Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Παραδοσιακό φεστιβάλ με εδέσματα και χορούς... λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη!

Στο χωριό Περιστέρα Θέρμης

Το "Φεστιβάλ Γάλακτος", η παραδοσιακή γιορτή της Περιστεράς με τα περίφημα γαλακτοκομικά προϊόντα, γαστρονομικές παρουσιάσεις και χορευτικά παραδοσιακά σύνολα θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα από τις 20:30. Η εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο για να τιμήσει τους κτηνοτρόφους και γυναίκες του χωριού της Περιστέρας δημιουργούν εδέσματα με βάση το γάλα (τυρόπιτες, γαλακτομπούρεκα, κατίκι, ρυζόγαλα, γιαούρτι κ.α).

Συμμετέχουν:

  • Πολιτιστικός Σύλλογος Περιστεράς.
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Ποντισμένου Σερρών
  • Χορευτικός Όμιλος Γαλατιστας
  • Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοροστάσι Θεσσαλονίκης»
  • Σύλλογος Βλάχων Ευκαρπίας «Το Άγιο Πνεύμα»

Η Περιστερά είναι ένα μικρό ορεινό χωριό στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, που φημίζεται για την σπανία ομορφιά του , το άριστο κλίμα του και τα αξιόλογα μνημεία που διαθέτει, αποτελεί τοπική κοινότητα στο νέο Δήμο Θέρμης και απέχει 30’ από τη Θεσσαλονίκη.

Στην Περιστερά υπάρχει η Ιερά Μονή του Αγίου Ανδρέα που κτίστηκε το 873 μ.χ από τον Όσιο Ευθύμιο. Η εκκλησιά αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία Βυζαντινής αρχιτεκτονικής και θεωρείται μια από τις παλαιότερες στα Βαλκάνια. Στην περιοχή λειτουργούν δύο επισκέψιμα παλαιοημερολογίτικα μοναστήρια, η Μονή Αδελφόθεου (ανδρικό) και η Μονή Παντανάσσης (γυναικείο). Υπάρχουν αρκετά ξωκλήσια: του Αγίου Γεωργίου, με το όμορφο αλσύλλιο, της Μεταμόρφωσης του Κυρίου και της Αγίας Τριάδας.

Η Περιστερά είναι ένας παλιός οικισμός, ο οποίος το 964 μ.Χ. παραχωρήθηκε στη Μονή Μεγίστης Λαύρας. Το περπάτημα στα ανηφορικά στενοσόκακα αποκαλύπτει ενδιαφέροντα δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Η ονομασία του χωριού προήλθε λόγω της τοποθεσίας του, επειδή είναι ψηλά. Μια άλλη ερμηνεία αναφέρει ότι το όνομα προήλθε από το γεγονός ότι το χωριό το βραδύ που ανάβουν τα φώτα μοιάζει με περιστέρι που ανοίγει τα φτερά του. Το χωριό εξάγει προϊόντα κρέατος, διάφορα φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος.

Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το γάλα ιερή τροφή γιατί ο Δίας, κυνηγημένος από τον πατέρα του Κρόνο, κρύφτηκε με τη βοήθεια της μητέρας του Ρέας και τράφηκε με το γάλα της ιερής κατσίκας Αμάλθειας. Επιπλέον, ο Δίας προκειμένου να θρέψει το γιο του Ηρακλή με θεϊκό γάλα ώστε να γίνει αθάνατος, προκάλεσε κατάκλιση του ουρανού από γάλα και έτσι γέμισε ο ουρανός με γαλαξίες ( milky way).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε ό,τι μας λέει ο Βελόπουλος και κάθε πολιτικός
«Αυτές τις ώρες είναι απαραίτητη η συνεργασία» Κράτους και Εκκλησίας είπε από το Δήλεσι πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε ό,τι μας λέει ο Βελόπουλος και κάθε πολιτικός