Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μαθαίνουμε για την «Μαθητεία»

Εκπαιδευόμενοι θα συναντήσουν επιχειρήσεις στο Νόησις σε ένα τριήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «Το ΕΠΑΛ δημιουργεί»

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Τι γνωρίζετε για τον θεσμό της «Μαθητείας»; Ποια τα οφέλη του για τους μαθητές και ποια για τις επιχειρήσεις;

«Πρόκειται για έναν νέο θεσμό που δεν είναι ευρέως γνωστός και απευθύνεται σε αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων με πτυχίο ειδικότητας. Πέρυσι, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, στην Κεντρική Μακεδονία είχαμε 250 παιδιά από Επαγγελματικά Λύκεια που απασχολήθηκαν κατά 90% σε δημόσιους οργανισμούς και 10% σε ιδιωτικούς οργανισμούς. Φέτος την Μαθητεία παρακολουθούν 750 μαθητές ΕΠΑΛ και απασχολήθηκαν κατά 60% σε ιδιωτικούς οργανισμούς και κατά 40% σε δημόσιους οργανισμούς», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Υπεύθυνος Ομάδας Υποστήριξης Μαθητείας Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Κ. Μακεδονία κ. Παναγιώτης Μπαλόμπας.

Εξήγησε πως στο “Μεταλυκειακό Έτος –Τάξη Μαθητείας” οι απόφοιτοι και πτυχιούχοι ΕΠΑΛ απασχολούνται σε επιχειρήσεις και οργανισμούς για 9 μήνες, πληρώνονται με το 75% της ανειδίκευτης εργασίας και έχουν ασφάλεια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Εργάζονται τέσσερις ημέρες στον χώρο εργασίας και την πέμπτη παρακολουθούν συμπληρωματικά μαθήματα-εργαστήρια στο ΕΠΑΛ. «Έτσι μπαίνουν στην αγορά εργασίας και αμείβονται, ενώ υπάρχει και δυνατότητα να τους κρατήσουν μετέπειτα στην επιχείρηση/οργανισμό που θα κάνουν τη Μαθητεία», σχολίασε. Απαντώντας σε ερώτησή μας για την εργασιακή απορρόφηση των αποφοίτων είπε πως κατά την πρώτη χρονιά επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό οργανισμών που συνεργάστηκαν στο θεσμό ήταν δημοσίου, η απορρόφηση ήταν δύσκολο να γίνει, ωστόσο στο 10% των ιδιωτικών οργανισμών υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις θέλησαν να κρατήσουν τους εκπαιδευόμενους και να τους εντάξουν στο εργατικό δυναμικό τους. «Θα παρουσιάσουμε τέτοιες περιπτώσεις στη ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί για τον θεσμό της “Μαθητείας” την Τετάρτη 9 Μαΐου από τις 10 το πρωί έως τις 16.30 στο Νόησις, και στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων ΤΟ ΕΠΑΛ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ (που θα γίνει 9-11 Μάη, επίσης στο Νόησις)», σημείωσε.

«Πώς συνεργάζονται οι επιχειρήσεις;», τον ρωτήσαμε. Υπάρχει μια σχετική προκήρυξη του υπουργείου Παιδείας για τον θεσμό της Μαθητείας που αναφέρεται και στις προσφορές θέσεων εργασίας, μάς εξήγησε ο κ. Μπαλόμπας. Και πρόσθεσε πως με το πέρας του προγράμματος τα παιδιά δίνουν εξετάσεις ΕΟΠΠΕΠ και μπορούν να πάρουν πιστοποίηση 5ου Επιπέδου από τον ΟΑΕΔ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο θεσμός της Μαθητείας θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά εκτενώς στην πόλη μας από αύριο έως την Παρασκευή στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων, συζητήσεων, δράσεων που διοργανώνει η Πρωτοβάθμια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.

«Είναι σημαντικό να έρθουν τόσο μαθητές και γονείς, όσο και επιχειρήσεις για να μάθουν για το πρόγραμμα αυτό», σημείωσε ο κ. Μπαλόμπας.

Σημειώστε πως στο πλαίσιο της ημερίδας ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο Διευθυντής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ΥΠΠΕΘ Γιώργος Μουστάκας, ο Διευθυντής του Γραφείου Υφυπ Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Θέμης Κοτσιφάκης και η Όλγα Καφετζοπούλου από το τμήμα Μαθητείας ΥΠΕΠΕΘ, θα αναλύσουν διεξοδικά τον θεσμό του «Μεταλυκειακού Έτους –Τάξης Μαθητείας» για αποφοίτους ΕΠΑΛ.

Εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων θα αναφερθούν στο ρόλο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και τα Εργαλεία Στήριξης της Επιχειρηματικότητας, αλλά και την εμπειρία της διαχείρισης της Μαθητείας στους χώρους εργασίας, δίνοντας παραδείγματα από «καλές πρακτικές».

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από συζήτηση για το «παρόν και το μέλλον της Μαθητείας», συνάντηση εργασίας με φορείς του Δημοσίου, και ξενάγηση στην έκθεση των μαθητικών έργων που εκτίθενται στο χώρο του Νόησις.

Από ρομπότ μέχρι…. προτάσεις κουρέματος

Πάντως, πέρα από το θεωρητικό κομμάτι, όποιος βρεθεί από 9 έως 11 Μάη στο Νόησις θα έχει τη δυνατότητα στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων ΤΟ ΕΠΑΛ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ να δει και τα εργαστήρια –δράσεις που θα κάνουν  μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων παρουσιάζοντας ουσιαστικά το τι μαθαίνουν στα εργαστήριά τους.

Τι να περιμένετε να δείτε; Από κατασκευή ρομπότ μέχρι ένα ηλεκτρονικό «δωμάτιο απόδρασης» με γρίφους πληροφορικής. Και από την ανάπτυξη μεταφραστή από Αραβικά σε Ελληνικά για κινητά τηλέφωνα Android για υποστήριξη προσφύγων μέχρι το πώς γίνεται φυσιοθεραπεία, αλλά και πώς επιλέγεται το κούρεμα και η βαφή ανάλογα με το σχήμα του προσώπου και το χρώμα της επιδερμίδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν