Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη δυτική Θεσσαλονίκη

Αναμένεται να λειτουργήσει έως το 2022 - Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Η σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στη δυτική Θεσσαλονίκη υπεγράφη σήμερα στα γραφεία του ΦΟΔΣΑ.

Η ακριβής τοποθεσία στην οποία θα δημιουργηθεί το εργοστάσιο που θα εξυπηρετεί το 65% του πληθυσμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πρόκειται να προκύψει από τη μελέτη, όπως τονίστηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε από τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Μιχάλη Γεράνη, από τον πρόεδρο της ΠΕΔΚΜ κ. Λάζαρο Κυρίζογλου, από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη και από τον εκπρόσωπο της αναδόχου σύμπραξης που αποτελείται από 7 μελετητικά γραφεία κ. Γιώργο Ηλιόπουλο.

Όπως τονίστηκε,  η μελέτη προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα 12 μηνών, ενώ κατόπιν θα απαιτηθούν 24 μήνες για την κατασκευή του έργου. Ο στόχος είναι το έργο να λειτουργήσει έως το 2022. Στη διάρκεια κατασκευής του θα δημιουργηθούν 500 θέσεις εργασίας, ενώ για τη λειτουργία του θα δημιουργηθούν, για 25 χρόνια, 400 άμεσες και έμμεσες θέσεις.

Το κόστος της μελέτης είναι 800 χιλ. ευρώ ενώ ο ενδεικτικός προϋπολογισμός για το έργο συνολικά είναι 90 εκατ. ευρώ, ο οποίο "αν υπάρχουν τα χρήματα θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο, αλλιώς θα αναζητηθεί και η λύση του ΣΔΙΤ", όπως τόνισε ο κ. Γεράνης.

Το υπό μελέτη έργο, είναι το μεγαλύτερο νέο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Εθνικό (ΕΣΔΑ) και τους 13 Περιφερειακούς Σχεδιασμούς (ΠΕΣΔΑ).Θα έχει συνολική δυναμικότητα 300.800 t/έτος  ΑΣΑ εκ των οποίων  38.100 t/έτος προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα και τα υπολείμματα επεξεργασίας της δύναται να αξιοποιηθούν περαιτέρω ενεργειακά. Η ΜΕΑ θα δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα από 10 δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης αλλά και από δήμους του Κιλκίς, της Πιερίας, της Ημαθίας και της Πέλλας. Υπενθυμίζεται ότι ΜΕΑ θα κατασκευαστεί και Ανατολικά (στον Άγιο Αντώνιο), ενώ τον Απρίλιο θα εγκαινιαστεί η λειτουργία μονάδας στις Σέρρες. Όπως τονίστηκε θα είναι ένα κλειστό εργοστάσιο και δεν θα υπάρχει ταφή . Ως προς τη θέση κατασκευής του, αυτό που τονίστηκε είναι ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η προσπελασιμότητα και να βρεθεί και το κατάλληλο ακίνητο.

"Αυτή η μονάδα έρχεται να ολοκληρώσει τα μεγάλα έργα", όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Γεράνης, σημειώνοντας ότι με τις τρεις μονάδες θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς το δρόμο των μηδενικών αποβλήτων βάσει ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας. "Ενωμένοι όλοι μαζί, η οικογένεια της αυτοδιοίκησης, δώσαμε δείγματα γραφής και κάναμε πράξη ότι το σκουπίδι δεν έχει χρώμα", πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεράνης.

Για μια σημαντική ημέρα, για ένα επόμενο βήμα προς την κατεύθυνση των προβλημάτων που μας απασχολούν με τα απορρίμματα, έκανε λόγο από την πλευρά του και ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Κυρίζογλου.

Δεν τιμά κανέναν στην πατρίδα μας η κατάσταση που επικρατεί ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ζητήματα που έχουν λύσει στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίας εμείς τώρα αρχίζουμε να τα ψηλαφούμε, συμπλήρωσε ο ίδιος. Βέβαια δεν ισχύει το ίδιο στην ΠΚΜ, όπως είπε. "Στην ΠΚΜ ενωθήκαμε και είμαστε μπροστά. Πρώτοι φτιάξαμε τον ΦΟΔΣΑ τόνισε". "Τα σκουπίδια δεν έχουν χρώμα. Επιτέλους θα πρέπει να μη θάβουμε τα σκουπίδια στα σπλάχνα της μητέρας γης γιατί αυτή εκδικείται. Και για όσους διαμαρτύρονται γιατί επιδιώκουν μέσα από το θέμα αυτό την πολιτική τους επιβίωση έχουν καταλάβει και αυτοί ότι με άναρθρες κραυγές και ιαχές δεν αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο ζήτημα", ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Κυρίζογλου. Απαντώντας εξάλλου σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι οι δήμαρχοι συμφωνούν με αυτόν τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως εφαρμόζεται σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, τις οποίες και επισκέφθηκαν και να δουν τις τεχνολογίες που εφαρμόζουν. Συμφωνούν επίσης στον περιφερειακό σχεδιασμό όπως είπε τονίζοντας: Έχουμε γεωγραφική διασπορά των μονάδων τέτοια, ώστε και κανείς αιρετός να μη διαμαρτύρεται -και δεν διαμαρτύρεται- και κανείς πολίτης να μην μπορεί να πει ότι "όλα τα βάλατε ανατολικά ή όλα τα βάλατε δυτικά".

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης επανέλαβε με έμφαση ότι δεν πρόκειται να δούμε καθαρές πόλεις χωρίς τη συμμετοχή του ίδιου του πολίτη και χωρίς να αυξηθεί η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση. "Δεν σέβονται το χρώμα των κάδων δυστυχώς", όπως τόνισε, εκφράζοντας αμφιβολίες για το εάν ο δήμος Θεσσαλονίκης θα καταφέρει να πιάσει τους στόχους της ανακύκλωσης κατά 50% έως το 2020, χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών. Υπενθύμισε δε ότι για να ξεπεραστούν τα ταμπού που υπήρχαν, οι δήμαρχοι πήγαν τέσσερα ταξίδια σε χώρες του εξωτερικού για να διαπιστώσουν πως χειρίζονται τα σκουπίδια και πως έχουν κέρδος. "Όλοι πια είμαστε σύμφωνοι με αυτό το έργο", τόνισε.

Για ένα έργο 3ης γενιάς διαχείρισης αποβλήτων που θα αποτελέσει πρότυπο, με σύγχρονο εξοπλισμό, με αυτοματοποιημένα συστήματα, με υψηλές δικλείδες ασφαλείας για την ποιοτική του λειτουργία και με δυνατότητα παραγωγής εμπορεύσιμων προϊόντων μέσα από τα απορρίμματα, μίλησε μεταξύ άλλων ο κ. Γιώργος Ηλιόπουλος, εκπροσωπώντας τα μελετητικά γραφεία.

Όπως είπε η φιλοδοξία για το έργο θα πρέπει να είναι να λειτουργήσει ως πρότυπο κέντρο κυκλικής οικονομίας για την ευρύτερη ΝΑ Ευρώπη. Δεν ανταγωνίζεται τη διαλογή στην πηγή η οποία πρέπει, όπως τόνισε, να εντατικοποιηθεί. Επίσης αναφέρει ότι ενσωματώνει την κομποστοποιήση οργανικών 8 δήμων και θα παράγει κομπόστ.

monada-epexergasias-apoblitwn2.jpg

Ο σκοπός του έργου

Πιο συγκεκριμένα, το έργο αποσκοπεί στην ευθυγράμμιση της διαχείρισης των αποβλήτων στην ΠΚΜ με το Ευρωπαικό πλαίσιο για τη διαχείριση περιβάλλοντος με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες και τα πλέον εξελιγμένα συστήματα διαχείρισης.

Το προτεινόμενο έργο θα συμβάλλει καθοριστικά στην επίλυση κρίσιμων θεμάτων και στην βιώσιμη ανάπτυξη για την ΠΚΜ όπως στην:

-Ασφάλεια και υγιεινή των κατοίκων της ΠΚΜ καθώς και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

-Ενίσχυση των αποτελεσμάτων  ανακύκλωσης είτε από σύμμικτα είτε από  διαλογή στην πηγή .

-Δημιουργία εκατοντάδων άμεσων και έμμεσων νέων θέσεων εργασίας τόσο στην κατασκευή όσο και για την λειτουργία.

-Παραγωγή υλικών από τα απορρίμματα

-Δραστική μείωση του βιοαποδομήσιμου κλάσματος των ΑΣΑ που οδηγείται σε ταφή.

 

Ταυτότητα σύμβασης μελέτης και του έργου

Φορέας Υλοποίησης και Κύριος του έργου είναι ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, αρμόδιος για την  ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Η Ανάδοχος Σύμπραξη αποτελείται από 7 μελετητικά γραφεία και φυσικά πρόσωπα με διεθνή εμπειρία στο αντικείμενο: ΕΠΤΑ ΑΕ, ENVIROPLAN ΑΕ, CONCEPT ΑΕ , ΣΥΝΘΕΣΗ & ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΕ, ENVIC ΕΠΕ., ΚΑΡΑΜΠΑΤΑΚΗΣ Δ, ΤΖΗΡΙΝΗΣ Α.

Χρηματοδότης της Μελέτης του έργου είναι το Υπουργείο Οικονομίας, Ε.Π ΥΜΕΠΠΕΡΑΑ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

 

Υποδομές -Αντικείμενο προς Μελέτη

Οι επιμέρους υποδομές που θα περιλαμβάνονται στις εγκαταστάσεις της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα ΠΚΜ, είναι:

(i)            Μονάδας Επεξεργασίας σύμμεικτων ΑΣΑ

(ii)           Μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων

 

Ποιες περιοχές θα εξυπηρετεί

Η ΜΕΑ θα δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα από:

- τους ακόλουθους Δήμους της Π.Ε. Θεσσαλονίκης:

•             Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης

•             Δήμος Βόλβης

•             Δήμος Δέλτα

•             Δήμος Θεσσαλονίκης (60% του δήμου)

•             Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου

•             Δήμος Λαγκαδά

•             Δήμος Νεάπολης – Συκεών

•             Δήμος Παύλου – Μελά

•             Δήμος Χαλκηδόνος

•             Δήμος Ωραιοκάστρου

- το Δήμο Παιονίας της Π.Ε. Κιλκίς

               - τους Δήμους της Π.Ε. Πιερίας:

•             Δήμος Κατερίνης

•             Δήμος Δίον - Ολύμπου

•             Δήμος Πύδνας - Κολινδρου

- τους Δήμους της Π.Ε. Ημαθίας:

•             Δήμος Αλεξάνδρειας

•             Δήμος Νάουσας

•             Δήμος Βέροιας

- τους Δήμους της Π.Ε. Πέλλας:

•             Δήμος Αλμωπίας

•             Δήμος Έδεσσας

•             Δήμος Πέλλας

•             Δήμος Σκύδρας

Ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός (έτους 2020) από τις παραπάνω περιοχές αντιστοιχεί σε1.163.208 κατοίκους (βάσει του ΠΕΣΔΑ ΚΜ).

Επίσης, η ΜΕΑ θα επεξεργάζεται τα βιοαπόβλητα μετά από διαλογή στην πηγή των:

 

•             Δήμος Δέλτα

•             Δήμος Χαλκηδόνος

•             Δ.Ε. Καλλιθέας του Δήμου Ωραιοκάστρου

•             Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου

•             Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης

•             Δήμος Νεάπολης – Συκεών

•             Δ.Ε. Ωραιοκάστρου του Δ. Ωραιοκάστρου

•             35% του πληθυσμού του Δ. Θεσσαλονίκης

 

Περιβαλλοντικοί στόχοι του έργου

 

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, το εν λόγω έργο θα συμβάλλει στην:

1.επίτευξη των εθνικών στόχων , καθώς μέχρι το έτος 2020 τα βιοαποδομήσιμα υλικά που οδηγούνται σε Χ.Υ.Τ.Υ. να μειωθούν στο 35% σε σχέση με τις ποσότητες βιοαποδομήσιμων που παράχθηκαν το 1995.

2.Μείωση του δυναμικού εκπομπής ρυπαντών των απορριμμάτων πριν οδηγηθούν σε υγειονομική ταφή. Πιο συγκεκριμένα, μείωση του ρυπαντικού φορτίου των στραγγισμάτων, καθώς και μείωση των εκπομπών βιοαερίου στους Χ.Υ.Τ.Υ..

3.Αύξηση της διάρκειας ζωής των Χ.Υ.Τ.Υ. μέσω της μείωσης της απορριμματικής μάζας που οδηγείται προς ταφή.

4.Παραγωγή ανακυκλώσιμου προϊόντος κομποστ μετά από διαλογή στην πηγή των βιολογικών αποβλήτων (οργανικών).

5. Παραγωγή ανακυκλώσιμων υλικών  ώστε σύμφωνα με την νέα αναθεωρημένη οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα της ΕΕ να ικανοποιηθούν οι ποσοτικοί στόχοι επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης στο 65% κατά βάρος το  2035.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ