Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ρύθμιση για τις κλοπές από μπλε κάδους ζητά ο δήμος

Τι δήλωσε για το θέμα από τη Θεσσαλονίκη ο Σωκράτης Φάμελλος (Video) ...

Νομοθετική ρύθμιση και αύξηση του ελεγκτικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση του «σημαντικού» θέματος της κλοπής ανακυκλώσιμων υλικών, έχει ζητήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε σήμερα ο αντιδήμαρχος Τεχνικών, Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας κ. Θανάσης Παππάς, στη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του δήμου στη ΔΕΘ.  «Δεν μπορεί να βλέπεις ανθρώπους να μπαίνουν μέσα στον κάδο σε κεντρικά σημεία της πόλης και να δημιουργείται αυτή η κατάσταση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

«Έχουμε αναλάβει μια πρωτοβουλία εδώ και πολύ καιρό για το θέμα. Έχουμε συνεργαστεί ακόμα και με την Ασφάλεια, ακόμα και με το ΣΔΟΕ και με ελεγκτικές αρχές και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Δεν μπορεί να βλέπεις ανθρώπους να μπαίνουν μέσα στον κάδο σε κεντρικά σημεία της πόλης και να δημιουργείται αυτή η κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αυτήν τη στιγμή, όπως είπε, δεν υπάρχει κανένα νομοθετικό πλαίσιο για να μη γίνεται αυτό. Ούτε καν ο κανονισμός καθαριότητας των δήμων δεν μπορεί να επιβάλλει στους επόπτες να επιβάλλουν την νομιμότητα για αυτό το θέμα. «Έχουμε ζητήσει νομοθετική ρύθμιση για το θέμα και αύξηση ελεγκτικού μηχανισμού για να μπορέσουμε να αποκόψουμε τον ομφάλιο λώρο μεταξύ των διαφόρων «συλλεκτών», οι οποίοι είναι «εισαγόμενοι» αλλά εξάγουν το προϊόν -σε ορισμένες περιπτώσεις- και ορισμένων εταιριών οι οποίες είναι κλεπταποδόχοι ανακυκλώσιμου υλικού.

Δήλωση Φάμελλου

Ερωτηθείς για το ίδιο θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμμελος είχε δηλώσει νωρίτερα, στο περιθώριο της ημερίδας, ότι από πέρυσι υπάρχει η υποχρέωση καταγραφής όλων των ροών δευτερογενών υλικών στο ηλεκτρονικό μητρώο αποβλήτων. «Κανείς δεν μπορεί πλέον να εμπορευθεί χαρτί, πλαστικό, μέταλλο ή ακόμη και ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, αν δεν είναι καταγραμμένος στο μητρώο αυτό γιατί αποτελεί και φορολογική και αγορανομική παράβαση. Άρα, ελέγχοντας όλους όσους παίρνουν από τη μαύρη αγορά ή από τη μαύρη εργασία υλικά τα οποία είναι της ανακύκλωσης, είναι δηλαδή των πολιτών, μπορούμε να έχουμε ένα πολύ ακριβές ίχνος και να μην μπορεί κανείς να διαφύγει», τόνισε. Πρόσθεσε πάντως ότι «δεν θέλουμε να περιορίσουμε την εργασία στην ανακύκλωση,  αλλά θέλουμε να γίνεται με ασφάλιση, με υγειονομικούς κανόνες και να μην υπάρχει φοροδιαφυγή. Εμείς θέλουμε όλα αυτά να είναι υγιής οικονομία, κυκλική και όχι μαύρη αγορά».  

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ