Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Άρωμα… Θεσσαλονίκης στο συλλαλητήριο στην Πέλλα – Ποιοι πήγαν (ΦΩΤΟ)

Οι πολιτικοί από τη Θεσσαλονίκη πρωταγωνίστησαν στην κεντρική συγκέντρωση

Άρωμα… Θεσσαλονίκης είχε το κεντρικό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Πέλλα ταυτόχρονα με ακόμη 23 σε διαφορετικές πόλεις.

Πρώτα από όλα, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η παρουσία του προέδρου της ΠΕΔ-ΚΜ και δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, κ. Λάζαρου Κυρίζογλου, ο οποίος κατά την ομιλία του εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι «παραχαράσσει την ιστορία», ενώ στράφηκε προσωπικά και εναντίον υπουργών, με αφορμή τις δηλώσεις τους γύρω από το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Στην Πέλλα, όμως, βρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος έγραψε στο twitter «Στην Πέλλα, τη γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με χιλιάδες συμπολίτες μου. Η ιστορικότητα, η μοναδικότητα και η ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτες!».

Παράλληλα, κομβικό ρόλο στην όλη διοργάνωση και παρουσίαση έπαιξαν δημοσιογράφοι από τη Θεσσαλονίκη. Στο χώρο βρέθηκε και ο πρώην νομάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Συνολικά, τα συλλαλητήρια αυτή τη φορά είχαν πολιτικό «χρώμα», καθώς δήμαρχοι, περιφερειάρχες και πολιτικοί προερχόμενοι από τη ΝΔ όχι μόνο στήριξαν αλλά βρέθηκε και κατά τόπους ώστε να μιλήσουν για το θέμα.

Να σημειωθεί πως φορείς της Θεσσαλονίκης έδωσαν το παρών και στον Λαγκαδά όπου πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο. Ο δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος, βρέθηκε εκεί και με ανάρτησή του αναφέρει «Η εκχώρηση του ονόματος είναι κόντρα στην ψυχή, στη λογική και στο δίκαιο. Κόντρα στην ίδια μας την πατρίδα! Mη μας κλέβετε το όνομά μας, μη λεηλατείτε την ψυχή μας! Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική! Και θα παραμείνει μία και ελληνική!».

Προφανώς, στο Λαγκαδά βρέθηκε και ο δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης, δίνοντας το δικό του μήνυμα πως «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα».

Όλες οι παρουσίες στην Πέλλα

Το παρών στην Πέλλα έδωσαν επίσης ο Δήμαρχος Πέλλας Γ. Στάμκος, ο Δήμαρχος Χαλκηδόνας Ι. Τσουκνιδάς, αλλά και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης. Κατά την ομιλία που απεύθυνε στο συλλαλητήριο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στην Έδεσσα, παρουσία πλήθους κόσμου, επισήμανε χαρακτηριστικά: «Στέλνουμε καθαρό μήνυμα σε αυτούς που είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν. Δεν θα ανεχτούμε την πλαστογράφηση της ιστορίας. Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα και μόνον Ελλάδα. Οι Μακεδόνες έχουν μόνον μια ταυτότητα. Την ελληνική. Και μακεδονικά μιλά όποιος μιλά ελληνικά. Τελεία και παύλα. Αν σας αρέσει κύριε Κοτζιά. Αν δεν σας αρέσει, κανένα πρόβλημα για μας. Εσείς έχετε το πρόβλημα».

«Είμαστε σήμερα εδώ» τόνισε ο κ. Πατούλης και «δίνουμε μια ακόμη μάχη, για την Ελλάδα και τα παιδιά μας» διαμηνύοντας «Δεν θα διαπραγματευτούμε , τα αδιαπραγμάτευτα .Κι αν χρειαστεί, θα επιβάλλουμε τη δική μας λύση. Θα αποφασίσει ο λαός, με γνήσιο , ανόθευτο , δημοκρατικό δημοψήφισμα, τη λύση .Δεν θα επιτρέψουμε σε μια πρόσκαιρη κυβερνητική πλειοψηφία, να αποφασίσει με βάση τις δικές της ιδεοληψίες, για το μέλλον της Πατρίδας μας. Η Ελλάδα είναι πάνω από όλα».

Στα συλλαλητήριο παρέστησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ, ο Δήμαρχος Έδεσσας Δ. Γιάννου ο Δήμαρχος Αλμωπίας Δ. Πίνος, η Δήμαρχος Σκύδρας Κ. Ιγνατιάδου, η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Α. Αιδονά και πλήθος εκπροσώπων της Εκκλησίας.

Ενεργός ρόλος και από την εκκλησία

Τα συλλαλητήρια διοργανώθηκαν από την «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας» , με τη συμμετοχή κατοίκων από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, πολλοί από τους οποίους μετακινήθηκαν με ναυλωμένα λεωφορεία στις πόλεις όπου πραγματοποιήθηκαν οι συγκεντρώσεις. Ενεργός ήταν και ο ρόλος της Εκκλησίας με την παρουσία εκπροσώπων από μητροπόλεις της Μακεδονίας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ κεντρική συγκέντρωση, για συμβολικούς λόγους, πραγματοποιήθηκε στην Παλιά Πέλλα, τη γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ όλα τα συλλαλητήρια ξεκίνησαν ταυτόχρονα, στις 7.30΄ το βράδυ, στις κεντρικές πλατείες στη Βέροια, το Κιλκίς, το Πολύκαστρο, την Έδεσσα, την Κατερίνη, τις Σέρρες, τα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, στην Καβάλα, τη Δράμα, τη Φλώρινα, την Πτολεμαϊδα, τη Σιάτιστα και την Καστοριά.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι αστυνομικές αρχές, μέχρι το βράδυ δεν έδωσαν στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία για το αριθμό των πολιτών που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια.

Στην Καβάλα και τη Δράμα, χιλιάδες πολίτες της ανατολικής Μακεδονίας, αλλά και της Θράκης διαδήλωσαν υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας και εναντίον κάθε προσπάθειας παραχάραξης της ιστορίας και υιοθέτησης μια σύνθετης ονομασία για το γειτονικό κράτος των Σκοπίων.

Από νωρίς το απόγευμα περισσότερα από δεκαπέντε λεωφορεία μετέφεραν στην Καβάλα κόσμο από περιοχές της Ξάνθης και της Κομοτηνής, προκειμένου να συμμετάσχουν στην μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας της πόλης. Οι συμμετέχοντας διαδήλωσαν ειρηνικά, κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και την ιστορική σημασία της περιοχής της Μακεδονίας στον ελληνικό πολιτισμό.

Συνολικά τρεις μητροπολίτες ο Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο Ξάνθης και Περιθωρίου κ. Παντελεήμονας και ο Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, συμμετείχαν στην συγκέντρωσαν και απεύθυναν χαιρετισμός, Μάλιστα, ο μητροπολίτης Ξάνθης, τόνισε, πολλές φορές, ότι “η συγκέντρωση αυτή χαρακτηρίζεται από κοσμιότητα και εκφράζει την ανησυχία όλων των Ελλήνων για το μέλλον της πατρίδας τους”.

Στην ίδια συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν ακόμα η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος και ο ιστορικός – ερευνητής Δημήτρης Κουγιουμτζόγλου.

Στην πόλη της Δράμας, ομιλητές στην εκδήλωσης ήταν ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Δράμας, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Αργύρης Πατακάκης, ο δήμαρχος της πόλης Χριστόδουλος Μαμσάκος και η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, κ. Μαντουβάλου.

Στη Δυτική Μακεδονία, η μεγαλύτερη σε συμμετοχή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαϊδα, ενώ οι συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας ολοκληρώθηκαν χωρίς εντάσεις και επεισόδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ