Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φόρο τιμής στον Γιάννη Πασαλίδη αποδίδει η Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση του δήμου στη μνήμη του πολιτικού που πέθανε σε κατ΄οικον περιορισμό από τη Χούντα

Φόρο τιμής στον Γιάννη Πασαλίδη, τον ευπατρίδη πολιτικό της Αριστεράς, που πέθανε σε κατ΄οικον περιορισμό από τη Χούντα, αποδίδει στις 17 Μαΐου η Θεσσαλονίκη, με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και παρουσία του προέδρου της, Νίκου Βούτση. Την εκδήλωση, που θα ξεκινήσει στις 7 το βράδυ, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, διοργανώνει ο κεντρικός δήμος, με τη συνδρομή οργανωτικής επιτροπής που δημιουργήθηκε για να τιμηθεί το έργο και η τεράστια προσφορά του Γιάννη Πασαλίδη στον ελληνισμό, την Αριστερά και τη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Διοργανώνεται δε με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 50 χρόνων από τον θάνατο του.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο εγγονός του Πασαλίδη, δικηγόρος Γιάννης Νισύριος. Σύντομη ομιλία θα εκφωνήσουν ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος, πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και η ιστορικός Ιωάννα Παπαθανασίου.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα προβληθεί ντοκιμαντέρ που ετοίμασε η ΕΡΤ3 με σπάνια ανέκδοτα ντοκουμέντα από τη ζωή και τη δράση του αξέχαστου μεγάλου πολιτικού, κοινοβουλευτικού και κοινωνικού παράγοντα.

Οπως επισημαίνει ο συντονιστής της εκδήλωσης, δημοσιογράφος Σπύρος Κουζινόπουλος, ο Γιάννης Πασαλίδης, υπήρξε πολιτικός με ήθος και αξίες, σπουδαίος κοινοβουλευτικός άνδρας, ενωτική φυσιογνωμία της Αριστεράς, υπερασπιστής των δικαιωμάτων του ποντιακού και όλου του προσφυγικού ελληνισμού, πρωτεργάτης της Εθνικής Αντίστασης, ανθρωπιστής γιατρός που τίμησε τον όρκο του Ιπποκράτη και απέκτησε επάξια τον τίτλο του «γιατρού των φτωχών», καθώς πρόσφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του ως μαιευτήρας σε εκατοντάδες γυναίκες της Θεσσαλονίκης.

Η πολιτική του δραστηριότητα είχε ξεκινήσει από την προεπαναστατική ακόμη Ρωσία, όταν σπούδαζε φοιτητής Ιατρικής στην Οδησσό. Εκεί, παρακολούθησε την εξέγερση των ναυτών του θωρηκτού "Ποτέμκιν", πήρε μέρος στην Οκτωβριανή Επανάσταση, ακολούθησε όμως στη συνέχεια το κόμμα των μενσεβίκων, για να γίνει βουλευτής και υπουργός Εξωτερικών στη Δημοκρατία της Γεωργίας, όταν αυτή ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1918. Ενώ μετά τον ερχομό του στη Θεσσαλονίκη, το 1922, πρόσφερε επί 7 χρόνια τις υπηρεσίες του ως διευθυντής στο "Ρωσικό" Μαιευτήριο Θεσσαλονίκης, στην οδό Παπαναστασίου 21, εκεί που σήμερα στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος της ΕΔΑ, που πέθανε φτωχός, όπως όλοι οι ευπατρίδες πολιτικοί, είχε τεθεί από τη χούντα σε κατ' οίκον περιορισμό, ουσιαστικά φυλακισμένος στο σπίτι του, στη γωνία Τσιμισκή και Χρυσ. Σμύρνης 23, από την πρώτη ημέρα επιβολής της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967, μέχρι την ημέρα του θανάτου του, στις 15 Μαρτίου 1968. Για να τιμήσει τη σημαντική αυτή προσωπικότητα, η Οργανωτική Επιτροπή Εκδηλώσεων στη Μνήμη του Γιάννη Πασαλίδη, εκτός από την εκδήλωση αυτή, ετοιμάζει μεγάλη έκθεση φωτογραφικού, αρχειακού υλικού και ντοκουμέντων που θα γίνει στα τέλη του χρόνου στην Αθήνα, από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, για να μεταφερθεί στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εξαπατούσαν πολίτες τηλεφωνικά παριστάνοντας το λογιστή ή τον υποψήφιο αγοραστή
Εξιχνιάστηκαν 16 απάτες, τρεις εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη - Δικογραφία για 9 άτομα - Συνολικά κατάφεραν να αποσπάσουν από τους παθόντες άνω των...
Εξαπατούσαν πολίτες τηλεφωνικά παριστάνοντας το λογιστή ή τον υποψήφιο αγοραστή
Κακοκαιρία: Σε Σκόπελο και Καρδίτσα καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
Τα φαινόμενα αναμένεται να περιοριστούν σταδιακά στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και να εξασθενήσουν
Κακοκαιρία: Σε Σκόπελο και Καρδίτσα καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής