Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Manu Chao και μουσικοί ένωσαν φωνές στην Αριστοτέλους

Σε συνέχεια των κινητοποιήσεων κάλεσε ο Δημήτρης Ζερβουδάκης μέχρι να “γκρεμιστεί” ο Μεταξικός νόμος περί επαιτείας

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Σε διαμαρτυρία μετά μουσικής προέβη το μεσημέρι της Τετάρτη ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος στην πλατεία Αριστοτέλους, απέναντι από το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, για την περίπτωση της προσαγωγής της μουσικού δρόμου που έγινε την περασμένη Κυριακή. Μάλιστα στην συγκέντρωση το παρών έδωσε και ο γνωστός μουσικός Μάνου Τσάο ο οποίος εξέφρασε την στήριξή του στους συναδέρφους του.

Κάλεσμα σε όλους τους μουσικούς να βγουν τις επόμενες μέρες στους δρόμους και να παίξουν την μουσική που τους εκφράζει και να διαμαρτυρηθούν με αυτό τον τρόπο έκανε ο Δημήτρης Ζερβουδάκης. Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ τόνισε τα εξής: «Ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος δεν μπορούσε παρά να είναι στο πλευρό αυτών των παιδιών που ασκούν τέχνη στο δρόμο. Είμαστε κοντά στο να απαλειφθεί η μεταξική διάταξη, θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση για το ποια είναι η αιτία που προκαλεί την επαιτεία και όχι να ασκούνται διώξεις. Εμείς θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας μέχρι να γκρεμιστεί ο νόμος, δεν θα επιτρέψουμε άλλη σύλληψη και άλλη προσαγωγή και ως Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος καλούμε τους μουσικούς τις επόμενες μέρες που είναι γιορτινές να βγουν όλοι στο δρόμο. Να ασκούν την τέχνη τους όπως την αγαπούν και όπου θέλουν, στα πλαίσια πάντα του ποινικού κώδικα πάντα».

Το μέλος του Συλλόγου κ. Νίκος Γρηγοριάδης σχολίασε πως τον προβλημάτισε ότι η προσαγωγή έγινε Κυριακή απόγευμα. «Έπαιζε στην πλατεία Αριστοτέλους στις 7. Δεν ξέρω γιατί ενόχλησε που έπαιζε η μουσικός. Αν δεν παρέμβαινε ο σύλλογος θα γίνονταν σύλληψη», τόνισε. Ο ίδιος είπε πως είναι θεμιτό κάποιοι να ενοχλούνται, όμως διευκρίνισε πως «οι μουσικοί δεν είμαστε επαίτες». «Η επαιτεία είναι να μην παρέχεις τίποτα και να εκμεταλλεύεσαι το κοινό για προσωπικές σου αδυναμίες. Οι μουσικοί παρέχουν έργο χωρίς κανένα αίτημα για αντάλλαγμα».

Κατά τον Γιώργο Γατζόπουλο που έχει διατελέσει πρόεδρος Συλλόγου Μουσικών Β.Ελλάδος «υπάρχει στην χώρα μας πλέον μεγαλύτερος αριθμός μουσικών του δρόμου γιατί υπάρχει και ένα πρόβλημα ανεργίας. Το αν δίνεται ένα φιλοδώρημα από τον κόσμο έχει να κάνει με την ευχαρίστηση που λαμβάνει. Όμως η αστυνομία βασιζόμενη σε έναν Μεταξικό νόμο περί επαιτείας κάνει συλλήψεις μουσικών. Και πριν δύο χρόνια είχε γίνει κάτι παρόμοιο. Ευτυχώς τώρα έχουμε στο πλευρό μας αρκετούς για στήριξη. Μάλιστα και ο κ. Παρασκευόπουλος μαζί με άλλους 40 βουλευτές έχουν κάνει ερώτηση στη Βουλή».

Η Μαρία Στεφάνου, η μουσικός στην οποία έγινε προσαγωγή εξήγησε το περιστατικό λέγοντας πως της ζητήθηκε να ακολουθήσει έναν αστυνομικό που της είπε πως έκανε επαιτεία. «Πήγα στο τμήμα, ζήτησα να είναι μαζί μου και εκπρόσωπος του Συλλόγου Μουσικών Β.Ελλάδος. Tελικά, με άφησαν μετά από περίπου μία ώρα αφού καταμετρήθηκαν και τα χρήματά μου- 7,5 ευρώ σύνολο. Από την αστυνομία μού είπαν πως πρέπει να δηλώνω όσα βγαίνουν στο δρόμο, όμως τόνισα πως αυτά είναι δωρεές. Στο μυαλό κάποιων αυτό που κάνουμε είναι επαιτεία, όμως δεν είναι αλήθεια αυτό», σχολίασε.

Στήριξη και από τον διάσημο μουσικό Manu Chao

Ο Manu Chao που ήταν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας πήρε το μικρόφωνο, και εξέφρασε την στήριξή του στους συναδέρφους του δηλώνοντας τα εξής: «Είμαι σήμερα εδώ για να στηρίξω τους καλλιτέχνες του δρόμου της Θεσσαλονίκης. Έχουμε τα ίδια προβλήματα κι εμείς λόγω των νόμων της δικτατορίας στη Βαρκελώνη. Πολεμούμε κι εμείς σκληρά εκεί για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών του δρόμου όπως εδώ στη Θεσσαλονίκη. Πρέπει να  τους νόμους και να αφήσουμε τους καλλιτέχνες να παίζουν στους δρόμους χωρίς φόβο και να κάνουμε όλους να καταλάβουν πως η μουσική του δρόμου είναι πολιτισμός».

Την στήριξή τους εξέφρασαν και μαθητές από το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί πως η διαμαρτυρία συνεχίστηκε με μουσική και χορό, έστω κι αν αρχικά είχε γνωστοποιηθεί πως επρόκειτο για σιωπηλή διαμαρτυρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί