Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πρωτότυπες Ιστορίες Μιας Αυλής σε 6 δημοτικά σχολεία

Τι έχει ετοιμάσει η ΑΡΣΙΣ που συμμετέχει στο πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά»

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Εργαστήρια Πολυγλωσσίας και Αθλητικής Ψυχολογίας, Καφέ και Σοκολάτα Πολυγλωσσίας, καθώς και εκπαίδευση σε ό, τι αφορά στα Ανθρώπινα Δικαιώματα περιλαμβάνονται στη δράση με γενικό τίτλο «ΠοΙηΜΑ-Πρωτότυπες Ιστορίες Μιας Αυλής» που διοργανώνει η ΑΡΣΙΣ σε έξι δημοτικά σχολεία της πόλης μας από τις 6 Ιουνίου μέχρι τις 27 Ιουλίου (ώρες 18:00 με 20:00) και με ελεύθερη είσοδο.

Η παραπάνω δράση ανήκει στο πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά» στο οποίο συμμετέχει το φετινό καλοκαίρι η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.

Σκοπός του πιλοτικού προγράμματος «Ανοιχτά σχολεία στη Γειτονιά» είναι να συμβάλλει στο να λειτουργούν τα σχολεία ως πυρήνες ανάπτυξης της ποιότητας ζωής και της έννοιας της «κοινότητας» της κάθε γειτονιάς, σαν κοινός χώρος συνάντησης, συνεργασίας, παιχνιδιού, άθλησης και ψυχαγωγίας.

«Οι ανοιχτές αυλές είναι μια ευκαιρία για μια συζήτηση, μια άτυπη εκπαίδευση. Θέλουμε να κάνουμε δραστηριότητες μαζί με τους γονείς και να μην είναι πίσω από τα κάγκελα», τόνισε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος δρ Αργυρώ Μουμτζίδου. Εξήγησε πως το πρόγραμμα θα άρχιζε στο 11ο Δημοτικό Σχολείο στις 5 -6 το απόγευμα της Τετάρτης με ενημερωτικές συναντήσεις γνωριμίας γονιών και παιδιών με την διεύθυνση του σχολείου. «Αντιμετωπίζουμε τους γονείς ως πολίτες. Και οι εκπαιδευτές μας θα τους εξηγήσουν για τις δράσεις που θα γίνουν στο σχολείο. Συγκεκριμένα, θα γίνει το εργαστήρι Compass Compasito, ψυχοκινητικό εργαστήρι από εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους της ΑΡΣΙΣ και μουσικό εργαστήρι με κρουστά από την ομάδα κρούστης Art Space με τον Νίκο Κιουρκτσή. Η πρώτη μέρα είναι ημέρα ευαισθητοποίησης σε θέματα μη τυπικής εκπαίδευσης και σε ζητήματα επαφής πολιτισμών και διαπολιτισμικότητας», συμπλήρωσε.

Το πρόγραμμα θα είναι παρόμοιο και στα υπόλοιπα σχολεία που συμμετέχουν, ενώ όπως τόνισε η κυρία Μουμτζίδου στόχος είναι «να γίνει ένα άνοιγμα από τα σχολεία στην ΑΡΣΙΣ και της ΑΡΣΙΣ στα σχολεία». «Είναι μια ευκαιρία για την ΑΡΣΙΣ η υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων γιατί δουλεύουμε με προσφυγικής ροής οικογένειες, ανεξαρτήτως θρησκειών και ιδεολογιών. Και μερικά από τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στο “ΠοΙηΜΑ” είναι τα άτομα που θα πάρουν μέρος και αργότερα σε άλλες δράσεις μας, θα τα δούμε και σε άλλα προγράμματα της ΑΡΣΙΣ», σχολίασε, ενώ αναφερόμενη στους γονείς είπε πως θέλουν να τους δουν κατά κάποιο τρόπο και ως εκπαιδευτές.

Τα σχολεία που συμμετέχουν στα «Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά» είναι τα ακόλουθα:

-11ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, Αμαλίας 60

-77ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, Καβείρων 6

-55ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, Κρυστάλλη 10

-Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, Καπάτου & Γαλανάκη

-67ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, Βερατίου 16

-64ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Μαζαράκη 1.

Το πρόγραμμα είναι μια πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Creativity Platform (ΑΜΚΕ), και αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Εξάλλου, αναφερόμενος στα «Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά» ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, δήλωσε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FΜ" ότι: «Καθ΄όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού θα παραμείνουν ανοιχτές οι αυλές σε καθημερινή βάση, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε τα γήπεδα και τις σχολικές αίθουσες και να πραγματοποιήσουμε πολλές δωρεάν δράσεις. Σκοπός είναι το σχολείο να γίνει ο χώρος που θα συγκεντρώσει τα παιδιά και τους ενήλικες της γειτονιάς. Να συμμετέχουν όλοι ενεργά σε ποικίλες δραστηριότητες».

Η συμμετοχή θα είναι δωρεάν και ανοιχτή προς όλους, ενώ για την παρακολούθηση ορισμένων εργαστηρίων σεμιναριακού χαρακτήρα θα ζητείται προεγγραφή. Τα προγράμματα θα χωρίζονται σε ομάδες ηλικιακές (παιδιά - έφηβοι - γονείς/κάτοικοι), ενώ δεν θα λείπουν οι μεικτές δράσεις (ενήλικες/γονείς - παιδιά).

Δείτε περισσότερα εδώ .

Η δράση ευαισθητοποίησης υποστηρίζεται από το πρόγραμμα PIER  - Protection, Integration and Education for Refugees in Greece, Italy and Austria.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρωσία: Δύο χρόνια φυλακή σε δημοσιογράφο επειδή επέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν σκότωσα, δεν λεηλάτησα, δεν έκλεψα, δεν βίασα και, κυρίως, δεν ξεκίνησα κατακτητικό πόλεμο εναντίον μιας γειτονικής χώρας»
Ρωσία: Δύο χρόνια φυλακή σε δημοσιογράφο επειδή επέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία
Διεθνές Δικαστήριο: Εντολή στο Ισραήλ να αναλάβει δράσεις για τον λιμό στη Γάζα
Τα νέα μέτρα ζητήθηκαν από τη Νότια Αφρική, στο πλαίσιο της εν εξελίξει προσφυγής της με την οποία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα
Διεθνές Δικαστήριο: Εντολή στο Ισραήλ να αναλάβει δράσεις για τον λιμό στη Γάζα