Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πόνος στη γνάθο: 6 απίθανες αιτίες που πρέπει να γνωρίζετε

Δείτε τι μπορεί να συμβαίνει και τι να κάνετε για να τον σταματήσετε

Εάν ξυπνήσετε το πρωί και νιώσετε ότι η γνάθος σας έχει «κλειδώσει» ή αισθάνεστε πόνο κάθε φορά που μασάτε ή χασμουριέστε, δείτε τι μπορεί να συμβαίνει και τι να κάνετε για να τον σταματήσετε.

Ο πόνος στη γνάθο μπορεί να προκληθεί από μια σειρά αιτίων, όπως πίεση στα ιγμόρεια, πρόβλημα της κροταφογναθικής άρθρωσης ή προβλήματα των δοντιών και των ούλων.

Το σαγόνι έχει συνδέσεις που μπορούν να ερεθιστούν από οποιαδήποτε δραστηριότητα στο στόμα, όπως η μάσηση, το πιπίλισμα ή το βούρτσισμα. Η κακή σύγκλιση των γνάθων μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρό πόνο.

Εάν ο πόνος διαρκεί πάνω από κάποιες ώρες ή επαναλαμβάνεται σε τακτική βάση, ζητήστε ιατρική βοήθεια. Οι περισσότεροι τρόποι αντιμετώπισης του πόνου στη γνάθο συνδέονται με οδοντιατρική περίθαλψη. Ο οδοντίατρος θα κρίνει αν ο πόνος οφείλεται σε εξάρθρωση, κάταγμα ή τραυματισμό της γνάθου, σε προβλήματα των δοντιών και των ούλων ή πρόβλημα των νεύρων στον ιστό που περιβάλλει τη γνάθο.

Δείτε 6 αιτίες που συνδέονται με την πόνο στη γνάθο.

Δυσλειτουργία κροταφογναθικής άρθρωσης: Επηρεάζει τις αρθρώσεις που συνδέουν τη γνάθο με το κρανίο. Είναι μια από τις συνήθεις αιτίες πόνου και περιορισμού της κίνησης. Δεν είναι απειλητική, αλλά τα συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής. Εκτός από τη γνάθο, πόνος εκδηλώνεται και στον λαιμό, τους ώμους, το πρόσωπο και τα αυτιά.

Τρίξιμο δοντιών: Η κατάσταση είναι γνωστή ως βρουξισμός και λαμβάνει χώρα κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι ασθενείς τρίζουν τα δόντια τους υπερβολικά χωρίς να το θέλουν. Το τρίξιμο και το σφίξιμο των δοντιών μπορεί σε ορισμένους ανθρώπους να γίνεται με συχνότητα ή ένταση που να προκαλεί πόνο στο πρόσωπο, στις γνάθους και στα αυτιά, πονοκέφαλο, προβλήματα στα δόντια, στα ούλα και στη γλώσσα.

Παθήσεις των ούλων: Οι ασθένειες των ούλων ή οι μολύνσεις των ιστών και των οστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια, προκαλούνται από κακή στοματική υγιεινή, ορμονικές αλλαγές, διαβήτη και κάπνισμα. Αν και δεν επηρεάζουν άμεσα τη γνάθο, ο πόνος μπορεί να εξαπλωθεί στην περιοχή των γνάθων. Εάν παρατηρήσετε σημάδια περιοδοντικής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της κακής αναπνοής, του πόνου κατά το μάσημα, ευαισθησία των δοντιών και των ούλων, χαλάρωση των δοντιών, αιμορραγία και πρήξιμο των ούλων, πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα οδοντίατρο.

Χαλασμένα δόντια: Όταν ένα δόντι έχει προσβληθεί από τερηδόνα και πρέπει να σφραγιστεί, ο πόνος δεν εντοπίζεται μόνο στο χαλασμένο δόντι αλλά μπορεί να εκτείνεται και στη γνάθο. Ο μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί από τη ρίζα των δοντιών στα οστά, προκαλώντας έντονο πόνο στη γνάθο.

Έγκλειστος ή ημιέγκλειστος φρονιμίτης: Οι φρονιμίτες είναι το τρίτο και τελευταίο ζεύγος γομφίων που βγάζουν οι περισσότεροι άνθρωποι σε ηλικία είκοσι ετών περίπου. Κάποιες φορές τα δόντια αυτά είναι πολύτιμα για το στόμα, αν είναι γερά και ίσια, συνήθως όμως φυτρώνουν στραβά και χρειάζονται εξαγωγή. Οι φρονιμίτες, όταν φυτρώνουν στραβά, μπορούν να δημιουργήσουν συμφόρηση ή να καταστρέψουν τα παρακείμενα δόντια, τη γνάθο ή τα νεύρα. Οι φρονιμίτες μπορεί να μην ανατείλουν καθόλου και να παραμείνουν όπως λέμε έγκλειστοι μέσα στο ούλο και/ή τη γνάθο ή να ανατείλουν μερικώς (ημιέγκλειστοι). Όταν ο φρονιμίτης είναι ημιέγκλειστος, συσσωρεύονται βακτήρια ανάμεσα στο ούλο και στο δόντι, τα οποία προκαλούν φλεγμονές με πόνο, πρήξιμο, ακαμψία της γνάθου και γενική κακουχία. Τα ημιέγκλειστα δόντια είναι επίσης πολύ πιο ευάλωτα στην τερηδόνα και στην ουλίτιδα γιατί, λόγω θέσης, είναι δύσκολο να τα φθάσει η οδοντόβουρτσα και να καθαριστούν καλά όλες οι επιφάνειές τους.

Ιγμορίτιδα: Η φλεγμονή των ιγμορείων, οι αλλεργίες και τα κρυολογήματα μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο γνάθο. Η ιγμορίτιδα μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια, μολυσματική ή μη-μολυσματική. Ο τύπος και η σοβαρότητα της ασθένειας ορίζονται από το πόσο διαρκεί χρονικά η φλεγμονή. Το οίδημα προκαλεί απόφραξη των μικρών αγωγών που συνδέουν την μύτη με τα ιγμόρεια με αποτέλεσμα την αδυναμία παροχέτευσης αυτών με συνέπεια την εμφάνιση πόνου στο πρόσωπο ή το μέτωπο, ανάμεσα ή πίσω από τα μάτια η ακόμα στα μάγουλα και τα επάνω δόντια και τη γνάθο.

Πηγή: Reader's digest

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ