών ή Αθλητικών, των Θεάτρων (βεστιάρια), των Ιδιοκτητών Εμπορικών καταστημάτων, των Παραγωγών Υποδημάτων, των Επιδιορθωτών κλπ. Και στο χώρο θα φιλοξενούνται κάθε είδους εκδηλώσεις.

«Έχουμε αγωνία για το αν θα βρεθούν τα χρήματα. Η χρηματοδότηση θέλουμε να γίνει μέσω ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα θα κατατεθεί πρόταση στο πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ 2014 -220 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία, Τομέας Πολιτισμός, Τουρισμός & Δημιουργικές Βιομηχανίες / Ανοικτή Καινοτομία στον Πολιτισμό», σημείωσε η κυρία Κυριακίδου. Σχολίασε πως στο πλευρό τους έχουν τους εξής φορείς:

ΚΑΕΛΕ (Κέντρο Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου), Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, Επιχειρήσεις από Ελλάδα και Εξωτερικό, Σωματείο ASTERI & Πραξιτέλειον - Ομάδα Δράσης και Δημιουργίας, Προξενικές αρχές – Πρεσβείες, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού, ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας-Τμήμα Σχεδιασμού Υφάσματος – Μόδας και University KENT The Heritage Management Organization & DURHAM England.

Παράλληλα τόνισε πως αναζητούν χώρο 1000μ2 στο Λιμάνι ή σε κάποιο διατηρητέο που θα είναι ελεύθερο.

Και πρόσθεσε πως «η ιδέα γεννήθηκε όταν η ίδια έχει επισκεφθεί το μουσείο υποδημάτων Bata στον Καναδά. Στον κόσμο υπάρχουν 12 μουσεία και όλα τους είναι κερδοφόρα. Και ελπίζουμε η ύπαρξη ενός μουσείου παπουτσιών πως θα ενισχύσει τον τουρισμό της πόλης μας».

Μια πρώτη γεύση από το τι θέλουν να κάνουν θα δώσουν στο Pre-Opening που θα πραγματοποιηθεί ολόκληρο τον μήνα Μάιο, στο χώρο της Δ.Ε.Θ. που φιλοξενεί την Ομάδα "Art Thessaloniki" (ισόγειο ΜΜΣΤ) και θα παρουσιαστούν εκθέματα από όλο τον κόσμο (από 14/5 έως 5/6).

Εξάλλου στις 30/5 θα γίνει και θεματικό Gala με τίτλο : "Put on your BEST SHOES and come" όπου θα παρευρεθούν μεταξύ άλλων η Ενδυματολόγος του Sex & the City Patricia Field, ο σχεδιαστής Kobi Levi που εμπνέεται από τη φύση και υποδήματά του έχει φορέσει η Lady Gaga, ο Βραβευμένος Σχεδιαστής Υποδημάτων Rene Van der Berg και η Liza Snook που έχει το μεγαλύτερο εικονικό μουσείο υποδημάτων.

Τη στήριξή του στην προσπάθεια εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του Grand Hotel Palace Παναγιώτης Ζελελίδης λέγοντας πως η δημιουργία ενός τέτοιου μουσείου «θα βοηθήσει τουριστικά την πόλη και θα αποτελέσει ένα αξιοθέατο», ενώ θυμήθηκε και την εποχή που και ο ίδιος ασχλούνταν με τον κλάδο έχοντας σπουδάσει σχεδιαστής υποδημάτων στο Μιλάνο.

«Η Ελλάδα χρειάζεται τέτοιες δράσεις που να συνδυάζουν έρευνα και τεχνολογία με εμπόριο», ανέφερε η Χαρά Παπαδοπούλου από το ΚΑΕΛΕ, ενώ είπε πως μια τέτοια προσπάθεια μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει, παρά το γεγονός πως ο κλάδος βιώνει την κρίση.

Την στήριξη του στην προσπάθεια εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΕΣΘ κ. Φιλιππίδης λέγοντας πως «η Ελλάδα ήταν παρούσα στην κατασκευή ρούχων και υποδημάτων» και πως «τα τελευταία 20 χρόνια αυτό καταστράφηκε». «Τώρα όμως με αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα μπορεί κάτι να καταφέρουμε». «Εμείς ως ΕΣΘ παρά το ότι οι επιχειρήσεις μας κοντεύουν να μπουν στο μουσείο έτσι όπως μας κατάντησε η κρίση, θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτή την πρωτοβουλία», σχολίασε. Σημειώστε πως το πρότζεκτ είναι υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Περισσότερα εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας της διαφθοράς βρίσκεται μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου
Δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πριν από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος
Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας της διαφθοράς βρίσκεται μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου
Θεσσαλονίκη: Στη Θέρμη η Άννα Φόνσου – Συνάντηση για «Το Σπίτι του Ηθοποιού»
Η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα συναντήθηκε με το δήμαρχο, Θεόδωρο Παπαδόπουλο, για το ενδεχόμενο να λειτουργήσει δομή στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Στη Θέρμη η Άννα Φόνσου – Συνάντηση για «Το Σπίτι του Ηθοποιού»