Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Να επεκταθεί το Σέιχ Σου», για να θωρακιστεί η πόλη

Σημαντική πρόταση του καθηγητή, Φώτη Μάρη ...

"Χωρίς να θέλω να είμαι γκρινιάρης, από όσα ακούσαμε σημειώνω ότι δυστυχώς το συγκεντρωτικό κράτος έχει καταφέρει να τα κάνει πάλι θάλασσα. Αντί να αποκεντρώσει αρμοδιότητες και ευθύνες τα βάζει σε προτεραιότητα κράτους και ότι προκύψει"

Τα παραπάνω δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κατά την τοποθέτησή του στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Κατά τον δήμαρχο είναι αναγκαία η αντιμετώπιση σε μητροπολιτικό επίπεδο όλων των θεμάτων που έχουν μητροπολιτική διάσταση, καθώς "μόνο έτσι μπορούν να αντιμετωπιστούν". Αναφορά έκανε και στη συμμετοχή της Θεσσαλονίκης στο δίκτυο ανθεκτικών πόλεων, λέγοντας ότι η πολιτική προστασία είναι ένα από τα θέματα με τα οποία ασχολείται το δίκτυο ενώ πρόσθεσε ότι θέση του δήμου είναι να μπει και κεφάλαιο κλιματική αλλαγή. Πρώτη προτεραιότητα κατά τον δήμαρχο πρέπει να είναι να ξεκαθαρίσουν αρμοδιότητες και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. "Αυτή η κακοδαιμονία του ελληνικού κράτους πρέπει να πάψει να μας κυβερνά. Πρέπει να βρούμε by pass. Πώς θα τα βρούμε; Αν είμαστε ενωμένοι", κατέληξε η τοποθέτησή του.

Οι ενέργειες του δήμου

Στις ενέργειες που έγιναν, πριν κατά τη διάρκεια και μετά την εκδήλωση του φαινομένου αναφέρθηκε ο Θωμάς Ψαρράς γ.γ. Δήμου Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων είπε ότι η επέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών στέφθηκε από επιτυχία και η πόλη καθαρίστηκε μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Όσο για την αποκατάσταση και την αρωγή στους πληγέντες είπε ότι έχουν κατατεθεί 21 αιτήσεις για φθορές σε επιχειρήσεις, για τα οποία θα επιληφθεί Επιτροπή που έχει συσταθεί από την περιφέρεια και 2 από νοικοκυριά, για τις οποίες θα φροντίσει η επιτροπή που θα συσταθεί από τον δήμο Θεσσαλονίκης. Στις ενέργειες αποκατάστασης αναφέρθηκε και ο Λάζαρος Ζαχαριάδης, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα καθαριότητας.

Δανιηλίδης: Η πόλη δεν είναι θωρακισμένη

Στη συνεδρίαση μίλησε και ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης κυρίως για το θέμα των ρεμάτων και τον καθαρισμό τους και τα αντιπλημμυρικά έργα. "Η πόλη δεν είναι θωρακισμένη. Δεν το λέω για να κινδυνολογήσω. Μακάρι να διαψευσθώ", είπε ο κ. Δανιηλίδης υποστηρίζοντας ότι αν με την καταιγίδα της 10ης Μαΐου είχαμε 2-3 φαινόμενα με παρασύρσεις πολιτών, αν η καταιγίδα έχει μεγαλύτερη διάρκεια "θα έχουμε εκατοντάδες τέτοιου είδους φαινόμενα".

Επανέφερε επίσης πρόταση για ειδική γραμμή σε προγράμματα από ΕΣΠΑ και ΠΔΕ που να δίνει δυνατότητα σε δήμους να αγοράσουν εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Μάρης: Να ενισχυθεί το Σέιχ Σου

Από την πλευρά του, ο  καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εξειδικευμένος στα αντιπλημμυρικά έργα, κ. Φώτης Μάρης υπογράμμισε ότι είμαστε ήδη σε περιβάλλον κλιματικής αλλαγής, "ζείτε ήδη τις επιπτώσεις του".

Όπως ανέφερε η πρόσφατη καταιγίδα, είναι το δεύτερο φαινόμενο που απασχολεί τη Θεσσαλονίκη σε διάστημα 1,5 έτους περίπου. Πέρυσι το χειμώνα αντιμετωπίσαμε το ακραίο φαινόμενο του ψύχους, που ήταν μεγάλης διάρκειας και σφοδρότητας , όπως υπενθύμισε. "Εκφράζεται με διαφορετικά σενάρια το φαινόμενο. Δεν μπορώ να σας περιγράψω το επόμενο. Στην περίπτωση του Έβρου κάθε φορά που πλημμυρίζουμε, πλημμυρίζουμε με άλλο σενάριο", είπε χαρακτηριστικά. Μίλησε για την ανάγκη να συγκροτήσουμε ένα σχέδιο με όλα τα απαραίτητα εφαρμοσμένα προγράμματα και να επιτύχουμε την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Μίλησε για την προσαρμογή στα δίκτυα ομβρίων αλλά και στην ενίσχυση της προστατευτικής δράσης που έχει του Σέιχ Σου, είτε με επέκτασή του, είτε με ποιοτική αναβάθμισή του. Είπε τέλος ότι η ερευνητική του ομάδα είναι στη διάθεσή του δήμου ώστε σε συνεργασία και με άλλα ιδρύματα να αναζητηθούν λύσεις.

ΕΥΑΘ: Καθαρό ήταν το παντορροϊκό σύστημα

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ κ. Γιάννης Κρεστενίτης, υποστήριξε ότι το παντορροϊκό σύστημα το οποίο είναι στην ευθύνη της εταιρίας, ήταν καθαρό και λειτούργησε, ενώ για την βροχόπτωση είπε ότι ήταν "εξαιρετική".

. "Η ΕΥΑΘ έχει την ευθύνη του παντορροικού συστήματος, (μικτών αγωγών ομβρίων και ακαθάρτων) οτιδήποτε άλλο δεν είναι ευθύνη μας. Είναι ευθύνη της περιφέρειας κατά την άποψή μας. Οι αγωγοί λειτούργησαν και γι' αυτό με την πάροδο της βροχής, όταν σταμάτησε το φαινόμενο, οι δρόμοι οι παράλληλοι στην παραλία, δεν κράτησαν νερό, γιατί τα φρεάτια και οι αγωγοί αυτοί ήταν καθαροί και τα νερά αποχετεύτηκαν", τόνισε μεταξύ άλλων ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι η επόμενη μέρα θα πρέπει να μας δώσει ένα μάθημα, "καθείς ανάλογα με την ευθύνη που έχει να αναλάβει αυτό που του αντιστοιχεί, να συντονιστούμε και να μην ξανασυμβεί αυτό που συνέβη". 

Ο Χαράλαμπος Στεργιάδης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είπε ότι η ΠΚΜ αντέδρασε γρήγορα και είδη υπάρχουν επιτροπές για να ελεγχθούν όσοι έπαθαν ζημιές. είπε επίσης ότι ήδη εκδόθηκαν αποφάσεις για καταστροφές σε οχήματα.

Καλαφάτης: «Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε»

Σειρά παραλείψεων της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεομηνία, επισήμανε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτή Α Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης.

«Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας μια σειρά διαχειριστικών παραλείψεων από πλευράς Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως την έλλειψη ενημέρωσης, τη μη σύσταση, όπως θα έπρεπε, σύμφωνα με το Σχέδιο Ενεργειών επί Εκτάκτων Αναγκών, Κέντρου Επιχειρήσεων στο Δημαρχείο, το γεγονός ότι δεν έχει κοινοποιηθεί στους πολίτες το Σχέδιο Ενεργειών για παρόμοιες περιπτώσεις, ότι το Σχέδιο δράσης δεν ήταν πλήρως επικαιροποιημένο, ότι δεν υπήρξε έκτακτη ενίσχυση του προγράμματος αποκομιδής των σκουπιδιών πριν την καταιγίδα, παρά την ενημέρωση για επερχόμενες καταιγίδες.

Επίσης, πρόσθεσε ότι πρέπει να απαντηθούν τα εξής ερωτήματα:

1. Τι γίνεται με τη διευθέτηση του χειμάρρου Λύτρα (πάνω από την οδό Αγίου Δημητρίου), που –σύμφωνα με το ΤΕΕ- παραμένει σε φάση μελετών, χωρίς ωριμότητα;

2. Ποια η κατάσταση στο χείμαρρο Κωνσταντινίδη (στην Τούμπα); Καθαρίστηκε και πότε για τελευταία φορά;

3. Τι γίνεται με το Ελαιόρεμα;

4. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για το ρέμα των Σαράντα Εκκλησιών;

Και υπογράμμισε: «Τελικά, ανθεκτικοί είναι οι δημότες της Θεσσαλονίκης, απέναντι σ’ αυτήν τη διοίκηση και όχι η πόλη απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές».

Όσο για την ΕΥΑΘ, έθεσε δυο απλές ερωτήσεις: «Την επόμενη φορά που θα πλημμυρίσει η Θεσσαλονίκη ολόκληρες περιοχές θα μείνουν και πάλι χωρίς νερό; Και: Για ποιον λόγο, ως τώρα, όποτε είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα, δεν είχαμε και διακοπή υδροδότησης»;

Οι παρατάξεις

Πέρα από το να αποδώσουμε ευθύνες, πρέπει να δούμε το επίπεδο αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων του καθενός και της συνεργασίας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, είπε η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Ρία Καλφακάκου. Είπε επίσης ότι στη Θεσσαλονίκη όλοι φταίνει εκτός από την Περιφέρεια, "που δεν φταίει καθόλου".

Να καθίσουν όλοι οι φορείς να δουν πως θα αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα και να έχουμε πράξεις, ζήτησε και η Μόνικα Αϊβαζόγλου από την παράταξη Γειτονιές σε Δράση, σημειώνοντας ότι το 50% του δανείου της ΕΤΕΠ κανονικά έπρεπε να πηγαίνει σε τέτοια έργα. "Να δούμε πως θα φτιάξουμε την πόλη με τέτοιο τρόπο ώστε η φύση ανεμπόδιστα να κάνει τη δουλειά της. Στόχος μας για τα επόμενα 10 χρόνια θα πρέπει να είναι να αυξηθεί το πράσινο, να μην προβαίνουμε σε αναπλάσεις που αντικαθιστούν το μπετό με νέο και να εμπνεύσουμε δημότες να πρασινίσουν ταράτσες τους και να συλλέγουν το νερό της βροχής σε δεξαμενές", προέτρεψε ο επικεφαλής της παράταξης Μένουμε Θεσσαλονίκη κ. Κωνσταντίνος Σεβρής.

Από την Λαϊκή Συσπείρωση, ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στην απουσία των αναγκαίων αντιπλημμυρικών  έργων. "Μελέτες και αποφάσεις υπάρχουν αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί κάποια πράγματα", όπως είπε. Υπογράμμισε το ζήτημα της υποχρηματοδότησης και του θεσμικού αδιεξόδου . Επίσης, ζήτησε να γίνει καταγραφή όλων των ζημιών, να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση για αποζημίωση πληγέντων, να παγώσουν κάποια χρέη, ανάλογα με το πόσο έντονα χτυπήθηκε κάποια επιχείρηση και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να εξετάσει θέμα απαλλαγής, για εύλογο διάστημα, από τα δημοτικά τέλη. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ακόμη υπηρεσιακοί παράγοντες Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης και της πυροσβεστικής.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ