Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μπουτάρης: Η ανακύκλωση πήγε από το 0% στο 19,4% μέσα σε έξι χρόνια

Άρθρο του Δημάρχου Θεσσαλονίκη κ. Γιάννη Μπουτάρη στον "Τύπο Θεσσαλονίκης" ...

Το Φεστιβάλ Ανακύκλωσης, ένας σχετικά νέος θεσμός που δημιουργήσαμε στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ανοίγει τις πύλες του για τέταρτη χρονιά για να υποδεχτεί τους Θεσσαλονικείς που επιθυμούν να μάθουν τι είναι η Ανακύκλωση, ποια τα οφέλη της, πώς θα πρέπει να γίνεται σωστά και τι κάνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σ’ αυτό το πεδίο. 

Επιδίωξή μας είναι αυτό το Φεστιβάλ, που βρήκε τόσο σημαντική ανταπόκριση από τον κόσμο της πόλης, να μετεξελιχθεί σε μια κανονική κλαδική Έκθεση στο πλαίσιο της στενής και καλής συνεργασίας που έχουμε με τη ΔΕΘ-HELEXPO, ώστε να στηριχθούν η ανακύκλωση και η επανάχρηση και ως οικονομικές δραστηριότητες στο πλαίσιο της λεγόμενης «κυκλικής οικονομίας».

Αυτή η οικονομική διάσταση της ανακύκλωσης και της επανάχρησης, μαζί με εκείνη της βελτίωσης της ποιότητας ζωής αλλά και της βιωσιμότητας, συνήθως πέφτουν σε δεύτερη μοίρα για τον κοινό νου, που ίσως συνηθίζει να επικεντρώνεται στα περιβαλλοντικά οφέλη τους. Και όμως, ο Δήμος Θεσσαλονίκης εξοικονομεί σχεδόν μισό εκατομμύριο Ευρώ, επειδή περισσότεροι από 12 χιλιάδες τόνοι ανακυκλώσιμων ετησίως δεν θάβονται στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης (λαμβάνοντας υπόψη και ότι το τέλος ταφής έχει αυξηθεί, υπερδιπλασιάζοντας ουσιαστικά το σχετικό κόστος για τους ΟΤΑ), καθιστώντας έτσι δυνατή την περαιτέρω μείωση των δημοτικών τελών. Σε επίπεδο ποιότητας ζωής, ο κυκλοφοριακός φόρτος της πόλης και μαζί με αυτόν η ρύπανση και η ηχορύπανση αμβλύνονται καθώς τα απορριμματοφόρα του Δήμου εκτελούν λιγότερα δρομολόγια για την αποκομιδή των σκουπιδιών. Επιπλέον, ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης κερδίζει χρόνο ζωής και δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί νέος ΧΥΤΑ γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα, ανοίγει ένα ευρύ πεδίο επιχειρηματικής δραστηριοποίησης που έως σήμερα δεν γνωρίζει πλήρη ανάπτυξη και απέχει πολύ από τον κορεσμό.

Εμείς ως Δήμος Θεσσαλονίκης έχουμε το δικό μας μερίδιο στη διαχείριση απορριμμάτων.

"Η ανακύκλωση από το 0% πήγε στο 19.4%"

Έχουμε αναπτύξει την ανακύκλωση από σχεδόν 0% το 2011 στο 19,4% το 2017, στο πλαίσιο της οποίας έχουμε και ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για διάφορα ειδικά ρεύματα ανακύκλωσης το οποίο βραβεύτηκε στις αρχές του 2018. Ξεκινήσαμε πέρυσι την δοκιμαστική εφαρμογή της κομποστοποίησης σε λαϊκές αγορές, αλλά και την επαναχρησιμοποίηση, κατ’ αρχήν μέσω της ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων με 368 ειδικούς κάδους  σε όλη την πόλη.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την ανάκτηση άλλου τύπου όπως η ανάκτηση ενέργειας, που προβλέπεται στον Εθνικό και στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, η υπόθεση εξακολουθεί να εκκρεμεί.

"Αναγκαία η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων"

Εμείς επιμένουμε στην ανάγκη για ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, παρόλο που δυστυχώς συνεχίζει να αποτελεί «ταμπού» για τη χώρα μας, δεδομένου ότι υλοποιείται με επιτυχία σε άλλες χώρες του κόσμου. Μπορεί και πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί και εδώ, πάντα με σεβασμό στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον. Γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξει μια ρηξικέλευθη λύση για το πώς, επιτέλους, θα προχωρήσουν οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία (προβλεπόταν μία στα δυτικά και μία στα ανατολικά, αλλά καμία δεν έχει προχωρήσει ούτε στα χαρτιά).

Για όλα τα παραπάνω, θέλω να απευθύνω στους αναγνώστες πρόσκληση στο 4ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης. Η υπόθεση της βιώσιμης πόλης και της καλύτερης ποιότητας ζωής αφορά όλους μας, αλλά μπορεί να γίνει πράξη μόνο με την ευαισθητοποίηση, την ενεργοποίηση και τη συμμετοχή όλων μας – πολιτών, αρμόδιων φορέων αλλά και των εν δυνάμει επιχειρηματιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ