Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μάχη που ακόμη εκκρεμεί η ισότητα των δύο φύλων

Η δράση των γυναικείων κινημάτων από τη Μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα, και οι σύγχρονες πολιτικές για το φύλο στο επίκεντρο ημερίδας στο ΑΠΘ

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Ποια είναι η δράση των γυναικείων κινημάτων από την Μεταπολίτευση και μέχρι και τις μέρες; Ποιοι οι αγώνες τους; Και τι ισχύει σήμερα; Απαντήσεις, αλλά και ερωτήματα θα προκύψουν στις 17 Μαΐου 2018 κατά τη διάρκεια της ημερίδας «Από τα γυναικεία κινήματα της Μεταπολίτευσης στις σύγχρονες δράσεις και πολιτικές για το φύλο», που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Ι του ΚΕΔΕΑ (κόκκινο κτίριο) του ΑΠΘ.

Από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ θα συζητηθούν ενδιαφέροντα ιστορικά, νομικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα σχετικά με την ισότητα των φύλων. 

Σημειώστε πως η ημερίδα εντάσσεται στις παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις», που παρουσιάζεται έως τα τέλη Ιουνίου 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και αποτελεί μια συνδιοργάνωση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ουραγός η Ελλάδα στον δείκτη ισότητας 

Τι ισχύει όμως σήμερα στο θέμα της ισότητας των δύο φύλλων; «Υπάρχει πρόοδος ως προς το θέμα της ισότητας των φύλλων όμως πολύ μικρή. Απέχουμε από το να μπορούμε να πούμε πως ζούμε σε μια κοινωνία ισότητας», μάς δήλωσε σε τηλεφωνική μας συνομιλία η καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και πρόεδρος της επιτροπής Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ κυρία Δήμητρα Κογκίδου. Η ίδια στην ημερίδα θα μιλήσει για την «Ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων».

Αναφερόμενη στην χώρα μας, τόνισε πως έχει την τελευταία θέση στον κατάλογο της ΕΕ με τον δείκτη ισότητας των φύλων. «Φανταστείτε πως στην ΕΕ ο δείκτης ισότητας του 2017 ήταν στο 66,2%. Και ο αριθμός αυτός, παρά τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέβηκε μόλις 4 μονάδες σε δέκα χρόνια. Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στη λίστα αυτή και έχουμε 50 βαθμούς. Πρώτη φυσικά είναι η Σουηδία με 82,6 βαθμούς. Χρειάζεται πολλή δουλειά για να φύγουμε από αυτή τη θέση και πολιτικές που να λαμβάνουν υπόψη και τη διάσταση του φύλου», μάς είπε, και εξήγησε ότι: «συχνά η ανισότητα των φύλλων στα κέντρα εξουσίας και λήψης αποφάσεων οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: στα έμφυλα στερεότυπα, στην αντίληψη για το φύλλο ηγεσίας, στο φαινόμενο της γυάλινης οροφής, και των γυάλινων γκρεμών, ενώ επίσης είναι συνηθισμένο γυναίκες να τοποθετούνται σε επισφαλείς ηγετικές θέσεις».

Σάσα Λαδά: «Τίποτε δεν χαρίζεται»

Ποια η σημασία της ημερίδας; «Είναι ενδιαφέρον που με αφορμή την ημερίδα θα βρεθούν ξανά στο επίκεντρο συλλογικότητες που έδρασαν στο παρελθόν. Επίσης διαπιστώνεται η ανάγκη να γίνονται πολιτικές πράξεις απέναντι σε ζητήματα που εκκρεμούν», μάς δήλωσε η αντιπρόεδρος του δ.σ. του ΟΜΜΘ, ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ, τέως πρόεδρος της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ Σάσα Λαδά.

Και συμπλήρωσε: «Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι τίποτε δεν χαρίζεται. Και επίσης η εκδήλωση αυτή θα είναι ένα σημαντικό εφαλτήριο για να συγκεντρωθεί υλικό που αφορά σε θέματα ισότητας και στη δράση του γυναικείου κινήματος, όσο ακόμα έχουμε τη δύναμη να το κάνουμε. Πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν αποτελεί μόνο ένα ζήτημα μνήμης, αλλά ένα ζήτημα που οι απαντήσεις του δεν έρχονται εύκολα και γρήγορα. Θέλουν δουλειά, συστηματική προσπάθεια και συνείδηση. Και ελπίζουμε να έρθουν και νέοι και νέες στην ημερίδα για να αντιληφθούν καλύτερα τις πτυχές του προβλήματος της ισότητας που ίσως δεν αφορούν μόνο στις γυναίκες, αλλά και σε άνδρες και σε μειονότητες». 

Δύο θεματικοί άξονες

Αναφερόμενη στην δομή της ημερίδας η κυρία Σάσα Λαδά δήλωσε πως θα υπάρχουν δύο θεματικοί άξονες: «Ο πρώτος, στον οποίο αφιερώνονται οι δύο πρωινές συνεδρίες (10:00-13:15), είναι για τα γυναικεία και φεμινιστικά κινήματα που αναπτύχθηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης μετά το 1974. Παράλληλα θα γίνει αναφορά και στην έκθεση που φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενώ θα γίνει συζήτηση και για τις συλλογικότητες και τις διεκδικήσεις των γυναικών στο παρελθόν.

Και ο δεύτερος άξονας, που καλύπτει την τρίτη, απογευματινή συνεδρία (17:00-20:00), αφορά στο σήμερα και αναφέρεται στις πολιτικές για την προώθηση της ισότητας των φύλων. Εστιάζει στη νομοθεσία που έχει γίνει για την άρση των διακρίσεων, αλλά και για τα νομοθετήματα που έχουν ψηφιστεί ή είναι υπό ψήφιση όπως το Σύμφωνο Συμβίωσης ή ακόμη και η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που μπορεί εμείς να την υιοθετήσαμε πριν ένα μήνα, όμως αφορά πολλές χώρες».

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών: « η πρώτη συνεδρία, έχει επίκεντρο τον αυτόνομο φεμινισμό και τις δραστηριότητες γύρω από το Σπίτι Γυναικών της Θεσσαλονίκης και την εκδοτική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε με σημείο αναφοράς ή αφετηρίας το Σπίτι. Θα ξεκινήσει με την προβολή ενός ντοκιμαντέρ της Βίλμας Μενίκη για την Ομάδα Γυναικών Θεσσαλονίκης και το περιοδικό ΚΑΤΙΝΑ και θα ακολουθήσει ένα πάνελ από γυναίκες που δραστηριοποιήθηκαν για την έκδοση του περιοδικού ΚΑΤΙΝΑ και για τη λειτουργία της γραμμής SOS. Επίσης, θα παρουσιαστεί το Δίκτυο Γυναικών, ενώ η συνεδρία θα κλείσει με την παρουσίαση του φεμινισμού στα χρόνια της Μεταπολίτευσης από δύο φοιτήτριες του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ.

Η δεύτερη συνεδρία θα επιχειρήσει να διερευνήσει το συνολικό τοπίο της φεμινιστικής δραστηριότητας στη Θεσσαλονίκη, την Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών (ΚΔΓ), την Ένωση Γυναικών Ελλάδας (ΕΓΕ), καθώς και το θέμα της διπλής ένταξης που απασχόλησε την εποχή εκείνη τις φεμινίστριες.

Η τρίτη, απογευματινή, συνεδρία θα είναι αφιερωμένη στην κριτική παρουσίαση των σύγχρονων θεσμικών παρεμβάσεων για την ισότητα των φύλων».

Σημ. Η είσοδος τόσο στην ημερίδα όσο και στην έκθεση είναι ελεύθερη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ