Skip to main content
Menu

Παραμύθια στο σκοτάδι και τουρνουά ποδοσφαίρου τυφλών στη Θεσσαλονίκη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού η πρώτη εκδήλωση και με στόχο να δείξει πως καθένας έχει δικαίωμα στην άθληση η δεύτερη

Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Αφήγηση παραμυθιών με κλειστά μάτια θα παρακολουθήσουν όσοι βρεθούν σήμερα στις 20:00 στον Κήπο (Ορφανίδου 6, , τηλ: 2313078962) σε μια εκδήλωση που διοργανώνει ο πολυχώρος με την παραμυθού Κατερίνα Κλεάρχου και στο πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού.

Πρόκειται για τη δράση «Παραμύθια στο σκοτάδι». Κατά τη διάρκειά της θα γίνει η αφήγηση του μύθου της Περσεφόνης και ενός παραδοσιακού παραμυθιού, με την συνοδεία μουσικών οργάνων, εμπλουτισμένη με παραδοσιακό τραγούδι και οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν την αφήγηση με τα μάτια κλειστά.

Συμμετέχει και στηρίζει το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), Παράρτημα Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 32, τηλ 231 084 4888) που με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού παίρνει μέρος σε δράσεις σε Αθήνα και Θεσσαονίκη, που εμπλέκουν το κοινό, ενημερώνοντάς το σχετικά με τη χρήση του λευκού μπαστουνιού και τη σημασία του.

Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι η Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια των ατόμων με οπτική αναπηρία για ανεξαρτησία και ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία. Στόχος είναι η διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή μετακίνησή τους.

Το λευκό μπαστούνι έχει γίνει σύμβολο της ελευθερίας, της αυτοπεποίθησης και της ανεξαρτησίας. Η χρήση του επιτρέπει στο άτομο με οπτική αναπηρία να μετακινηθεί ελεύθερα στο περιβάλλον και να εκπληρώσει τα καθημερινά του καθήκοντα με ευκολία και χωρίς τη συνδρομή κανενός.

Η ιστορία του λευκού μπαστουνιού ξεκινά μετά τη λήξη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου στην Αμερική, όπου αναπτύχθηκε ένα κίνημα αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων που τυφλώθηκαν από ατυχήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Το κίνημα αυτό ξεκίνησε από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover, ο οποίος πρωτοχρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι για τη βοήθεια της κίνησης των τυφλών βετεράνων του πολέμου.

Κόστος συμμετοχής: 4 €.

Διεθνές Τουρνουά Ποδοσφαίρου Τυφλών

Εξάλλου σήμερα και αύριο (20-21/10) στο γήπεδο 5Χ5 του ΕΑΚ Μίκρας διεξάγεται το 21ο Διεθνές Τουρνουά Ποδοσφαίρου Τυφλών. Εκεί τέσσερις ευρωπαϊκές ομάδες, μεταξύ αυτών και ο Πυρσός, θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και θα προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα στον κόσμο που θα επιλέξει να στηρίξει την προσπάθειά τους.

Η διοργάνωση, που αποτελεί θεσμό για την πόλη, διοργανώνεται από την Αθλητική Ένωση Τυφλών "Πυρσός", με την ενίσχυση και την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Εκτός από τον Πυρσό, στο φετινό τουρνουά θα λάβουν επίσης μέρος η Εθνική ομάδα της Ρωσίας, η Σαρλερουά του Βελγίου και το Μπρνο της Τσεχίας.

Παράλληλα, μεταξύ των δύο πρώτων παιχνιδιών σήμερα 20/10, στις 11:00, θα πραγματοποιηθεί αγώνας επίδειξης με τη συμμετοχή των Ακαδημιών ποδοσφαίρου της ΧΑΝΘ (ηλικίες κάτω των 10 ετών).

Οι αγώνες έχουν διάρκεια 70 λεπτών (35 το ημίχρονο) ενώ η είσοδος για να παρακολουθήσετε τα παιχνίδια είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Ο Πασχάλης Αμπατζής, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε τερματοφύλακας της ομάδας, τα τελευταία 15 χρόνια βρίσκεται στο «τιμόνι» της από τη θέση του προπονητή. Αναφερόμενος στο 21ο Διεθνές Τουρνουά Ποδοσφαίρου Τυφλών, είπε: «το σίγουρο είναι πως όσοι έρθουν θα έχουν την ευκαιρία να δουν και κάτι διαφορετικό. Παιδιά που δεν έχουν την όρασή τους και όμως παίζουν ποδόσφαιρο. Πρέπει να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια γιατί τα παιδιά αυτά το αξίζουν πραγματικά».

Για τον Πυρσό

Η Αθλητική Ενωση Τυφλών Πυρσός, ιδρύθηκε το 1997, με σκοπό την προώθηση της ιδέας του αθλητισμού στους ανθρώπους με πρόβλημα όρασης και την οργάνωση αθλητικών τμημάτων, όπου θα έχουν τη δυνατότητα της άθλησης. Η Αθλητική Ενωση Τυφλών Πυρσός αποδεικνύει περίτρανα πως τα προβλήματα όρασης δεν απαγορεύουν σε κανέναν το δικαίωμα στην άθληση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ