Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Συναυλία για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Γαλλικού Ινστιτούτου στις εκδηλώσεις που θα γίνουν

Στις εκδηλώσεις για την επέτειο των εκατό χρόνων από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου συμμετέχει το Γαλλικό Ινστιτούτο με μια συναυλία που θα δοθεί στις 12 το μεσημέρι της 29ης Σεπτεμβρίου στα συμμαχικά νεκροταφεία. Στη συναυλία αυτή, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την οποία θα υπάρξει και αβάν πρεμιέρ (avant premiere) στις 8 το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά παγκοσμίως η σύνθεση του Φιλίπ Φορζέ, "Ζέιτενλικ", για φωνή, πιάνο και βιολοντσέλο, η οποία είναι εμπνευσμένη από τα γράμματα Γάλλων στρατιωτών που βρέθηκαν στους χιτώνες τους, στα κοιμητήρια του Ζέιτενλικ. Το ίδιο έργο, μαζί με έργα και άλλων συνθετών θα παρουσιαστεί και στη συναυλία της συμφωνικής ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης που θα δοθεί στο πλαίσιο των "Δημητρίων" στις 8 Οκτωβρίου, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Επίσης, περιοδική έκθεση με θέμα "στη δίνη του μεγάλου πολέμου: η Θεσσαλονίκη της στρατιάς της Ανατολής" θα πραγματοποιηθεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στο πλαίσιο της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ενώ η έκθεση θα πλαισιωθεί από διεθνές συνέδριο με θέμα της άγνωστες πτυχές της παραμονής της στρατιάς της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε, από τις 27 Οκτωβρίου ως τς 10 Φεβρουαρίου, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, θα φιλοξενήσει την έκθεση "Η στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη" με 450 έργα Γάλλων στρατιωτών που υπηρέτησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο. Τα έργα προέρχονται από μουσεία και φορείς της Γαλλίας και της Ελλάδας.

Εκτός από τις παραπάνω διοργανώσεις, στο ετήσιο πολιτιστικό πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου που παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ξεχωρίζει, ακόμη, η ίδρυση του διαπανεπιστημιακού ελληνογαλλικού ερευνητικού κέντρου με την επωνυμία "Creabalk", που θα προωθεί την έρευνα, την καλλιτεχνική δημιουργία και την ακαδημαϊκή επιμόρφωση γύρω από την έννοια της πόλης - εργαστήριο που θα εφαρμοστεί στη Θεσσαλονίκη. Οι σχετικές εκδηλώσεις θα γίνουν στις 27 και 28 Νοεμβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Μιλώντας για το ετήσιο πρόγραμμα, ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης Φιλίπ Ρέι, σημείωσε ότι χαρακτηρίζεται από καινοτομία, ποικιλομορφία και συνεργασίες. Στο πλαίσιο των καινοτόμων δράσεων του Ινστιτούτου γνωστοποίησε ότι στις αρχές Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί η κατασκευή μιας υπερυψωμένης ξύλινης βεράντας μπροστά στο Ινστιτούτο, αναφέρθηκε στο νέο ανανεωμένο πρόγραμμα σπουδών, προανήγγειλε τη λειτουργία της νέας ιστοσελίδας και ανακοίνωσε την έκδοση κάρτας μέλους για τους σπουδαστές και τους φίλους του Ινστιτούτου, με ειδικές εκπτώσεις σε καταστήματα, θέατρα, κινηματογράφους, καφέ κ.α. Μίλησε, άλλωστε, για μια ποικιλομορφία εκδηλώσεων και για μια διεύρυνση των συνεργασιών του ινστιτούτου.

Σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών Έλλη Χρυσίδου ανέφερε ότι θα παρουσιαστεί στα 53α Δημήτρια, η εκτέλεση του έργου "Η Χιονάτη" με την Γαλλίδα χορογράφο Κατρίν Μπέι, στις 11 Οκτωβρίου στο λιμάνι.

Στις υπόλοιπες εκδηλώσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου περιλαμβάνονται έκθεση γαλλικής μόδας από τις 15 ως τις 25 Νοεμβρίου στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας και στο Γαλλικό Ινστιτούτο, το 7ply project festival με επίκεντρο το σκέιτμπορντ, από την 1η ως τις 6 Οκτωβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο, η εβδομάδα γεύσεων από τις 8 ως τις 14 Οκτωβρίου, η έκθεση κόμιξ από τις 9 ως τις 11 Νοεμβρίου και η έκθεση ζωγραφικής από τις 22 Νοεμβρίου ως τις 14 Δεκεμβρίου με θέμα τη μετακίνηση Εβραίων της Θεσσαλονίκης στη Γαλλία, το Ολοκαύτωμα και τον επαναπατρισμό ορισμένων στη Θεσσαλονίκη.

Από την 31η Οκτωβρίου ως τις 18 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί έκθεση γαλλικών πανεπιστημίων, ενώ εκδήλωση με θέμα "ελληνογαλλικές συζητήσεις" θα γίνει στις 14 Νοεμβρίου και διάλεξη για τους αλλοδαπούς φοιτητές στη Γαλλία θα δοθεί στις 5 Δεκεμβρίου. Τον κύκλο των εκδηλώσεων θα κλείσουν τον Μάρτιο του 2019 η έκθεση και ο κύκλος διαλέξεων με θέμα "Γαλλικές ιστορίες της Θεσσαλονίκης", με έμφαση στους στενούς και μακροχρόνιους δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ της Γαλλίας και της Θεσσαλονίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ