Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μ. Γεράνης: Το μέλλον είναι η «ΕΓΝΑΤΙΑ» Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων

Άρθρο του προέδρου του ΦΟΔΣΑ και του Δ.Σ. Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη στον "Τύπο Θεσσαλονίκης"  ...

Ο ΦοΔΣΑ είναι ο πρώτος και ο μοναδικός πανελλαδικά Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, που προήλθε από συγχώνευση άλλων φορέων. Η λειτουργία του αποτελεί οδηγό για το σύνολο των αντίστοιχων Φορέων σε όλη τη χώρα, αφού επιδεικνύει αξιοσημείωτα αποτελέσματα στην εξειδίκευση και υλοποίηση όλων των στόχων και δράσεων για την προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, επεξεργασία, ανάκτηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων σε επίπεδο Περιφέρειας. Κύρια αρμοδιότητα του είναι η λειτουργία και διαχείριση 11 Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, 8 Σταθμών Μεταφόρτωσης, που εξυπηρετούν πληθυσμό σχεδόν 2.000.000 πολιτών αλλά και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη μείωση κα την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Με σύγχρονη αντίληψη και αποτελεσματική δράση, πάντα στο πλαίσιο εφαρμογής της Ευρωπαϊκής στρατηγικής και των δεσμεύσεων της χώρας μας, που εμπεριέχονται στο νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), ο Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί μια ουσιαστική παρέμβαση, για τη δημιουργία μιας σύγχρονης Περιφέρειας, που διαχειρίζεται τα αστικά απορρίμματα αξιοποιώντας αποτελεσματικά των φυσικούς πόρους, για να παράγει κοινωνικό όφελος και τοπική ανάπτυξη.

Μιλάμε για αξιοποίηση των υποδομών της χώρας μας για κοινή αποτελεσματική λύση που θα ενώνει ακόμα και τους 5 ΠΕΣΔΑ (Ανατ. Μακεδονία και Θράκη, Κεντ. Μακεδονία, Δυτ. Μακεδονία, Ήπειρος και Θεσσαλία) για την αξιοποίηση του υπολείμματος.

Όραμα  του ΦΟΔΣΑ για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα είναι:

  • σταδιακά να εφαρμόσει πολιτική σχεδόν ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (nearly ZERO WASTE), καταργώντας σχεδόν  την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων και των υπολειμμάτων
  • Η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι αυτό το ποσοστό μπορεί να προέλθει μόνο από την ανάκτηση με ενεργειακή αξιοποίηση, μηδενίζοντας σχεδόν την ταφή
  • Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα πρέπει σήμερα να ξεκινήσει ο διάλογος με τους εμπλεκόμενους Φορείς ώστε να σχεδιαστεί ένα έργο ολοκληρωμένο, βιώσιμο που να σέβεται τους περιβαλλοντικούς κανόνες.
  • Το οδικό αλλά και σιδηροδρομικό δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας επιτρέπει τις συνεργασίες με τις υπόλοιπες Περιφέρειες ώστε να γυρίσουμε οριστικά σελίδα στη Διαχείριση των Απορριμμάτων.

Το μέλλον είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της «ΕΓΝΑΤΙΑΣ» Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων. Γιατί αυτό διασφαλίζει:

  • Βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων,
  • Αποφυγή παράλληλων επενδύσεων
  • Υψηλή αποτελεσματικότητα των πολιτικών διαχείρισης

Όλα αυτά θα υλοποιηθούν «ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ για ΝΑ  ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ