Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μαθητές βραβεύτηκαν για τις περιβαλλοντικές ανησυχίες τους

Το 6ο Γυμνάσιο πήρε βραβείο ECOMOBILITY και το Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων βραβείο FREE MOBILITY

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Δύο ομάδες μαθητών από την Θεσσαλονίκη διακρίθηκαν στα φετινά βραβεία ECOMOBILITY και FREE MOBILITY. Το 6ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης πήρε το 1ο Βραβείο Δραματουργικής Έκφρασης στο πλαίσιο της εκστρατείας ECOMOBILITY η οποία έχει ως θέμα την οικολογική και ανεμπόδιστη μετακίνηση στην πόλη, ενώ το Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων Θεσσαλονίκης κέρδισε το 2ο Βραβείο Εργασίας για την Ανεμπόδιστη και Ελεύθερη Μετακίνηση στο FREE MOBILITY που ασχολείται με τη δυνατότητα ελεύθερης προσβασιμότητας και σεβασμού στις ανάγκες πολιτών και επισκεπτών με κινητικές δυσκολίες.

Τα παιδιά εργάστηκαν κατά ομάδες, παρατήρησαν την περιοχή τους και εντόπισαν προβλήματα. Τα κατέγραψαν και έφτιαξαν δικές τους παρουσιάσεις, υπό την επίβλεψη καθηγητών τους.

6ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης

Όπως δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο καθηγητής Νίκος Καζαντζίδης που ήταν υπεύθυνος της ομάδας του 6ου Γυμνάσιου μαζί με την καθηγήτρια Αθηνά Αφουξενίδου από την αρχή της σχολικής χρονιάς στο 6ο Γυμνάσιο συστάθηκε  8μελής μαθητική ομάδα «Ecomobility» με αφορμή τον μαθητικό διαγωνισμό «ECOMOBILITY, Οικολογική Μετακίνηση 2017-18».

Πώς δούλεψαν τα παιδιά; «Οι μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου κατέγραψαν σοβαρά προβλήματα που έχει η γειτονιά τους και η πόλη μας στους τομείς: μετακίνηση, προσβασιμότητα, κυκλοφορία, ποιότητα ζωής, πράσινο, ελεύθεροι χώροι, πολιτισμός, νοοτροπία των πολιτών. Στην συνέχεια προχώρησαν την εργασία τους σε πολλά επίπεδα συγκεντρώνοντας στοιχεία, αρκετές φορές και μέσα από δικά τους βιώματα, συγκρίνοντας με άλλες ανεπτυγμένες και πολιτισμένες πόλεις, και κατέληξαν να χτίσουν τις δικές τους προτάσεις στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων της πόλης μας. Η ευρηματικότητά τους έδωσε ιδέες για να μας παρουσιάσουν τις προτάσεις τους με διάφορους τρόπους όπως:

-Μελέτη και κατασκευή μακέτας που παρουσιάζει την γειτονιά μας όπως θα ήθελαν να είναι (φαρδιοί δρόμοι, πάρκα, πράσινα σπίτια και πράσινες ταράτσες, αστικό αμπελώνα, ηλεκτρικά λεωφορεία, ποδηλατόδρομοι, ακόμη και ανοικτός κινηματογράφος και άλλοι χώροι πολιτισμού).

-Κατασκευή ερωτηματολογίου και συλλογή των απόψεων των συμπολιτών μας.

-Παρουσίαση των αποτελεσμάτων

-Δημιουργία ενός quiz με τίτλο "πόσο πολύ αγαπάς την πόλη σου;" Η συμπλήρωσή του είναι εύκολη και ταυτόχρονα ενημερώνει για τις σωστές συνήθειες και συμπεριφορές.

-Δημιουργία video στο οποίο φαίνεται η περιορισμένη προσβασιμότητα των δρόμων μας για άτομα με δυσκολίες κινητικότητας. Κάποιος μαθητής της ομάδας κάθισε σε αναπηρικό αμαξίδιο και οι υπόλοιποι προσπαθούσαν να τον οδηγήσουν στην περιοχή μας.

-Διοργάνωση «Μαθητικής Ποδηλατάδας» το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018 σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και με στόχο την προώθηση της ασφαλούς χρήσης του ποδηλάτου ως μέσου οικολογικής μετακίνησης.

-Προτάσεις προς την Δημοτική Αρχή Θεσσαλονίκης για πιο ανθρώπινη πόλη (εφαρμογή των νόμων από όλους, αστυνόμευση, επισκευές και συντήρηση δρόμων και πεζοδρομίων), στήριξη από τον Δήμο μιας ετήσιας μαθητικής ποδηλατάδας για να μπει το ποδήλατο δυνατά στην ζωή μας, λειτουργία σχολής εκμάθησης οδήγησης ποδηλάτου δωρεάν προς όλους τους δημότες, ανεξάρτητα ηλικίας», εξήγησε ο κ. Καζαντζίδης.

Πρόσθεσε δε πως «Όλα τα παραπάνω “δέθηκαν” δραματουργικά από τους μαθητές της ομάδας σε μια 30λεπτη παρουσίαση που διακρίθηκε στις 10 καλύτερες που πήραν μέρος στον διαγωνισμό ecomobility από όλη την Ελλάδα (το μοναδικό σχολείο από την Θεσσαλονίκη στην εκστρατεία αυτή) και κατέκτησε την 1η θέση στην κατηγορία της δραματουργικής έκφρασης με άριστα 100 από την επιτροπή αξιολόγησης».

Και συμπλήρωσε: «Τα οφέλη που αποκόμισαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της ομάδας κατά την διάρκεια της πορείας τους, συμπληρώθηκαν από την βράβευσή τους στην ειδική τελετή που έγινε στην Αθήνα το Σάββατο 21 Απριλίου και την κατάκτηση του επάθλου της δωρεάν συμμετοχής τους στην οικολογική κατασκήνωση «ecocamp» στα Καλάβρυτα κατά τις αρχές Αυγούστου.

Τα οκτώ παιδιά της ομάδας απέδειξαν ότι είναι ενεργοί πολίτες και μας έδειξαν τι σημαίνει να αγωνίζεσαι για την κατάκτηση στόχων και την υλοποίηση μιας ιδέας. Τους συγχαίρουμε για τις προσπάθειές τους, τους ευχαριστούμε που μας έδωσαν την χαρά να ζήσουμε μαζί τους αυτή την πορεία και τους ευχόμαστε καλή συνέχεια».

Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων

Τα προβλήματα που υπάρχουν κατά την μετακίνηση στη δημοτική κοινότητα Πανοράματος όπου και βρίσκεται το σχολείο τους κατέγραψαν οι μαθητές από το Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων Θεσσαλονίκης. Παράλληλα κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις, ανάμεσα στις οποίες και η κατασκευή μιας πεζογέφυρας για την πιο ασφαλή πρόσβασή τους στο σχολείο, συναντήθηκαν με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, αλλά και με την δημοτική αστυνομία και μίλησαν για τα ζητήματα της περιοχής τους σε δρόμους, πεζόδρομους και στάσεις λεωφορείων που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Εξηγώντας μας για τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά επεξεργάστηκαν τις προτάσεις τους η καθηγήτρια Φυλιώ Τατσιοπούλου, που μαζί με τον καθηγητή Θεόφιλο Τσανακτσίδη επέβλεψαν τις εργασίες, δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Το Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων Θεσσαλονίκης, στην πρώτη του συμμετοχή, απέσπασε το δεύτερο βραβείο στην εκστρατεία Freemobility για την Ανεμπόδιστη και Ελεύθερη Μετακίνηση. Οι μαθητές και μαθήτριες της ομάδας εργασίας με την καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητών κατέγραψαν τα προβλήματα μετακίνησης της δημοτικής ενότητας Πανοράματος όπου βρίσκεται το σχολείο σχετικά με την παράνομη στάθμευση, την έλλειψη θέσεων παρκαρίσματος, την απουσία ραμπών σε πεζοδρόμια και δημόσια κτίρια, την έλλειψη πεζοδρομίων και χώρων πρασίνου και την ελλιπή συντήρηση των υπαρχόντων καθώς και την ελλιπή σήμανση δημόσιων υπηρεσιών και σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, ανέδειξαν τα προβλήματα πρόσβασης στο σχολείο με την απουσία επαρκούς σήμανσης και τα προβλήματα που αυτή εγκυμονεί. Οι μαθητές και οι μαθήτριες με την ευρηματικότητα τους και την αξιοποίηση των καλλιτεχνικών τους δεξιοτήτων πρότειναν λύσεις εφικτές που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και τη δική τους και κατέθεσαν τις προτάσεις τους σε εκδήλωση που οργάνωσε ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, με την ευχή αυτές να αξιοποιηθούν από τις αντίστοιχες υπηρεσίες του δήμου».

-Να σημειώσουμε ότι η εργασία που έλαβε από Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη, του Ευρωβουλευτή Μιλτιάδη Κύρκο το 1ο βραβείο της εκστρατείας ECOMOBILITY για προτάσεις oικολογικής μετακίνησης της περιόδου 2017-18 ήταν της ομάδας του Γυμνασίου Γαβαλούς Αγρινίου και η εργασία που έλαβε από τον κ. Τσιρώνη το 1ο Βραβείο της εκστρατείας FREE MOBILITY για την ανεμπόδιστη μετακίνηση, ήταν της ομάδας του EEEEK Βόλου.

Οι εκστρατείες ECOMOBILITY και FREE MOBILITY 2017-18 διοργανώθηκαν από το ECOCITY και είναι υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΕ: Πράσινο φως το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο – Τι προβλέπεται
Τα κράτη μέλη θα έχουν δύο χρόνια για να εφαρμόσουν τους νόμους που εγκρίθηκαν σήμερα - Καταψήφισαν Ουγγαρία, Πολωνία
ΕΕ: Πράσινο φως το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο – Τι προβλέπεται