Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μόνιμα αστυνομικοί εντός ΑΠΘ, θέλει ο Μπουτάρης

Κραυγή αγωνίας από τον πρύτανη Μήτκα – «Δεν μπορεί το Αριστοτέλειο να είναι πιάτσα ναρκωτικών»

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

«Δεν θέλουμε το πανεπιστήμιο να είναι η πιάτσα ναρκωτικών της πόλης. Δεν μας τιμά, δεν αξίζει στην πόλη».

Με τα λόγια αυτά ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Περικλής Μήτκας απευθύνθηκε χθες το απόγευμα Δευτέρας στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης ζητώντας από το σώμα να πει ξεκάθαρα ότι δεν νοείται να γίνεται διακίνηση ναρκωτικών μέσα στο πανεπιστήμιο. «Δεν με ενδιαφέρει να αποδώσω ευθύνες αλλά να βρεθεί λύση», τόνισε, σημειώνοντας ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα σύσσωμη εκφράζει κραυγή αγωνίας για το θέμα.

Ειδικότερα, ο Πρύτανης εξέφρασε την αγωνία η οποία διατυπώνεται και σε πρόσφατη επιστολή που υπογράφουν πάνω από 2.000 φοιτήτριες και φοιτητές του πανεπιστημίου αλλά και σε επιστολή καθηγητών που έχει κοντά 500 υπογραφές.

Πρυτανεία, Σύγκλητος, καθηγητές,  διοικητικό προσωπικό και φοιτητές σύσσωμοι ζητούν να απαλλαγούμε από τη μάστιγα αυτή, από το όνειδος, πρόσθεσε. Ο κ. Μήτκας είπε ακόμη ότι το πρόβλημα είναι σύνθετο και δεν μπορεί κανείς μόνος να το αντιμετωπίσει, «ούτε ο πρύτανης, ούτε ο δήμαρχος ούτε η αστυνομία». Ο Πρύτανης ζήτησε να γίνει συνείδηση ότι η πόλη δεν ανέχεται το φαινόμενο και ότι συνεργαζόμαστε όλοι μαζί για να το λύσουμε αυτό το πρόβλημα που υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. «Δεν μπορούμε μόνοι μας να το αντιμετωπίσουμε, ο δήμος πρέπει ξεκάθαρα να πει ότι δεν νοείται διακίνηση ναρκωτικών μέσα στο πανεπιστήμιο», τόνισε.

Μπουτάρης: Χρειάζεται συστηματική παρουσία της αστυνομίας

Για καλύτερο φωτισμό του πανεπιστημίου αλλά και για μόνιμη παρουσία της αστυνομίας, μίλησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. «Ακούσαμε την εισήγηση του κ. Πρύτανη την περασμένη Παρασκευή αυτήν την κραυγή απελπισίας ουσιαστικά. Είναι η πρώτη φορά που ένας τόσο μεγάλος αριθμός φοιτητών μαζεύεται και φωνάζει για κάτι που αποτελεί απαραίτητη προτεραιότητα. Να πάψει το πανεπιστήμιο να είναι ξέφραγο αμπέλι για διακινητές και όχι μόνο. Να πάρουμε πρωτοβουλία για βελτίωση της κατάστασης του φωτισμού, δεν είναι αρκετά φωτισμένο το βράδυ», τόνισε, μεταξύ άλλων. Είπε πάντως ότι χρειάζεται συστηματική παρουσία της αστυνομίας και συλλήψεις αν και όπως είπε, «αυτοί θα φύγουν όταν δουν την αστυνομία και θα πάνε κάπου αλλού. Η Ροτόντα είναι μόνιμη πιάτσα και η Ναυαρίνου», όπως σημείωσε.

Πρόταση για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο ΑΠΘ

Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Καλυψώ Γούλα, πρότεινε από την πλευρά της να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μέσα στο πανεπιστήμιο «για να δείξουμε τη βαρύτητα που δίνουμε στο συγκεκριμένο θέμα και όχι μόνο για το θεαθήναι». Με αυτήν την πρόταση συμφώνησε και ο δήμαρχος τονίζοντας ότι ίσως βοηθήσει έστω και για σημειολογικούς λόγους.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων

Η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Ρία Καλφακάκου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι συχνά το άσυλο συνδέεται με διακίνηση ναρκωτικών. «Το έχω ξεκαθαρίσει ότι το άσυλο είναι άσυλο ιδεών και όχι προστασίας παραβατικότητας», τόνισε μεταξύ άλλων.

Η καταδίκη είναι αυτονόητη τόνισε ο κ. Γιάννης Δελλής επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, τονίζοντας ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο το χώρο πανεπιστημίου αλλά και όλη τη γύρω περιοχή, Καμάρα και Ροτόντα, «όπου η διακίνηση γίνεται μέρα μεσημέρι» και προσθέτοντας ότι το πρόβλημα διακίνησης είναι το ίδιο απαράδεκτο και καταδικαστέο οπουδήποτε συμβαίνει. Έθεσε ερωτήματα για τη φύλαξη και το φωτισμό του χώρου και τόνισε ότι κανέναν άσυλο δεν εμποδίζει την αστυνομία από το να πάει να συλλάβει τους ναρκέμπορους.

Η Μόνικα Αϊβάζογλου από τις Γειτονιές σε Δράση μίλησε για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Τη συμπαράστασή μας την έχετε αλλά από αυτό δεν κερδίζουμε κάτι. Πως μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε και να δραστηριοποιηθούμε ως δήμος; είπε απευθυνόμενη προς τον κ. Μήτκα.

Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντίνος Σεβρής από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη» σημείωσε ότι η έννοια της ασφάλειας είναι συνταγματικό δικαίωμα και πρόσθεσε ότι στο καρτέλ ναρκωτικών δεν απαντά ούτε η κοινωνία πολιτών ούτε φοιτητική κοινότητα ούτε η ακαδημαϊκή κοινότητα, απαντά η πολιτεία με τους θεσμούς της. Ο ίδιος κάλεσε τον Δήμαρχο να λάβει άμεσα πρωτοβουλία για διευρυμένη σύσκεψη και με αστυνομία, πρυτανικές αρχές,  Ιθάκη κ.ά. για το θέμα.

«Οι φύλακες δεν έχουν καμία αρμοδιότητα»

«Η φύλαξη δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα γιατί οι δικοί μας φύλακες δεν έχουν καμία αρμοδιότητα. Οι φύλακες είναι ακριβώς δίπλα, τους λένε φύγετε και δεν φεύγουν γιατί ξέρουν ότι δεν μπορούν να τους κάνουν τίποτα», είπε ο πρύτανης απαντώντας στο ζήτημα που τέθηκε. Τόνισε ακόμη ότι έχουμε μιλήσει πολλές φορές με αστυνομία και εισαγγελία, έχουν γίνει συσκέψεις, απλώς η πίεση πρέπει να είναι συνεχής και συνεπής. Να περάσει η άποψη ότι εκεί μέσα δεν επιτρέπεται η διακίνηση».

Σημειώνεται ότι αίτημα για συζήτηση και λήψη απόφασης στη σημερινή τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και της ανομίας στο ΑΠΘ είχε καταθέσει στον δήμαρχο και στην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αβραμόπουλος. «Το δημοτικό συμβούλιο και ο δήμαρχος της πόλης έχουν ευθύνη να παρέμβουν συνδράμοντας την πανεπιστημιακή κοινότητα», τόνισε μεταξύ άλλων. Το λόγο για το θέμα πήραν και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ