Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μέτωπο 6 κατά Μπουτάρη για κακοκαιρία – «Ο δήμος ήταν απών»

Επίθεση δημοτικών συμβουλών εναντίον του Γιάννη Μπουτάρη

Μέτωπο από έξι δημοτικούς συμβούλους κατά του δημάρχου της Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, για την πρόβλεψη και την διαχείριση της κακοκαιρίας, αλλά και για την αναφορά του σε «καθυστερημένους» που αποκαλούν τη Θεσσαλονίκη ρεζίλι – σίτι.

Η επιστολή των επτά σημείων υπογράφεται από τους Γιώργο Αβαρλή, Μόνικα Αϊβάζογλου, Γιώργο Αρβανίτη, Κωνσταντίνο Ζέρβα, Ανδρέα Κουράκη και Παναγιώτη Αβραμόπουλο.

Δείτε τι αναφέρει.

ΑΙΤΗΜΑ για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση 

στο Δημοτικό Συμβούλιο της 14ης Μαΐου 2018.

1. Για τρίτη συνεχόμενη φορά και μέσα σε διάστημα δεκαπέντε (15) μόνο μηνών, η Θεσσαλονίκη και οι άνθρωποί της υφίστανται μία μεγάλη ταλαιπωρία η οποία συνοδεύεται από οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Η χιονόπτωση του Φεβρουαρίου του 2017 κυριολεκτικά «πάγωσε» τη λειτουργία της πόλης, η παρατεταμένη διακοπή της υδροδότησης τον Απρίλιο του 2018 παρέλυσε τη ζωή επί οκτώ συνεχόμενες ημέρες και η καταιγίδα της προηγούμενης εβδομάδας προκάλεσε τριτοκοσμικές συνθήκες, κινδύνους και σημαντικές καταστροφές.

2. Τα αλλεπάλληλα αυτά γεγονότα αναδεικνύουν και αποδεικνύουν την ελλιπή θωράκιση της Θεσσαλονίκης. Αποδεικνύουν, επίσης, την αδυναμία όσων έχουν την ευθύνη να ενεργήσουν προληπτικά, να προβούν σε προπαρασκευαστικές δράσεις, να εφαρμόσουν άμεσα μέτρα, να αντιμετωπίσουν -κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των φαινομένων- τα προβλήματα που προκύπτουν και να προστατεύσουν την ανθρώπινη υγεία, τις οικονομικές δραστηριότητες και τις περιουσίες των πολιτών.

3. Υπάρχει σαφές και περιγεγραμμένο θεσμικό πλαίσιο ενεργειών, το οποίο προσδιορίζει λεπτομερώς και αναλυτικώς τα καθήκοντα και τις ευθύνες των τοπικών αρχών στην περίπτωση που καλούνται να αντιμετωπίσουν ακραία και μη φαινόμενα καθώς και τους κινδύνους που προκύπτουν από αυτά. 

Το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει με σαφή τρόπο την επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των αρμόδιων φορέων –δηλαδή και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

4. Είναι προφανές ότι, σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, δεν ελήφθη συνολικά οποιοδήποτε σχετικό μέτρο για την αποτροπή των κινδύνων ούτε υπήρξε ο στοιχειώδης συντονισμός βάσει όσων προβλέπονται.

5. Και στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις, παρά τις πολλαπλές συμμετοχές του σε διάφορα προγράμματα «ανάλυσης προβλημάτων» (https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f57/1/16/1f609.png;) και εκπόνησης «σχεδίων δράσης» (https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f57/1/16/1f609.png;) σε κατάσταση ανάγκης (Resilient Cities, World Bank κ.ά.), ο Δήμος παρουσιάστηκε ανέτοιμος και ανεπαρκής στο μέρος των ευθυνών που του αντιστοιχούν, βάσει, όχι μόνον όσων προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο, αλλά και από τις πραγματικές ανάγκες. Εξαίρεση αποτέλεσε η ενεργοποίηση των υπευθύνων του μηχανισμού του Δήμου και των εργαζομένων που ανέλαβαν να αποκαταστήσουν τη λειτουργία του δημόσιου χώρου.

Να ληφθεί υπ’ όψιν ότι, στην περίπτωση της χιονόπτωσης και της καταιγίδας, υπήρξαν σαφείς και επανειλημμένες προειδοποιήσεις για την εκδήλωση δυσμενών καιρικών φαινόμενων, στη δε περίπτωση της διακοπής της υδροδότησης, παρά την παρατεταμένη διάρκεια της κρίσης, ο Δήμος ήταν παντελώς απών.

6. Οι αδυναμίες αυτές προκαλούν εύλογη ανησυχία στους πολίτες σχετικά με την ικανότητα των διοικούντων να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες τους και, δυστυχώς, οδηγούν στην απαξίωση του Δήμου.

7. Παρά το ότι, για μία ακόμη φορά σε μία κρίσιμη στιγμή, ο Δήμαρχος ήταν απών, επέλεξε να επιτεθεί στους πολίτες με το γνώριμο αμετροεπή του λόγο, απευθύνοντας δημοσίως διπλή προσβολή και κοινωνική ύβρη. Η κριτική που ασκείται και τα σχόλια που διατυπώνονται από τους πολίτες δεν αντιμετωπίζονται με υβριστικούς χαρακτηρισμούς. 

Ρόλος και ευθύνη του Δημάρχου είναι να είναι δίπλα στους ανθρώπους, να δίνει λύσεις, να ενεργεί και να προλαμβάνει. Η συμπεριφορά αυτή του Δημάρχου αντανακλά στο Δήμο, μάς προσβάλει όλους και πλήττει το θεσμό.

Για τους παραπάνω λόγους και προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον, ζητούμε να διεξαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, με οργανωμένο τρόπο, ώστε να εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα, να προσδιοριστούν και να αναληφθούν οι ευθύνες από όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτές τις διαδικασίες και, φυσικά, να προληφθούν τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Γεώργιος Αβαρλής

Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Μόνικα Αϊβάζογλου

Γεώργιος Αρβανίτης

Κωνσταντίνος Ζέρβας

Ανδρέας Κουράκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ