Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Λ. Ζαχαριάδης: Οι προτεραιότητες για την αποκομιδή αποβλήτων στη Θεσσαλονίκη

Άρθρο του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για θέματα καθαριότητας στον "Τύπο Θεσσαλονίκης" με αφορμή το Φεστιβάλ Ανακύκλωσης  ...

Από την Πέμπτη 3 έως και την Κυριακή 6 Μαΐου 2018 στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει το 4ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης.

Με κεντρικό σύνθημα “Η γενιά της ανακύκλωσης μας μαθαίνει”- η ανακύκλωση στην εκπαίδευση,- παρουσιάζουμε τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες που είναι σε εξέλιξη καθώς και τον σχεδιασμό μας πάνω στο κεντρικό θέμα που απασχολεί την σύγχρονη κοινωνία και οικονομία που είναι η ελαχιστοποίηση των στερεών αστικών αποβλήτων που τελικά θα καταλήξουν στους χώρους υγειονομικής ταφής. Το πως δηλαδή θα πρέπει να αποκτήσουμε την πιο απλή αλλά ταυτόχρονα χρήσιμη συνήθεια, (όπως λέει και ο Ανακύκλωπας) αυτή της ανακύκλωσης. Δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα παιδιά που είναι οι καλύτεροι δέκτες τέτοιων μηνυμάτων αλλά και θερμοί υποστηρικτές τους, φιλοδοξούμε να κάνουμε την γενιά τους, γενιά της ανακύκλωσης η οποία στη συνέχεια θα μας ελέγχει “τραβώντας μας από το μανίκι” για αυτά που δεν κάνουμε με τον τρόπο που πρέπει.

Στο φεστιβάλ θα οργανωθούν διαδραστικά εργαστήρια παρουσίασης της ανακύκλωσης στα οποία θα συμμετάσχουν νέοι και ενήλικες, θα υπάρχει συμμετοχή μονάδων της εκπαιδευτικής κοινότητας που θα παρουσιάσουν τις δραστηριότητές τους για την ανακύκλωση είτε μέσω οργάνωσης εκδηλώσεων είτε με εκθεσιακή συμμετοχή, θα συμμετάσχουν όλα τα συστήματα και ρεύματα ανακύκλωσης προβάλλοντας τον τρόπο λειτουργίας και τα οφέλη που προκύπτουν, η δράση «Repair & Coffee» σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης  στο πλαίσιο της οποίας θα συγκεντρώνονται ηλεκτρικές μικροσυσκευές που θα φέρνουν οι δημότες με τη δυνατότητα επιτόπου επισκευής από εξειδικευμένους τεχνικούς, ενώ θα προσφέρεται και καφές, λούνα παρκ ανακύκλωσης σε συνεργασία με την Ε.Ε.Α.Α. και άλλα πολλά.

Σε δύο ημερίδες, η πρώτη την Πέμπτη 3/5 στις 7:00 με θέμα "Ανακύκλωση Εκπαίδευση και διαλογή στην πηγή με Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία" και η δεύτερη την Παρασκευή 4/5 στις 10:00 με θέμα "Υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων – Στόχοι 2018-19" θα παρουσιαστούν σκέψεις – σχεδιασμοί – αποτελέσματα.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συγκαταλέγεται στους Δήμους που έχουν τα υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης.

Ταυτόχρονα δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της επανάχρησης και προσπαθούμε με τους αντίστοιχους φορείς Κ.ΑΛ.Ο. να δημιουργήσουμε την πρώτη υποδομή το Κέντρο δηλ. Ανακύκλωσης Εκπαίδευσης Διαλογής στη Πηγή.

Από το 2011 μέχρι το 2017 έχουμε αυξήσει κατά 323% το ποσοστό ανακύκλωσης.

Από τους 5.569 ton τους φτάσαμε στους 17.981 ton συλλεγθέντων αποβλήτων συσκευασιών με οικονομικό όφελος μόνο από το τέλος ταφής που φτάνει περίπου στο μισό εκατ. Ευρώ.

Οι προτεραιότητες στην αποκομιδή αποβλήτων

Στον τομέα της αποκομιδής των στερεών αστικών αποβλήτων στις προτεραιότητες μου είναι ο επανασχεδιασμός των δρομολογίων και των περιφερειών των απορριμματοφόρων με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Μετατρέπουμε μία υπηρεσία που ήδη έχουμε σε ομάδα άμεσης επέμβασης η οποία θα στελεχωθεί με επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό και το αναγκαίο μηχανολογικό εξοπλισμό ώστε να ανταποκρίνεται το συντομότερο δυνατόν στα καταγεγραμμένα προβλήματα που παρουσιάζονται αλλά ταυτόχρονα θα δώσουμε και ιδιαίτερη σημασία στο σεβασμό προς τον δημότη ενημερώνοντάς τον για κάθε θέμα που απευθύνθηκε σε μας. Επίσης  το πλύσιμο κάδων, δρόμων και χώρων συνάθροισης των πολιτών συγκαταλέγεται στις ενέργειες που έχουν ιδιαίτερη σημασία.

ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΥΤΗ ΖΗΤΩ ΤΗΝ ΑΡΩΓΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ.

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΑΛΛΑ  ΔΕΝ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΗ  ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κύπρο επιλέγει το παγκόσμιο πορνό - Εταιρείες «κολοσσοί» με έδρα στο νησί
Διεθνείς κολοσσοί παραγωγής και διανομής διαδικτυακού πορνό, όπως η Pornhub και η xHamster, έχουν έδρα τη Λευκωσία και τη Λεμεσό
Κύπρο επιλέγει το παγκόσμιο πορνό - Εταιρείες «κολοσσοί» με έδρα στο νησί