Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Αντιμέτωπες με γραφειοκρατικούς σκοπέλους όσον αφορά την καθημερινή τους λειτουργία βρίσκονται μια σειρά από επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, όπως εμπορικά καταστήματα, γραφεία, καφέ, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, εργαστήρια ακόμη και κομμωτήρια, εξαιτίας του ειδικού κανονισμού αποχέτευσης της ΕΥΑΘ ΑΕ που βρίσκεται σε εφαρμογή εδώ και λίγους μήνες.
Σε άρθρο του συγκεκριμένου κανονισμού προβλέπεται ότι για να πάρουν άδεια διάθεσης λυμάτων στο δίκτυο της ΕΥΑΘ πρέπει να καταθέτουν παράβολο και μελέτη, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που δεν απαιτούν καμία περιβαλλοντική αδειοδότηση βάσει νόμου. Το ζήτημα αποτέλεσε χθες αντικείμενο συνάντησης εργασίας της υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνας Νοτοπούλου με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την ΕΥΑΘ και εκπροσώπους του ΕΒΕΘ, του ΒΕΘ, του ΕΕΘ, του ΣΒΒΕ και του ΣΕΒΕ.
Ειδικότερα, συζητήθηκαν πιθανά προβλήματα που ανακύπτουν στη λειτουργία επιχειρήσεων από την εφαρμογή του ειδικού κανονισμού και συμφωνήθηκε εντός 10 ημερών, τα Επιμελητήρια να καταθέσουν εγγράφως τις παρατηρήσεις- προτάσεις τους , σχετικά με τις διατάξεις που αναφέρονται στον σχετικό κανονισμό.
"Οι προτάσεις αυτές θα εξεταστούν από επιτροπή εκπροσώπων του ΥΜΑΘ, της ΠΚΜ, της ΕΥΑΘ και των φορέων προκειμένου να ενσωματωθούν στον κανονισμό σύμφωνα με την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία, διασφαλίζοντας τόσο την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων όσο και την προστασία του περιβάλλοντος", όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
"Ζητήσαμε να εξαιρεθούν από τον νέο κανονισμό όλες οι επαγγελματικές δραστηριότητες κατηγορίας Α΄", τόνισε μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης, ο κ. Κώστας Γιουτίκας, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, κάνοντας λόγο για μια περιττή διαδικασία, "ένα γραφειοκρατικό γρανάζι εκεί που δε χρειάζεται" και το οποίο μάλιστα αποτελεί και έξοδο για την επιχείρηση καθώς καλείται να πληρώσει παράβολο και μηχανικό, να κάνει πάλι σχέδια να τα καταθέσει στην ευαθ κλπ.
Ποιους αφορά
Σημειώνεται ότι ο Κανονισμός της ΕΥΑΘ αφορά στους όρους και τις προϋποθέσεις, που επιβάλλονται σε επαγγελματικές, βιομηχανικές, βιοτεχνικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΝΠΔΔ), εργαστήρια κ.λπ., και κάθε είδους δραστηριότητα και φορέα, τα οποία ενδέχεται να παράγουν υγρά απόβλητα, πέραν της αστικής κατοικίας, για την διάθεση υγρών αποβλήτων στο δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων της ΕΥΑΘ Α.Ε. και καλύπτει το σύνολο της περιοχής αρμοδιότητας της.
Αφορά δηλαδή μια σειρά επιχειρήσεων που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, όπως καταστήματα εμπορικά, επαγγελματικά γραφεία, καφέ, καταστήματα εστίασης, αρτοποιία, ζαχαροπλαστεία, εργαστήρια παραγωγής μπουγάτσας, γαλακτοπωλεία, κομμωτήρια κλπ.
"Οι επιχειρήσεις αυτές δεν είναι εργοστάσια. Δεν έχουν λύματα βιομηχανικά, έχουν λύματα αστικά", επισημαίνει ο κ. Γιουτίκας υπενθυμίζοντας ότι εκ του νόμου απαλλάσσονται από οποιαδήποτε περιβαλλοντική αδειοδότηση.
"Δεν υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις"
Ένα άλλο θέμα που έθεσε στη σύσκεψη η Περιφέρεια ήταν και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις στο νέο κανονισμό. "Δηλαδή, υπάρχουν επιχειρήσεις, βιομηχανίες και βιοτεχνίες, οι οποίες έχουν συνάψει με την ΕΥΑΘ ειδικές συμβάσεις εδώ και πέντε ή και δέκα χρόνια. Και στον νέο κανονισμό που βρίσκεται σε εφαρμογή εδώ και λίγους μήνες, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αυτές ώστε να προσαρμοστούν σε ένα βάθος χρόνου. Κόβεται μαχαίρι. Προβλέψαμε ότι θα έχουν θέματα και με την άδεια λειτουργίας τους. Αλλά πιθανόν να έχουν και δικαστικές διαμάχες με την ΕΥΑΘ", επισημαίνει ο κ. Γιουτίκας, ότι για τον συγκεκριμένο κανονισμό δεν έγινε διαβούλευση "όπως έπρεπε να γίνει, σε βάθος" και για αυτό τέθηκαν τα ζητήματα αυτά στην κ. Νοτοπούλου η οποία είναι και πολιτική προϊσταμένη της ΕΥΑΘ.
Τι αποφασίστηκε
Ευτυχώς, όπως λέει ο κ. Γιουτίκας, υπήρξε κοινός τόπος στη συνάντηση. "Δέχθηκε η ΕΥΑΘ να κατατεθούν προτάσεις και να γίνει επιτροπή το επόμενο 10ημερο και μέχρι τέλος του μήνα να εξετάσει αυτή η επιτροπή από κοινού τις προτάσεις και να γίνει κάποια τροποποίηση, κάποια επαναπροσέγγιση του Κανονισμού Λειτουργίας αποχέτευσης της ΕΥΑΘ, έτσι ώστε να γλυτώσουν επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης γραφειοκρατικούς σκοπέλους όσον αφορά την καθημερινή τους λειτουργία να απαλλαγούν από άδειες και παράβολα και να υπάρξει μεταβατικός χρόνος για κάποιες εταιρίες που έχουν εδικές συμβάσεις ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους".
"Να φροντίσουμε φυσικά για το περιβάλλον, αλλά να μη λειτουργήσει με τρόπο αντιαναπτυξιακό ο νέος κανονισμός. Εμείς επιθυμούμε να είναι ευαίσθητος περιβαλλοντικά αλλά ευέλικτος. Να μην είναι ένα ακόμη γρανάζι στη γραφειοκρατία της αδειοδότησής τους", εξηγεί ο Αντιπεριφερειάρχης. Εξελίξεις επί του θέματος αναμένονται εντός 15ημέρου.
Σημειώνεται τέλος ότι σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ από την ΕΥΑΘ ο προηγούμενος ειδικός κανονισμός αποχέτευσης ήταν σε ισχύ από το 1976, οπότε κρίθηκε αναγκαία η επικαιροποίησή του.