Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η "Βυζαντινή Θεσσαλονίκη" έγινε φορέας

Στις 28/11 υπογράφεται η ιδρυτική διακήρυξη του φορέα

Τη μορφή φορέα αποκτά στις 28 Νοεμβρίου η πρωτοβουλία "Βυζαντινή Θεσσαλονίκη" του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στην οποία προσχωρούν εκπρόσωποι της επιχειρηματικής, ακαδημαϊκής και ιερατικής κοινότητας, σε μία προσπάθεια ανάδειξης του ιστορικού παρελθόντος της πόλης και στην αναπτυξιακή αξιοποίησή του.

"Την ερχόμενη Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου θα υπογραφεί το καταστατικό της "Βυζαντινής Θεσσαλονίκης", η οποία παίρνει σάρκα και οστά, γίνεται Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (AMKE)", τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ παρουσία των ιδρυτικών μελών του νέου φορέα.

"Πριν από τρία χρόνια ξεκίνησε ένα όνειρο που βρήκε πολύ καλούς συνεργάτες την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και το ΑΠΘ. Η πόλη δεν είχε ένα brand name και αποφασίσαμε να αναδείξουμε τον βυζαντινό χαρακτήρα της", υπογράμμισε ο κ. Φιλιππίδης, πρόσθεσε ότι η επόμενη δράση της "Βυζαντινής Θεσσαλονίκης" είναι ένας διεθνής διαγωνισμός κοσμήματος με τίτλο "Βυζαντινή Σαγήνη" η έναρξη του οποίου θα ανακοινωθεί επίσημα  στις 28 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 13 Μαϊου 2019 και υπογράμμισε: "ελπίζω και εύχομαι το όνειρό μας, δηλαδή η δημιουργία ενός δικτύου Βυζαντινών Πόλεων να φτάσει στο τέλος".

"Μία έμπνευση γίνεται θεσμός. Ο πολιτισμός μας, η ιστορία μας, η παιδεία μας, ο τρόπος ύπαρξής μας γίνεται πεδίο ανάπτυξης και δημιουργικών σχέσεων με άλλες πόλεις και με άλλους λαούς, με τους οποίους μοιραζόμασταν αυτή την ιστορία και τον πολιτισμό", τόνισε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, αρχιμανδρίτης, Βαρνάβας Γιάγκου.

"Η Ιερά Μονή Βλατάδων, βυζαντινό μοναστήρι, μνημείο πολιτιστικό ενταγμένο στη λίστα της UNESCO που προστατεύεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης του υπουργείου Πολιτισμού είναι το μοναδικό μοναστήρι εν ζωή με αδιάλειπτη λειτουργία όλους αυτούς τους αιώνες, το οποίο στεγάζει και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά ιδρύματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου", είπε η Φλώρα Καραγιάννη, βυζαντινολόγος, έφορος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και εκπρόσωπος της Μονής Βλατάδων.

"Η ΔΕΘ - Helexpo συμμετέχει μετά από αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να προσφέρει τεχνογνωσία και υποδομές στο δίκτυο και επειδή η "Βυζαντινή Θεσσαλονίκη" δεν ήταν μόνο η πόλη των εκκλησιών και του βυζαντινού μεγαλείου, ήταν και η Θεσσαλονίκη του εμπορίου, της επιχειρηματικότητας και του πολιτισμού. Συμμετέχουμε και θα προσφέρουμε ό,τι μας ζητηθεί", τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης. "Η πρόκληση είναι μεγάλη και πρέπει ακόμη περισσότεροι να συμμετάσχουν στην προσπάθεια και να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες προς τα έξω", συμπλήρωσε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo, Αλέξης Τσαξιρλής.

"Οι οραματιστές της σημερινής "Βυζαντινής Θεσσαλονίκης" εμπνεύστηκαν από τη βυζαντινή οικονομία, ισχυρό όπλο της οποίας ήταν το διεθνές εμπόριο", τόνισε η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος, Δέσποινα Τριακοσάρη-Σουλτάνη, επισημαίνοντας ότι ένας από τους στόχους του νεοσύστατου φορέα αφορά την τουριστική και εμπορική ανάπτυξη της πόλης με δράσεις που στοχεύουν στη σύνδεση της ταυτότητας με την ιδιαίτερη γεωγραφική της θέση, σημείωσε ότι φυσική συνέπεια ήταν η ενεργή συμμετοχή του ΣΕΓΕ στον φορέα της "Βυζαντινής Θεσσαλονίκης".  "Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης", είπε ο προϊστάμενός της, Γιώργος Σκιαδαρέσης, ως κύριος φορέας που υποστηρίζει και αναδεικνύει τα βυζαντινά μνημεία της πόλης συμβάλει και υποστηρίζει τη "Βυζαντινή Θεσσαλονίκη" υπογραμμίζοντας ότι τα πρόσφατα ευρήματα των ανασκαφών του Μετρό ανέδειξαν μεταξύ άλλων και την κομβική θέση που είχε η πόλη στον εμπόριο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

"Πρόκειται για λαμπρή προσπάθεια, η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από τέτοιες προσπάθειες και εμείς θα προσφέρουμε τις γνώσεις μας", ανέφερε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ), Πέτρος Καλπακίδης, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ), Ανδρέας Μανδρίνος, επισήμανε: "Κρίναμε από την ποιότητα ότι πρέπει να συμμετάσχουμε σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα, το οποίο θα κριθεί από εκείνους που θα το προχωρήσουν".

"Εύχομαι να συμμερίρονται την ίδια χαρά με τη δική μου όλοι οι εταίροι αυτή της προσπάθειας, είτε είναι τα ιδρυτικά μέλη, είτε είναι φορείς που δεν συμμετέχουν ως ιδρυτικά μέλη, αλλά έχουν μία ιδιαίτερη και διακριτή σχέση συνεργασίας μαζί μας, όπως είναι το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Κοσμηματοπωλών Θεσσαλονίκης, οι οποίοι λόγω νομικών κωλυμάτων δεν μπορούν να συμμετάσχουν ως μέλη, αλλά με μνημόνια συνεργασίας στο άμεσο μέλλον θα ενταχθούν σε αυτή την προσπάθεια" ανέφερε η συντονίστρια του έργου, Χαρά Παπαδοπούλου - Μάρδα.

Στόχος της "Βυζαντινής Θεσσαλονίκης" είναι, μεταξύ άλλων, η δημιουργία μόνιμου θεσμού ανάδειξης της βυζαντινής φυσιογνωμίας της πόλης, η διεθνής παρουσίαση και προβολή της βυζαντινής κληρονομιάς της μέσω συνδυασμένων δράσεων πολιτισμού, τέχνης και εκπαίδευσης και η διαμόρφωση ενός δικτύου βυζαντινών πόλεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ