Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τι σχεδιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης για τη διαχείριση του προσφυγικού

Θα βραβευτεί στη Σιγκαπούρη για την αντιμετώπιση του ζητήματος, ενώ ετοιμάζει έρευνα για το προφίλ των προσφύγων και αναζητά νέα προγράμματα για την στήριξή τους

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Μέχρι τα τέλη 2018, αρχές 2019 είναι εξασφαλισμένα τα κονδύλια από ξένες ΜΚΟ για προγράμματα υποστήριξης προσφύγων, και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ο δήμος Θεσσαλονίκης συνεχίζει να βοηθά περί τους 1000 πρόσφυγες κάθε έτος στις δομές του και μέσω του προγράμματος REACT,  ενώ να αναζητάει νέα προγράμματα και τρόπους για την στήριξή τους.

Ένα από αυτά θα “τρέξει” με βοήθεια από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και στο πλαίσιό του άστεγοι που είναι ένα βήμα πριν από την ένταξη θα μπαίνουν σε ένα διαμέρισμα για 18 μήνες, και με τη βοήθεια κοινωνικών λειτουργών, θα μπορούν να ενταχθούν ομαλότερα στην κοινωνία.

Παράλληλα για την απορρόφηση των προσφύγων στην τοπική κοινωνία υπάρχει και η δυνατότητα ένταξής τους σε χώρους εργασίας στον πρωτογενή τομέα.

Ήδη στο πλαίσιο αυτό ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει επαφές με τους δημάρχους Νάουσας και Σκύδρας που παίρνουν εποχικούς εργάτες για αγροτικές εργασίες. «Στις περιοχές, όπου έχουμε μεγάλη παραγωγή φρούτων, κάθε χρόνο εισάγονται εργάτες γης και εισάγονται με συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αυτοί μπορούν να προέλθουν μέσα από την μάζα των προσφύγων που υπάρχουν εδώ, που μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά, ωστόσο υπάρχουν άλλα διαδικαστικά. Το κύριο πρόβλημα είναι τα χαρτιά τους. Οι πρόσφυγες δεν έχουν μια ταυτότητα», τόνισε ο κ. Μπουτάρης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου με αφορμή την επερχόμενη βράβευση του δήμου Θεσσαλονίκης στη Σιγκαπούρη στον διαγωνισμό Le Monde"Smart Cities 2018" για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

«Γίνεται λαθραία διακίνηση προσφύγων»

Παράλληλα ο δήμαρχος απαντώντας σε ερώτηση για τα προσφυγικά ρεύματα είπε πως το πρόβλημα εντοπίζεται στον Έβρο. «Μπουκώνουν τα αστυνομικά τμήματα στον Έβρο. Μετά τους φορτώνουν στα ΚΤΕΛ και τους στέλνουν στη Θεσσαλονίκη. Και αυτοί βρίσκουν τα άτομα που θα τους πάνε στα σύνορα. Τη μια μέρα τους βλέπεις στην Αρχαία Αγορά και την επόμενη δεν είναι. Γίνεται λαθραία διακίνηση», τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

Πάντως, αναφορικά με το θέμα στήριξης των προσφύγων ο αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας Γιώργος Δημαρέλος τόνισε πως υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για δημιουργία επιχειρήσεων από τον χώρο του τουρισμού και της εστίασης που θα εντάξουν στο εργατικό δυναμικό τους και πρόσφυγες. Εξάλλου είπε πως υπάρχει ενδιαφέρον και από τη Νορβηγία για κατεύθυνση κονδυλίων προς το δήμο Θεσσαλονίκης για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

«Αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό με διάθεση συνεργασίας»

«Αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό με συνεργασίες», ανέφερε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τη στήριξη και κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών και Πρόεδρος του ΣΕΜ Σοφία Ασλανίδου, εξαίροντας το έργο της Ύπατης Αρμοστείας που στέκεται στο πλευρό του δήμου Θεσσαλονίκης, τόσο με τεχνογνωσία, όσο και με ανθρώπινο δυναμικό. Λίγο πριν αναχωρήσει για την Σιγκαπούρη όπου θα παραλάβει το βραβείο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού (συνοδευόμενη από την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα), η Πρόεδρος του ΣΕΜ αναφέρθηκε στο έργο του δήμου Θεσσαλονίκης. «Από το 2015 ο δήμος μας πήρε πρωτοβουλίες στην αντιμετώπιση του προσφυγικού χωρίς να ξέρει πως το πρόβλημα θα έρθει στην πόρτα μας. Έφτιαξε το Φιλοξενείο στο Λιμάνι, υλοποιεί το πρόγραμμα REACT, κάνει συναντήσεις με το δίκτυο πόλεων ανά δεκαπενθήμερο όπου συμμετέχουν 11 δήμοι και ανταλλάσσουμε καλές πρακτικές για το προσφυγικό, κάνει προγράμματα εκπαίδευσης όπως ελληνομάθειας και ενισχυτικής διδασκαλίας, ενώ από το νέο έτος θα λειτουργήσει και κέντρο ημέρας για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Παράλληλα γίνεται πλήθος άλλων εκδηλώσεων», τόνισε η κα Ασλανίδου.

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης ή θα εθελοτυφλούσε μπροστά στο πρόβλημα ή θα αναλάμβανε δράση. Έκανε το 2ο. Έσκυψε πάνω από το πρόβλημα χωρίς να φανεί πως η προσφυγική κρίση θα έρχονταν στην πόλη μας. Άρχισε το πρόγραμμα REACT μπαίνοντας σε θολά νερά όμως αντιμετώπισε το θέμα με οφέλη για την πόλη. Γιατί άνθρωποι που ζούσαν σε camp βρήκαν στέγη και ξενοίκιαστα διαμερίσματα που υπήρχαν στην αγορά νοικιάστηκαν μέσω του προγράμματος υπέρ των προσφύγων. Στο REACT έχουμε φτάσει στο 100% των στόχων μας. Και τώρα που αρκετές ΜΚΟ θα αποχωρήσουν από την πόλη μας υπάρχει η σκέψη να εμπλακεί και η Μητροπολιτική ΑΕ στην διαδικασία ενοικίασης διαμερισμάτων», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Πέτρος Λεκάκης, παραδεχόμενος ωστόσο πως υπάρχουν και προβλήματα από παραβατικές συμπεριφορές μερίδας προσφύγων και παράπονα από γείτονες που μένουν κοντά σε σπίτια που παραχωρούνται σε πρόσφυγες μέσω του REACT.

Έρευνα για τους πρόσφυγες

Αξίζει να σημειωθεί πως στο θέμα της ένταξης των προσφύγων στην τοπική κοινωνία θα βοηθήσει η έρευνα που κάνει ο δήμος Θεσσαλονίκης για το προφίλ τους. «Θα μπορούμε να ξέρουμε καλύτερα ποια δουλειά θα μπορούσαν να κάνουν», εξήγησε η κυρία Ασλανίδου. Πρόσθεσε πως τα αποτελέσματα αναμένονται στα τέλη Ιουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωτοφανής επιλογή παίκτη στον «Εκατομμυριούχο» - Δεν άκουσε το κοινό (VIDEO)
Η ερώτηση για την κίνηση της Αθήνας, το κοινό και η απόφαση του παίκτη που άφησε τον Αρναούτογλου με το στόμα ανοιχτό
Πρωτοφανής επιλογή παίκτη στον «Εκατομμυριούχο» - Δεν άκουσε το κοινό (VIDEO)