Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πρόσφυγες ξεναγήθηκαν σε μνημεία της πόλης

Από δομή φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα Κιλκίς ...

Στα βυζαντινά μεσαιωνικά τείχη, τον Πύργο του Τριγωνίου και το Φρούριο του Επταπυργίου, γνωστό και ως Γεντί Κουλέ, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν το πρωί πρόσφυγες από δομή φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, σε μια δράση που είχε ως στόχο να γνωρίσουν από κοντά τα ιστορικά μνημεία και την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος που "τρέχει" η Εφορία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το γραφείο Περιφερειακού Συντονισμού των δομών φιλοξενίας Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Περίπου τριάντα πρόσφυγες ξεκίνησαν το πρωί από τη δομή φιλοξενίας στις Σέρρες και βρέθηκαν στην ιστορική Ανω Πόλη, όπου είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στα μνημεία από αρχαιολόγους που μιλούν τη γλώσσα τους και να θαυμάσουν τη θέα της Θεσσαλονίκης από ψηλά.

"Επιθυμία μας είναι να γνωρίσουν αυτοί οι άνθρωποι που έφυγαν από τις πατρίδες τους και εγκαταστάθηκαν είτε προσωρινά, είτε με πιο μόνιμο χαρακτήρα στη χώρα μας, τον ελληνικό πολιτισμό", δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής προϊστάμενος εφορίας αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Σκιαδαρέσης.

Πρόσθεσε, δε, πως "ανάλογες δράσεις θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες. Θέλουμε να επισκέπτονται τα μνημεία Ελληνες και ξένοι. Οι πρόσφυγες έχουν πολλές απορίες και φεύγουν στο τέλος ενθουσιασμένοι. Κάποιοι μας λένε ότι μας περιμένουν στις πατρίδες τους ώστε να μας ξεναγήσουν στα δικά τους μνημεία κι΄ εμείς τους ευχόμαστε να μπορέσουν να γυρίσουν πίσω και να τα χαίρονται".

Από την πλευρά του ο περιφερειακός συντονιστής των δομών προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νικόλαος Ράγκος, εξέφρασε την ελπίδα ότι "η πιλοτική αυτή δράση να πιάσει καρπό και να λειτουργήσει με κάποιο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Μέσω αυτής της δράσης, οι άνθρωποι αυτοί ξεφεύγουν για λίγο από το χώρο που φιλοξενούνται, βλέπουν κάτι διαφορετικό και γίνονται περισσότερο τουρίστες και λιγότερο πρόσφυγες και μετανάστες. Οταν επιστρέφουν πίσω στη δομή μεταφέρουν το μήνυμα στους υπολοίπους που δεν είχαν την ευκαιρία της επίσκεψης".

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρέθηκαν στον Πύργο του Τριγωνίου και το Γεντί Κουλέ έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις πληροφορίες που έλαβαν από τους αρχαιολόγους, είχαν αρκετές απορίες και ερωτήματα για την ιστορία της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν έλειψαν οι πολλές φωτογραφίες με φόντο την πόλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ