Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στη Θεσσαλονίκη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Ανακηρύχθηκε σε επίτιμο πρόεδρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών

Σε επίτιμο πρόεδρό της ανακήρυξε χθες τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, με αφορμή τα ογδόντα χρόνια από την ίδρυσή της, ενώ του απένειμε το χρυσό μετάλλιό της, σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα τελετών της ΕΜΣ.

Ο κ. Βαρθολομαίος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι η διάκριση έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς η ΕΜΣ είναι «ένα πλήρως καταξιωμένο και πολύ πέραν των ελληνικών συνόρων, πνευματικόν καθίδρυμα», με διεθνή ακτινοβολία και με έδρα τη «βυζαντινή συμβασιλεύουσα Θεσσαλονίκη» και επιδίδεται στην «επιστημονική και κατά σύστημα μελέτη όλων των συνιστωσών, της πνευματικής, πολιτιστικής, γλωσσικής και εθνικής ταυτότητος του μακεδονικού χώρου και όλης της Βόρειου Ελλάδος».

Σημείωσε, δε, ότι τα ενδιαφέροντα της ΕΜΣ επεκτείνονται και πέραν των προαναφερομένων με τη δημιουργία, κατά το παρελθόν, ως παραρτήματος της, του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι κατά το παρελθόν είχε διατελέσει πρόεδρός της «και ένας γόνος της μαρτυρικής Ίμβρου», ο αείμνηστος καθηγητής του ΑΠΘ, Νικόλαος Ανδριώτης.

Ο πρόεδρος του ΕΜΣ Βασίλειος Πάππας απένειμε στον Οικουμενικό Πατριάρχη το χρυσό μετάλλιο της ΕΜΣ, την ανώτατη διάκριση της και την σχετική περγαμηνή ανακήρυξης του κ. Βαρθολομαίου σε επίτιμο πρόεδρο της ΕΜΣ.

«Παναγιότατε, η συνετή σας απόφαση να μην αναγνωρίσετε την εκκλησία των Σκοπίων με ονομασία που να περιέχει τον όρο Μακεδονία αποτελεί οδηγό, για όλα τα πνευματικά σας τέκνα, όλα τα μέλη της εταιρίας μας, ολόκληρο τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία» τόνισε στην προσφώνηση του ο κ. Πάππας και συνέχισε: «Τούτη την ώρα, Παναγιότατε, γίνεσθε ένας από εμάς, ο πνευματικός μας ταγός, που υπερασπίζεται όσο κανείς από τους ηγέτες αυτού του έθνους την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας».

Το ψήφισμα του διοικητικού συμβουλίου της ΕΜΣ ανέγνωσε ο γενικός γραμματέας της, καθηγητής, Κωνσταντίνος Χρήστου.

Εγκαίνια εικαστικής έκθεσης έργων Ελλήνων και Τούρκων καλλιτεχνών

O Οικουμενικός Πατριάρχης στη συνέχεια επισκέφθηκε την αίθουσα της Πινακοθήκης της ΕΜΣ και εγκαινίασε την διαπολιτισμική εικαστική έκθεση με τίτλο: «TURKCELL - Η Τέχνη στην Επικοινωνία» - που είχε πραγματοποιηθεί και στην Αθήνα - την οποία διοργανώνει ο Εκπαιδευτικός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ίμβρου, με τη συμμετοχή έργων εικοσιπέντε Ελλήνων και εικοσιπέντε Τούρκων καλλιτεχνών. Η έκθεση το επόμενο διάστημα θα ταξιδέψει σε Σμύρνη και σε Κωνσταντινούπολη και θα καταλήξει αρχές του επόμενου χρόνου στην Ίμβρο.

«Η επικοινωνία είναι απαραίτητος δρόμος για να φτάσουμε στην κοινωνία δηλαδή στη σχέση φιλίας και αγάπης. Η σύγχρονη εποχή μας προσφέρει νέους τρόπους ταχείας επικοινωνίας ένας από τους οποίους είναι και η κινητή τηλεφωνία. Η Turkcell είναι η μεγαλύτερη εταιρία κινητής τηλεφωνίας της Τουρκίας. Όμως δεν αρκείται στην εμπορική προώθηση του τηλεφωνικού προϊόντος. Πολύ συχνά τιμά το όνομα της με έργα -γέφυρες ιδιαίτερης κοινωνικής ευαισθησίας και αγάπης που φέρνουν τους ανθρώπους πολύ πλησιέστερα μεταξύ τους, από ότι μια τηλεφωνική συνδιάλεξη» είπε ο κ. Βαρθολομαίος.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην οικονομική συνεισφορά της εταιρίας για την κατασκευή και τον εξοπλισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων στο γυμνάσιο - λύκειο, στο χωριό Αγρίδια της Ίμβρου, το οποίο εγκαινιάστηκε το Μάιο του 2017 και συνεχάρη την εταιρία και τους συντελεστές της έκθεσης.

«Επιχειρεί να στήσει μια γέφυρα φιλίας και κοινωνίας, μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων, Τουρκίας και Ελλάδος, μέσω της τέχνης και του πολιτισμού, για αυτό και είναι εξαιρετικά πολύτιμη» είπε ο κ. Βαρθολομαίος.

Παρόντες, μεταξύ άλλων ήταν ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Ορχάν Γιαλμάν Οκάν, υψηλόβαθμο στέλεχος της Turkcell, ο πρόεδρος της ΕΜΣ, στελέχη και μέλη ομογενειακών και Ιμβριακών πολιτιστικών σωματείων, κ.α.

Τι είπε σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια του «Άσυλου του Παιδιού»

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συμμετείχε και σε εκδήλωση, αφιερωμένη στα εκατό χρόνια του «Ασύλου του Παιδιού», σε αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκειά της ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας της παιδικής ηλικίας και του ψυχισμού των παιδιών από σύγχρονες απειλές, είτε αυτές συνδέονται με τον «άκρατο οικονομισμό» και την «τεχνοκρατία» στις σύγχρονες κοινωνίες, είτε με διάφορες «έκρυθμες» πολιτικές και κοινωνικές καταστάσεις, αναταραχές και πολέμους και οδηγούν σε προσφυγιά και εξαθλίωση.

«Κατά τα τελευταία έτη βρίσκεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας το προσφυγικό πρόβλημα, με τραγικότερη όψη το δράμα των παιδιών - προσφύγων» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε:

«Βλέπουμε εικόνες εξουθενωμένων παιδιών, τραγικών θυμάτων πολεμικών συγκρούσεων, έκρυθμων πολιτικών καταστάσεων, φυλετικών και θρησκευτικών διακρίσεων... ποικιλοτρόπων εκμεταλλεύσεων, όπως, η αναγκαστική παιδική εργασία, αι σύγχροναι μορφαί δουλείας, η σεξουαλική εκμετάλλευσις, η τραγωδία της εμπορίας οργάνων για μεταμοσχεύσεις, η βίαιη στράτευση σε εξτρεμιστικάς φωνάς, κ.α.».

«Μόνον κατά το έτος 2017, πέρυσι, εισήλθαν εις την Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία και Ισπανία τριάντα τρεις χιλιάδες παιδιά, οι είκοσι χιλιάδες εκ των οποίων, ήσαν ασυνόδευτοι» συνέχισε ο κ. Βαρθολομαίος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε και στις κοινωνίες που δεν βιώνουν πόλεμο, ή αναταραχές, αλλά είναι αντιμέτωπες με άλλες λιγότερο αθέατες απειλές για τον παιδικό ψυχισμό. Παρέπεμψε, μάλιστα, σε παρατηρήσεις ειδικών τις προηγούμενες δεκαετίες, «περί της εξαφανίσεως της παιδικής ηλικίας, λόγω της καταλυτικής επιρροής, επί της παιδικής ψυχής, των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας, της τηλεοράσεως, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του διαδικτύου».

«Η καθήλωση των παιδιών στον υπολογιστή δε συμβιβάζεται με τη ζωτική ανάγκη των, για κίνηση, άμεση επικοινωνία και κοινωνικοποίηση. Όπως υποστηρίζεται από ειδικούς το σύγχρονο επικοινωνιακό τοπίο οδηγεί εις την διάβρωση της παιδικής ηλικίας... τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, ο παιδικός κόσμος διαλύεται ταχύτατα, αφού τα παιδιά μετέχουν άμεσα στον κόσμο των ενηλίκων, εις τους διχασμούς και εις τας συγχύσεις των. Η κυριοτέρα πηγή αξιών για τα παιδιά είναι το διαδίκτυο. Δεν είναι τυχαία η αλματώδης αύξηση της παιδικής εγκληματικότητας» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε :

«Τα προβλήματα που δημιουργεί η τεχνοκρατία επιτείνονται και λόγω της κυριαρχίας του ακράτου οικονομισμού, ο οποίος υποτάσσει την παιδική ψυχή εις το έχειν και εις την χρησιμοθηρία».

«Εάν αναλογιστούμε όλα αυτά συνειδητοποιούμε την ανάγκη ενός διαφορετικού ήθους» είπε ο κ. Βαρθολομαίος. Ένα ήθος αλληλεγγύης και προσφοράς, που, όπως είπε, χαρακτηρίζει τη λειτουργία του «Ασύλου του Παιδιού».

«Εδώ, τοποθετείται υπεράνω πάντων η θυσιαστική αγάπη, το ύψιστο ήθος, που εγνώρισε η ανθρωπότης εις την ιστορική της πορεία» υπογράμμισε ο κ. Βαρθολομαίος.

Στη εκδήλωση χαιρέτισαν, επίσης, η πρόεδρος του «Ασύλου του Παιδιού» Μαίρη Ευθυμιάδου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης 'Ανθιμος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλκοόλ και οδήγηση: Πρόστιμα μαμούθ με το νέο ΚΟΚ - Πόση ώρα μετά το ποτό μπορείτε να οδηγήσετε
Σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό παίζουν πολλά χαρακτηριστικά
Αλκοόλ και οδήγηση: Πρόστιμα μαμούθ με το νέο ΚΟΚ - Πόση ώρα μετά το ποτό μπορείτε να οδηγήσετε