Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Συνολικά 47 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου και 3 θάνατοι καταγράφθηκαν στην περιφέρεια Κ. Μακεδονία, ενώ νέα κρούσματα αναμένονται και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, αν και όχι με την ίδια ένταση. Μάλιστα, η εβδομάδα που διανύουμε θεωρείται η πιο κρίσιμη για να φανεί αν θα υπάρξει ή όχι ύφεση
Πάντως, εάν επικρατήσουν συνθήκες ευνοϊκές για τα κουνούπια, όπως ζέστη και υγρασία, τότε μπορεί να έχουμε εμφάνιση μεμονωμένων κρουσμάτων μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη και τις αρχές Οκτώβρη.
Τα παραπάνω επισήμανε ο Λάζαρος Παρασκευαΐδης, γεωπόνος, υπάλληλος της ΠΕΔ Κ-Μ, ο οποίος μετέχει ως τακτικό μέλος στην αρμόδια Επιτροπή της ΠΚΜ, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΠΕΔ Κ-Μ. Ο κ. Παρασκευαΐδης, ενημέρωσε το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας για την εξέλιξη των κρουσμάτων ιού Δυτικού Νείλου στους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και την ανάγκη άμεσης λήψης συμπληρωματικών δράσεων παράλληλα με το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας.
Βάσει των στατιστικών δεδομένων που έχουμε μέχρι σήμερα από το ΚΕΕΛΠΝΟ, φαίνεται ότι την εβδομάδα που διανύουμε έχουμε στην περιοχή μας τις μεγαλύτερες τιμές (peak) κρουσμάτων. Αυτή η εβδομάδα θα δείξει αν βαδίσουμε σε ύφεση ή όχι, τόνισε ο κ. Παρασκευαΐδης, σημειώνοντας ότι η προσωπική του εκτίμηση "αλλά και εκτίμηση της προέδρου της επιστημονικής επιτροπής" είναι ότι τα κρούσματα θα συνεχίσουν να εμφανίζονται, όχι όμως με την ίδια ένταση, μέχρι τις 2 πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου. Αν οι κλιματικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (για τα κουνούπια), ίσως παρατηρηθεί η εμφάνιση μεμονωμένων κρουσμάτων μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, κυρίως σε νέες περιοχές.
"Η ΠΕΔ ΚΜ ούτε ανησυχεί ούτε εφησυχάζει", τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ-Μ κ. Λάζαρος Κυρίζογλου. "Έχουν ληφθεί ιδιαίτερα φέτος έγκαιρα όλα τα μέτρα και άρχισαν πολύ νωρίς οι ψεκασμοί", όπως είπε. Παράλληλα χαρακτήρισε ξεχωριστή τη φετινή χρονιά αναφέροντας ότι υπήρξαν πολλές βροχοπτώσεις όχι μόνο τους συνηθισμένους μήνες Απρίλιο και Μάιο αλλά και τους καλοκαιρινούς.
"47 είναι οι νοσήσαντες μέχρι στιγμή στην Κεντρική Μακεδονία ενώ είχαμε και τρεις θανάτους ηλικιωμένων ατόμων, άνω των 75 ετών", όπως τόνισε.
Σε ότι αφορά το Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης είπε ότι οι ψεκασμοί θα συνεχιστούν εντατικά, ενώ καθαρίζονται τα ρέματα ιδιαίτερα του χειμάρρου του Δενδροποτάμου. Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι σε ότι αφορά τους ψεκασμούς αυτοί γίνονται από την Περιφέρεια με υποδείξεις που κάνουν οι δήμοι.
Ο κ. Παρασκευαΐδης πρόσθεσε εξάλλου τα εξής: Πιστεύω ότι το φαινόμενο αυτό καθεαυτό της επιδημίας, είναι ένα φαινόμενο το οποίο πέρα από τα μέτρα που λαμβάνονται δεν μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί γιατί ο ιός έχει εγκατασταθεί από το 2010 στην Ελλάδα, υπάρχει εδώ, κυκλοφορεί, απλώς ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες κάθε χρόνο εμφανίζει εξάρσεις ή υφέσεις. υπεύθυνα για την εμφάνισή του θεωρούνται τα κορακοειδή. Δηλαδή ο κύκλος πάει ως εξής: κουνούπι τσιμπάει το κορακοειδές που κουβαλάει τον ιό και ξανά στο κουνούπι. Όλη η Ευρώπη έχει συμπτώματα. Η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή κατατάσσεται τρίτη σε ένταση της επιδημίας σε σχέση με το 2010 που είχαμε την μεγαλύτερη επιδημία, με επίκεντρο την Κ. Μακεδονία και από ότι φαίνεται πλησιάζουμε να γίνουμε δεύτεροι. Πιστεύω ότι με τα μέτρα που έχει αποφασίσει η ΠΚΜ αλλά και οι δήμοι θα συμβάλουν στο να ανασχεθεί πλήρως η επιδημία και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Υπενθύμισε επίσης τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Χρήστος Γκουντενούδης είπε ότι έγιναν οι παρεμβάσεις που έπρεπε μέσα στον οικισμό, ενώ συνεχίζουν ψεκασμοί στον περιαστικό χώρο και ιδίως σε μέρη που συγκεντρώνονται νερά.