Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εκκλησία–Κράτος σε νέα σχέση: Τι λένε ιερείς και επιστήμονες από Θεσσαλονίκη

Οι μετασεισμοί μιας συμφωνίας που μόλις… άρχισε

Του Γιώργου Καλλίνη

Η «καταρχήν» συμφωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνουμου για επιμέρους αλλαγές στη σχέση Εκκλησίας και Κράτους, πυροδότησε έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις στον Κλήρο και στην κοινωνία. Η αλήθεια είναι ότι η συμφωνία θα συζητηθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας και είναι πολύ πιθανό να διαμορφωθεί πριν ξαναέρθει στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Η μεγαλύτερη αντίδραση προέκυψε από τους απλούς ιερείς, οι οποίοι βλέπουν το καθεστώς εργασίας τους να αλλάζει, χωρίς όμως να μπορούν να συμβάλουν στη συζήτηση με τις απόψεις και τις διεκδικήσεις τους. Είναι αποφασισμένοι να παρέμβουν ακόμη και με νομικά μέτρα, όπως εξήγησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος.

Σε πιο θεωρητικό επίπεδο, ο πρόεδρος του τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), κρίνει τη συμφωνία ως «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, με πολλά κενά» και περιμένει να διευθετηθούν οι επιμέρους λεπτομέρειες της συμφωνίας. Τέλος, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, στάθηκε κριτικά απέναντι στη συμφωνία του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό.

pater-georgios.jpg

Πάτερ Γεώργιος Σελλής: «Μας γύρισαν την πλάτη»

«Για άλλη μία φορά, οι συμφωνίες και οι συζητήσεις έγιναν χωρίς να μας ενημερώσει κανένας. Έχουμε έντονη ανησυχία, ως ιερείς, γιατί πίσω από τους 10.000 κληρικούς, υπάρχουν οικογένειες, παιδιά και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει», σχολιάζει ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σελλής, πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος στον «typosthes.gr».

«Οι ιερείς είναι αυτοί που βοηθούν την κοινωνία με κάθε τρόπο, με συσσίτια, ιματισμό, ακόμη και φροντιστήρια. Ο κληρικός, είτε χαρακτηρίζεται ως δημόσιος, είτε ως ιδιωτικός υπάλληλος, είτε ακόμη και χωρίς χρηματικές απολαβές, θα κάνει το καθήκον του, το λειτούργημα του. Για αυτό το λόγο πρέπει ο ίδιος και η οικογένεια του, να ζουν με αξιοπρέπεια», συνέχισε ο πάτερ Γεώργιος.

«Δυστυχώς, όλα έγιναν εν κρυπτώ. Εμείς είμαστε αντίθετοι με τη συμφωνία και θέλουμε το καθεστώς να παραμείνει ως έχει. Τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν μετά τη σύγκλιση της Ιεράς Συνόδου. Όμως, ακόμη και εκεί, δεν είμαστε προσκεκλημένοι να πούμε την άποψη μας, μας έχουν γυρίσει την πλάτη για άλλη μία φορά. Τι θα γίνει όμως, με την ασφάλεια μας, το ταμείο μας, το πως θα λυθούν αυτά τα προβλήματα, δεν τι ξέρουμε, γιατί όλα αυτά τα συζητούν μόνοι τους. Εμείς θα αντιδράσουμε με όλα τα μέσα που μας δίνει ο νόμος», ολοκληρώνει ο πατέρ Γεώργιος. 

8f3.jpg

Σκαλτσής: «Μια συζήτηση προς τη σωστή κατεύθυνση»

Πιο αισιόδοξος, αν και σκεπτικός για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, κ. Παναγιώτης Σκαλτσής.

«Η «καταρχήν» συμφωνία είναι μια πρωτοβουλία, η οποία έπρεπε κάποια στιγμή να υλοποιηθεί. Εμείς περιμέναμε αυτή τη συζήτηση εδώ και καιρό. Υπάρχουν τα θετικά σε όσα έχουμε μάθει μέχρι στιγμής και τα αρνητικά. Είναι μια καλή αρχή, ένα θετικό βήμα για ζητήματα τα οποία εκκρεμούν για δεκαετίες, όπως η διευθέτηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, με τη βοήθεια μιας επιτροπής.

Πιστεύω ότι οι σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους περνούν σε μια νέα εποχή.  Το θετικό είναι ότι σταμάτησε η κουβέντα για διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους. Πλέον, μιλάμε για συνεργασία, διακριτούς ρόλους και αλληλοσεβασμό. Η Εκκλησία, βέβαια, διατηρεί πάντοτε το δικαίωμα να εκφέρει την άποψη της, για όποιο θέμα θεωρεί σημαντικό», εξήγησε αρχικά ο κ. Σκαλτσής στο typosthes.gr.

Όμως, υπάρχει και η αρνητική πλευρά, η οποία έχει να κάνει με τον Κλήρο και την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος τους. «Η Εκκλησία και οι ιερείς, ειδικά κατά την εποχή της κρίσης, έδωσε τα πάντα για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους. Οι κληρικοί, είναι και αυτοί μέλη της κοινωνίας και ασκούν το λειτούργημα τους, σε κάθε περίπτωση. Ως απλοί άνθρωποι όμως φοβούνται, έχουν ανασφάλεια για πρακτικά ζητήματα, που αφορούν αυτούς και την οικογένεια τους. Αυτό το κομμάτι της συμφωνίας δεν μου άρεσε. Ποιος θα διασφαλίσει την ομαλή διαχείριση αυτής της επιδότησης και τι θα γίνει εάν αυτή η επιδότηση πάψει να υπάρχει;», εκφράζει τις ανησυχίες του ο πρόεδρος του τμήματος Θεολογίας.

«Μακάρι να τα βρουν, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο. Ο Κλήρος είναι ένα πάρα πολύ καλό και ωφέλιμο κομμάτι της Εκκλησίας και η άποψη του θα πρέπει να εισακουστεί στις συνομιλίες που έχουν αρχίσει. Είναι πολύ θετικό που ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για τα σύμβολα του έθνους μας, όπως διασφαλίζεται άλλωστε από το Σύνταγμα. Η Εκκλησία είναι ένας πολύ μεγάλος παράγοντας σταθερότητας για τη χώρα μας, ειδικά αυτή την εποχή, όπου οι γειτονικοί κίνδυνοι αυξάνονται καθημερινά και απαιτείται ενότητα», ολοκλήρωσε.

8f9.jpg

Άνθιμος: Εκτίθεται και αποδοκιμάζεται ο Αρχιεπίσκοπος

Στη συμφωνία κυβέρνησης – εκκλησίας αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, μιλώντας στο TV100 και επεσήμανε ότι δεν ήταν ενημερωμένος για τις συζητήσεις που γίνονται σχετικά με το πλαίσιο της συμφωνίας εκκλησίας και πολιτείας και, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο κόστισε πάρα πολύ στον Μακαριότατο».

«Εγώ λυπούμαι για αυτό, γιατί ανήκουμε στην ίδια γενιά και δεν θέλουμε ένας Αρχιεπίσκοπος -και για το αξίωμά του και για τα όσα έχει προσφέρει στην Εκκλησία- σε μια στιγμή να εκτίθεται και να αποδοκιμάζεται για μια συναλλαγή την οποία επιχείρησε να κάνει μαζί με τον κ. Πρωθυπουργό. Αυτό δεν είναι ωραίο πράγμα, γιατί όλοι οι πολίτες -άνδρες – γυναίκες, αλλά ιδιαίτερα εκείνοι που ασκούν μεγάλα και βαριά λειτουργήματα- δεν πρέπει ποτέ να πέφτουν στη συνείδηση των πολιτών, διότι αυτό κάνει ζημιά στην ίδια την κοινωνία μας», σημείωσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Σε διευκρινιστική ερώτηση εάν κατά την άποψή του ο Αρχιεπίσκοπος έχει πέσει στη συνείδηση των πολιτών, ο κ. Άνθιμος απάντησε: «Είναι δύσκολο να το πω, αλλά ‘ναι’. Όχι ο ίδιος –εγώ θα το μειώσω αυτό- όχι ο ίδιος, αλλά αυτό το οποίο επιχείρησε και συμφώνησε με τον Πρωθυπουργό. Υπάρχει μεγάλη αντίδραση από τον λαό, αδιακρίτως πολιτικών προτιμήσεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ