Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ισχυρότατο και με σπάνια χαρακτηριστικά το φαινόμενο της 10ης Μαΐου

Τι αναφέρθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ...

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) του δήμου Θεσσαλονίκης, με θέμα "Ετοιμότητα φορέων για ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα" πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο δημαρχείο.

«Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε και στην Ελλάδα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με ακραίες συνέπειες, όπως αυτές που βίωσε η Θεσσαλονίκη την προπερασμένη Πέμπτη»,  δήλωσε ο πρόεδρος του Σ.Τ.Ο., Γενικός Γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θωμάς Ψαρράς. Μίλησε για την ένταση του φαινομένου επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι ήταν ισχυρότατο, με σπάνια χαρακτηριστικά ως προς την ένταση και τη μικρή χρονική του διάρκεια.

Επισήμανε ακόμη ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πιο έντονα τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Σεπτέμβριο και πως θα πρέπει όλοι να βρίσκονται σε επιφυλακή. "Με άλλα λόγια, φαίνεται να αυξάνεται ο κίνδυνος τόσο για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα όσο και για πυρκαγιές στο περιαστικό δάσος. Ας μην ξεχνάμε παράλληλα τη σημασία της έγκαιρης ενημέρωσης όλων μας αφού από αυτήν εξαρτάται και ο βαθμός της άμεσης ενεργοποίησης", κατέληξε ο ίδιος.

Ο προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ.  Χαράλαμπος Στεργιάδης αφού έκανε και αυτός λόγο για ένα εξαιρετικά ισχυρό φαινόμενο, είπε ότι θα γίνουν οι ενέργειες που πρέπει ώστε να γίνει οριοθέτηση της περιοχής για να μπορέσουν να αποζημιωθούν αυτοί που έχουν πληγεί όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Κατά τον ίδιο, το κομβικό σημείο είναι η αμεσότητα της επέμβασης, καθώς όπως τόνισε είναι δύσκολο να δημιουργηθούν νέα δίκτυα. Έστειλε παράλληλα μήνυμα στους πολίτες να είναι προσεκτικοί λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί το νερό να είναι στο μισό μέτρο και να βγαίνουν στους δρόμους για να βγάλουν φωτογραφίες.

Σχετικά με τους καθαρισμούς ρεμάτων είπε τα μηχανήματα είχαν προχωρήσει σε καθαρισμούς.

Από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, η προϊσταμένη η κ. Κατερίνα Κουρούδη είπε ότι έπεσαν 70 κυβικά νερό σε λιγότερο από 2 ώρες και ότι "κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί πλήρως". Σε ότι αφορά τα έργα είπε ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων συνεχώς μειώνεται ενώ τόνισε ότι ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός πρέπει να γίνει σε επίπεδο λεκάνης απορροής, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να δούμε πιο σοβαρά και τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, θέμα που τέθηκε και από πλευράς των εθελοντικών ομάδων.

Είπε επίσης ότι μέχρι σήμερα κατατέθηκαν 7 αιτήσεις επιχειρήσεων για αυτοψία στον Δήμο Θεσσαλονίκης και περίπου 30 αιτήσεις σε ασφαλιστικές εταιρίες για ζημιές σε αυτοκίνητα.

Η ίδια έκανε αναφορά και στο παντορροϊκό δίκτυο, σημειώνοντας ότι έχει σχεδιαστεί πριν πολλά χρόνια. Οι εκπρόσωποι της ΕΥΑΘ από την πλευρά τους, τόνισαν επ΄αυτού, ότι το δίκτυο στο ιστορικό κέντρο της πόλης είναι κυρίως παντορροϊκό, ενώ σε άλλες περιοχές έχουν γίνει έργα που είναι καθαρά ομβρίων. Σε ότι αφορά τον καθαρισμό τόσο των σχαρών όσο και του παντορροϊκού, ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ κ. Γιάννης Παπαϊωάννου, ανέφερε ότι είχαν γίνει οι ενέργειες που έπρεπε. Είπε μάλιστα ότι είχαν καθαριστεί μια εβδομάδα πριν την νεροποντή. Αναφέρθηκε επίσης ότι το 2017 καθαρίστηκαν 15.500 σχάρες και χιλιόμετρα δικτύου. Σχετικά με τον επιφανειακό καθαρισμό των φρεατίων από φερτά υλικά, επισημάνθηκε ότι είναι αρμοδιότητα του δήμου. Ο εκπρόσωπος του τμήματος καθαριότητας του δήμου είπε πάντως ότι υπάρχει οδηγία για συστηματικό καθαρισμό τους σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα.

Για το ρέμα Δενδροποτάμου, ο κ. Παπαϊωάννου είπε ότι ο καθαρισμός του δεν είναι ευθύνη της ΕΥΑΘ, ωστόσο πήρε την πρωτοβουλία να το καθαρίσει, καθώς εκεί βρίσκεται το αντλιοστάσιό της. Για συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Εθνικής Αμύνης, επισημάνθηκε από πλευράς ΕΥΑΘ ότι ήταν παλιό ρέμα. “Το νερό ξέρει το δρόμο του [...]Ήταν καθαρά τα φρεάτια αλλά δεν μπορούσαν να απορροφήσουν ένα ποτάμι”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά η υπεύθυνη της διεύθυνσης αποχέτευσης της ΕΥΑΘ κ. Αναστασία Πουλημένου. Σημειώθηκε ακόμη –έπειτα από σχετική αναφορά που έκανε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αβραμόπουλος- ότι η κατασκευή του δεύτερου κλάδου του αποχετευτικού δεν θα έπαιζε κανένα ρόλο στην πρόσφατη έντονη βροχόπτωση.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομικής διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, Διοικητής του Α.Τ. Χαριλάου – Ανάληψης Αχιλλέας Ποτούλης, μίλησε για την ετοιμότητα των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων. Για την πρόσφατη νεροποντή είπε ότι η αστυνομία ανταποκρίθηκε άμεσα όπου κλήθηκε να συνδράμει, ενώ επισήμανε ότι πολλές κλήσεις δέχθηκε η τροχαία. “Τηρούμε τις ετοιμότητες που προβλέπονται”, δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Γ΄ Σώματος Στρατού. Ο εκπρόσωπος της δημοτικής αστυνομίας ανέφερε ότι το κέντρο παρέλυσε στις 10 Μαίου γιατί όλοι πήραν τα οχήματά τους και κάποιο εγκλωβίστηκαν λόγω της υψηλής στάθμης του νερού, ενώ εξαιτίας της διακοπής ρεύματος δεν λειτουργούσαν και φανάρια. Την ίδια ημέρα, η πυροσβεστική δέχθηκε πάνω από 1.500 τηλέφωνα όπως είπε ο εκπρόσωπός της κ. Κ. Παχίδης.

Ο εκπρόσωπος της ΕΔΑ ΘΕΣΣ είπε ότι δεν υπήρξε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, εκτός από ελάχιστες κλήσεις που αφορούσαν σε καθίζηση οδοστρώματος λόγω έργων που βρίσκονταν σε εξέλιξη, οι οποίες και αντιμετωπίστηκαν. Από πλευράς του ΕΚΑΒ τονίστηκε ότι τα όποια περιστατικά αφορούσαν τροχαία λόγω του έντονου κυκλοφοριακού εκείνη την ημέρα αντιμετωπίστηκαν. Εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων ζήτησαν γρηγορότερο και αμεσότερο συντονισμό και γρήγορη κατανομή ενώ έθεσαν και το θέμα της παιδείας των πολιτών και της ενημέρωσής τους για τον τρόπο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.

Μεγαλύτερη ενεργητικότητα και ετοιμότητα ζήτησε ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος λέγοντας ότι το πάθημα πρέπει να μας γίνει μάθημα.

Να σημειωθεί επίσης ότι τοποθετήθηκαν εκπρόσωπος του δασαρχείου, του ΟΑΣΘ, δημοτικών κοινοτήτων, καθώς και άλλων δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος και πολλών εθελοντικών οργανώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η κλιματική κρίση επεκτείνεται γοργά στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο»
«Θα ήθελα να αναδειχθεί το θέμα των κλιματικών προσφύγων», σημείωσε ο σκηνοθέτης της ταινίας «Η Αφρίν στον Καιρό της Πλημμύρας», που προβάλλεται από...
«Η κλιματική κρίση επεκτείνεται γοργά στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο»
Θεσσαλονίκη: Μέσα σε 2 μήνες κατασχέθηκαν 21.000 προϊόντα παρεμπορίου
Έγιναν 966 έλεγχοι σε λαϊκές αγορές σε Ξηροκρήνη, Κανάρη, Κλεάνθους, Σόλωνος και Βούλγαρη, όπως επίσης σε Νέα Παραλία και ιστορικό κέντρο
Θεσσαλονίκη: Μέσα σε 2 μήνες κατασχέθηκαν 21.000 προϊόντα παρεμπορίου