Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Γνωρίστε τα διατηρητέα Μακεδονίας και Θράκης

Μέσα από έκθεση που θα γίνει στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών –Έμφαση στην αξιοποίησή τους

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Διατηρητέα κτίρια, παραδοσιακούς οικισμούς και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους του Ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Μακεδονίας και της Θράκης, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε μέσα από τις φωτογραφίες της έκθεσης με τίτλο «Αρχιτεκτονική Κληρονομιά στη Μακεδονία και τη Θράκη-Το έργο του Τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών & Διατηρητέων Κτιρίων 1986-2018» που θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018, ώρα 20.00, στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ΥΜΑΘ και της υφυπουργού Εσωτερικών κυρίας Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά που θέλησε να προβληθεί το έργο του Τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών & Διατηρητέων Κτιρίων από το 1986 έως σήμερα.

Η πρώτη γνωριμία του κοινού με τα παραπάνω διατηρητέα έγινε στις Σέρρες, την ιδιαίτερη πατρίδα της υφυπουργού, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε η έκθεση πριν λίγο καιρό.

«Ήθελα να ξεκινήσουμε από την ιδιαίτερη πατρίδα μου γιατί και αυτή έχει διατηρητέα και είναι ένας νομός της Μακεδονίας», εξήγησε το μεσημέρι της Τρίτης η κυρία Κόλλια Τσαρουχά μιλώντας σε εκπροσώπους ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.

Αναφερόμενη στη σημασία της έκθεσης είπε πως «πολλά διατηρητέα είναι σε κίνδυνο λόγω της άναρχης δόμησης. Τα αποτελέσματα από αυτές τις πρακτικές είναι ορατά σε μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης έγιναν απρόσωπες πόλεις. Αυτά πρέπει να τα αφήσουμε στο παρελθόν. Σήμερα πια η αρχιτεκτονική των τόπων έρχεται ξανά στο επίκεντρο και είναι ανάγκη να αναδεικνύεται η τοπική αρχιτεκτονική των πόλεων. Πρέπει στο σχεδιασμό της δόμησης ο άνθρωπος να είναι πρωταγωνιστής. Και η κυβέρνηση πρέπει να το λάβει αυτό υπόψη. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες διατηρητέων για να μπορέσουν να τα αξιοποιήσουν, αφού πρώτα καταγραφούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτό θα λειτουργήσει και προς όφελος της χώρα μας».

Από την πλευρά της η Αρχιτέκτων Μηχανικός και Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κ. Νικολέτα Τσικώτη είπε ότι«τα παραδοσιακά κτίρια και οι οικισμοί έχουν στοιχεία με σημειολογική αξία. Μέσα από τα κελύφη ζωής στεγάζονται ήθη και έθιμα των περιοχών αυτών και αποδεικνύουν την ελληνικότητά μας. Παράλληλα μπορούν να αποτελέσουν εμπειρίες τουριστικού προϊόντος, αλλά και εστίες ανάπτυξης».

Εξάλλου η ίδια ανέφερε πως σημαντική στάθηκε και η απόφαση της ΥΜΑΘ στον χαρακτηρισμό ως διατηρητέων 199 κτιρίων του Μεσοπολέμου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τον Νοέμβρη του 2016, ενώ αποκάλυψε πως σχεδιάζεται και ημερίδα ώστε να προταθούν λύσεις για την αξιοποίηση διατηρητέων κτιρίων. 

Εκδηλώσεις 80 χρόνια ΕΜΣ

και για τα 200 από το 1821

Ο νέος πρόεδρος της ΕΜΣ κ. Βασίλειος Πάππας εεξέφρασε την χαρά του που θα φιλοξενηθεί η έκθεση στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, ενώ προανήγγειλε πως την επόμενη χρονιά θα γίνουν εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια λειτουργίας της, και πως επίσης σε συνεργασία με όλους τους νομούς της Μακεδονίας θα γίνουν εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Διάρκεια έκθεσης: 10 - 30 Μαΐου 2018. Ώρες λειτουργίας Πινακοθήκης: Δευτέρα ως Παρασκευή 9:00 με 14:00, Τετάρτη 18:00 με 21:00 & Κυριακή 10:00 με 14:00.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ