Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φάμελλος: Να δημιουργηθεί μόνιμο πάρκο ανακύκλωσης στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Η πρόταση του αν. υπουργού από το Φεστιβάλ Ανακύκλωσης – Τι είπε για τους καφέ κάδους ...

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Να δημιουργηθεί μόνιμο πάρκο ανακύκλωσης στη Θεσσαλονίκη, το οποίο να επισκέπτονται όλοι οι μαθητές και να «είναι σήμα κατατεθέν της πόλης», πρότεινε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα από το Φεστιβάλ Ανακύκλωσης που πραγματοποιεί ο κεντρικό Δήμος μέσα στη ΔΕΘ, ο αναπληρωτής ΥΠΕΚΑ κ. Σωκράτης Φάμελλος. Επίσης, ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος χρηματοδότησε πρόσφατα με 3,7 εκατ. ευρώ τον ΦΟΔΣΑ για να κάνει μελέτες για σύγχρονα καινοτόμα έργα «που θα δώσουν υλικά ξανά στην οικονομία μας», ενώ ζητήθηκε από τον ΦΟΔΣΑ να υπάρξει ένα ειδικό σχέδιο για να προετοιμάσει την Κ. Μακεδονία χώρους επεξεργασίας βιοαποκοδομίσιμων για να μπει ο καφέ κάδος διαλογής στην πηγή του οργανικού, φέτος.

«Η ανακύκληση είναι το νέο στρατηγικό αφήγημα της κυκλικής οικονομίας και της νέας οικονομίας που δημιουργεί η χώρα μας. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει πολύ μεγάλες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο σε συνέχεια επιλογών της ΕΕ. Έχουμε εντάξει σημαντικά έργα ως προς την ανακύκλωση και την ανάκτηση υλικών από τα απορρίμματα και πρόσφατα χρηματοδοτήσαμε τον ΦΟΔΣΑ με 3,7 εκατ. ευρώ για να κάνει μελέτες  για σύγχρονα καινοτόμα έργα που θα δώσουν υλικά ξανά στην οικονομία μας. Όμως αυτό ξεκινά με την αλλαγή στάσης του καθένα. Το 2018 πρέπει να είναι το έτος που οι δήμοι θα εφαρμόσουν το σύστημα διαλογής στην πηγή για όλα τα οργανικά και για τα κλαδέματα. Αυτό θα μας δώσει καλής ποιότητας λιπάσματα αλλά και πολύ μικρότερο κόστος στη διαχείριση απορριμμάτων. Θέλουμε τα παιδιά να μπουν στη λογική ξεχωρίζω στην πηγή χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, μέταλλο αλλά και όλοι πλέον να χωρίσουμε τα οργανικά με πρώτους τους επαγγελματίες», είπε ο κ. Φάμελλος μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν την έναρξη της ημερίδας.

 

Ερωτηθείς για το ένα θα προλάβουμε τους στόχους της ΕΕ, είπε ότι μπορεί να είναι δύσκολο να προλάβουμε τους στόχους της ΕΕ για την ανακύκλωση, «αλλά νομίζω ότι η σωστή στάση είναι ότι πρέπει να τους προλάβουμε. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα». Δεν έχει να κάνει όπως είπε με τυπική υποχρέωση ενός θεσμικού πλαισίου αλλά με την επιβίωση, με τη ζωή με την αλλαγή που χρειάζεται και η οικονομία μας.

Στην ενεργή συμμετοχή του πολίτη στάθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Ότι και να κάνει το κράτος ή ο δήμος αν δεν έχουμε την ενεργό συμμετοχή των πολιτών δεν πρόκειται να δούμε ούτε καθαρές πόλεις ούτε πρόσοδο από τα σκουπίδια, υποστήριξε χαρακτηριστικά. Είπε επίσης ότι πρέπει να μπουν μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο σχολείο ώστε να καλλιεργείται η συνείδηση των παιδιών σε θέματα ανακύκλωσης και διαχείρισης σκουπιδιών.  

Στην ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των νέων, καταρχήν, στάθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης σε θέματα Περιβάλλοντος κ. Γιουτίκας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «στο παιχνίδι πρέπει να μπει ο κάθε πολίτης μόνος του».  Να σημειωθεί τέλος, ότι ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Μιχάλης Γεράνης, δήλωσε σχετικά με την πρόταση του κ. Φάμελλου για δημιουργία μόνιμου πάρκου ανακύκλωσης ότι ο ΦΟΔΣΑ είναι πρόθυμος να διαθέσει χώρους για να δημιουργηθούν -και δυτικά και ανατολικά- , χαρακτηρίζοντας την πρόταση καλή ιδέα.

Τα έργα στη Θεσσαλονίκη, οι ΧΑΔΑ και ο νόμος για την ανακύκλωση

Πιο αναλυτικά, στη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με θέμα: «Υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων – Στόχοι 2018-19», ο κ. Φάμελλος είπε ότι πρόσφατα σε ειδικό Μέτρο, που δημιουργήθηκε το τελευταίο εξάμηνο, εντάχθηκαν 3.,7 εκατ. ευρώ για μελέτες του ΦΟΔΣΑ 

οι οποίες αναφέρονται σε μονάδες επεξεργασίας που ανακτούν ανακυκλώσιμα και δημιουργούν δευτερογενές υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενεργειακά αλλά και εδαφοβελτιωτικό. Μίλησε ακόμη για οκτώ μονάδες βιοαποβλήτων που πρέπει να πηγαίνουν τα τρόφιμα, τα κλαδέματα και όλα τα πράσινα απόβλητα για να δημιουργηθεί λίπασμα για να χρησιμοποιηθεί στη γεωργία, να έχει αξία χρήσης. Σήμερα η Ελλάδα θάβει το 83% των απορριμμάτων της. Σε συνθήκες κρίσης και ύφεσης η Ελλάδα επιμένει να χάνει το 83% των υλικών της. Εμείς θεωρούμε ότι είναι λάθος αυτή η επιλογή, τόνισε.

Ο κ. Φάμελλος είπε επίσης στην ομιλία του, ότι προκηρύχθηκε ειδικό Μέτρο για την υποστήριξη ωρίμανσης έργων στη Θεσσαλονίκη. Γιατί, όπως είπε, αυτές οι μονάδες επεξεργασίας και κομποστοποίησης, πρέπει να μελετηθούν, να χωροθετηθούν και να σχεδιάσουν οι δήμοι τον προγραμματισμό τους για να εισάγουν επιτέλους μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα.  

Ο κ. Φάμελλος είπε επίσης ότι δημιουργείται ειδικό εργαλείο με περίπου 35-40 εκατ. ευρώ για να κλείσουν οι ΧΑΔΑ, «γιατί η Ελλάδα έχει ακόμη Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων και πληρώνουμε πρόστιμο. Πληρώνουμε 50 εκατ. ευρώ για ανεξέλεγκτες χωματερές», όπως τόνισε. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να ενταχθούν όλοι οι χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης και να μη χρεωθεί άλλο πρόστιμο ο Έλληνας πολίτης. Στο σημείο αυτό είπε ότι και η αυτοδιοίκηση θα αναλάβει και αυτή την ευθύνη της «να μην τους ξαναλειτουργήσει».  

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι «επειδή πρέπει να αλλάξουμε σήμερα και όχι μετά από τρία χρόνια που θα γίνουν οι μελέτες ή τα έργα στην Κεντρική Μακεδονία», ζητήθηκε από τον ΦΟΔΣΑ να υπάρξει ένα ειδικό σχέδιο για να προετοιμάσει την Κ. Μακεδονία χώρους επεξεργασίας βιοαποκοδομίσιμων για να μπει ο καφέ κάδος διαλογής στην πηγή του οργανικού, φέτος. Όπως είπε, η Αθήνα, σε πιλοτικούς δήμους ήδη κάνει διαλογή που έχει μείωση του τέλους καθαριότητας 30%. Αυτό πρέπει να το κάνουμε και εμείς,  το δικαιούμαστε ως Κ. Μακεδονία. Ήδη υπάρχει ένα σχέδιο και συμφωνήσαμε με τον ΦΟΔΣΑ να γίνει σύντομα, μια κοινή συνεδρίαση παρουσία και το υπουργείου με όλους τους δημάρχους Κ. Μακεδονίας και την Περιφέρεια να δεσμευτούμε όλοι ότι η Κ. Μακεδονία θα έχει τις εγκαταστάσεις που της αξίζουν και θα τις έχει άμεσα, τόνισε.  

Μίλησε ακόμη για το νόμο για τα πράσινα σημεία αλλά και στο μέτρο μείωσης της πλαστικής σακούλας, αναφέροντας ότι ήδη άλλαξε την καταναλωτική συμπεριφορά των Θεσσαλονικέων, ενώ είπε ότι όλα τα χρήματα από τις πλαστικές σακούλες θα επιστρέψουν στο 100% στην κοινωνία με τσάντες πολλαπλής χρήσης και άλλα εργαλεία.

Αναφέρθηκε ακόμη και στον νόμο για την ανακύκλωση τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι κανείς δεν μπορεί να διαθέτει προϊόντα πλέον αν δεν έχει καταβάλει το ειδικό τέλος ανακύκλωσης, που στο σύνολό του πηγαίνει στην κοινωνία.

Σχετικά με τη νέα παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική είπε: «Το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων των ΦΟΔΣΑ, είτε της ταφής, είτε της επεξεργασίας είτε της κομποστοποίησης,  θα εξαρτάται και θα τροποποιείται από το συντελεστή ανακύκλωσης του κάθε δήμου. Θα υπάρχει τιμολογιακή πολιτική φέτος, ΚΥΑ δική μου και του κ. Σκουρλέτη, που θα περιγράφει το πως ουσιαστικά ο φόρος ταφής θα γίνει πριμ κυκλικής οικονομίας», είπε.

Για το νέο νομοσχέδιο για τους ΦΟΔΣΑ, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση, είπε ότι ξεκαθαρίζει ότι σχεδιασμός και αρμοδιότητα απορριμμάτων πάει στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, η οποία παίρνει νέες αρμοδιότητες. Η διαλογή στην πηγή, η κομποστοποίηση και η μεταφόρτωση, δίνονται ως αρμοδιότητες στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Στο νόμο αυτό μπαίνει η υποχρέωση διαλογής στην πηγή οργανικού. Στον Κλεισθένη υπάρχει η υποχρέωση αυτή για να εφαρμοστεί το 2018 για αυτό και πιέζαμε τους φορείς να είναι έτοιμοι μέχρι το τέλος του 2018 να είναι έτοιμοι να πουν στο δήμο που πάει ο καφέ κάδος, όπως είπε.

Για τους κανονισμούς καθαριότητας είπε ότι πρέπει να είμαστε συνεπείς και να τους εφαρμόζουμε. Δεν μπορεί να υπάρχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν κάνουν διαλογή στην πηγή, είπε χαρακτηριστικά. Δεν γίνεται μεγάλα ξενοδοχεία, μεγάλες αγορές στη Θεσσαλονίκη, με αυτό το τουριστικό προφίλ, να μην έχουν χωριστή συλλογή οργανικού.

Καταλήγοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί , να έχουμε κοινή στόχευση. «Θα κάνουμε ότι μπορούμε και ξέρω ότι θα υπερβούμε την παλιά κομματική διαίρεσή του χώρου όσον αφορά το περιβάλλον. Αλλά δεν φτάνει να αλλάξει μόνο η διοίκηση και η αυτοδιοίκηση. Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά αν δεν ενηλικιωθούμε όλοι όσον αφορά την κυκλική οικονομία. Πρέπει να αλλάξουμε καταναλωτική στάση και στάση περιβάλλοντος. Πρέπει να αλλάξουμε και εμείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους