Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αποκαθίστανται οι ζημιές από τις κατολισθήσεις στο Σχολάρι

Ξεκίνησε έπειτα από 4 χρόνια το μεγάλο έργο που περιλαμβάνει και την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής

Μετά από τέσσερα χρόνια προσπαθειών του δήμου Θέρμης και των υπηρεσιών του, ξεκίνησε το μεγάλο έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από τις κατολισθήσεις στο Κ. Σχολάρι το 2015. Για την υλοποίηση του έργου που θεωρείται από τα πιο δύσκολα, σε σχέση με τα προαπαιτούμενα, η διοίκηση του δήμου μαζί με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του έκαναν ενέργειες, πάνω από τις δυνάμεις τους και πέραν των αρμοδιοτήτων τους, για να φέρουν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου Θέρμης, από τις αρχές του 2015 εντοπίστηκαν φαινόμενα ενεργού κατολίσθησης στο ρέμα του Κάτω Σχολαρίου, στην περιοχή του Νηπιαγωγείου. Η αντίδραση της δημοτικής αρχής ήταν άμεση. Ανέλαβε πρωτοβουλίες αντιμετώπισης του προβλήματος, με βασικό εμπόδιο των προσπαθειών της το γεγονός ότι η αρμοδιότητα αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων ανήκει στην Περιφέρεια, κάτι που έπρεπε να προσπεραστεί, μέσα από επιπλέον διοικητικές διαδικασίες.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης κ. Απόστολος Τσολάκης, περιγράφοντας την εξέλιξη του έργου, είπε: «Η διοίκηση βρήκε τον τρόπο να αναθέσει, σε ειδικούς επιστήμονες, τη διερεύνηση της φύσης του φαινομένου και την παρακολούθηση της εξέλιξής του με εξειδικευμένη μεθοδολογία. Μετά τα πρώτα συμπεράσματα, προχώρησε στην ανάθεση όλων των σχετικών μελετών (τοπογραφικές, γεωλογικές, γεωτεχνικές), τις οποίες και παρέλαβε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

» Ακολούθως, ζήτησε τη συνεργασία της Περιφέρειας, για να συνεχίσει την εκπόνηση των μελετών εφαρμογής και μετά τη δήλωση αδυναμίας των υπηρεσιών της τελευταίας, πήρε πρωτοβουλίες για την ανάθεση της αρμοδιότητας στον Δήμο, ώστε συνεχίζοντας, με ίδιους πόρους, να αναθέσει τη σύνταξη μελετών εφαρμογής».

Έτσι ανατέθηκαν: υδραυλική μελέτη, στατική μελέτη, δασοτεχνική και φυτοτεχνική μελέτη. Σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα, παρά τις δυσκολίες που προέκυπταν, αφ’ ενός από την εφαρμογή των νέων και ασαφών διαδικασιών περί ανάθεσης έργων και μελετών και αφ΄ ετέρου από τους ελέγχους των διοικητικών πράξεων του Δήμου, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, εγκρίθηκαν και παραλήφθηκαν αρχές του 2016 και άμεσα προωθήθηκαν στο υπουργείο για την εξασφάλιση των χρημάτων εκτέλεσης του έργου.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των μελετών, που ανατέθηκαν από το δήμο, στοίχησαν περίπου €100.000 και πληρώθηκαν από ίδιους πόρους. Μετά από την επιμονή της διοίκησης του δήμου, σε συνεργασία με τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς, στο τέλος του 2017 αποφασίστηκε η χρηματοδότηση του έργου από το Υπουργείο Υποδομών με το ποσό των €1.400.000.

Άμεσα ο Δήμος κίνησε όλες τις διαδικασίες ανάθεσης του έργου με διαγωνισμό. Σε αυτό το σημείο, ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι η διοίκηση του δήμου είχε τη δυνατότητα απευθείας ανάθεσης του έργου, αλλά προτίμησε, με μικρή χρονική καθυστέρηση, να διενεργήσει διαγωνισμό, τηρώντας όλους τους κανόνες υγιούς ανταγωνισμού και διαφάνειας. Το έργο δημοπρατήθηκε στις 21 Μαΐου 2018 και αφού τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες περί ανάθεσης και εκτέλεσης έργων, πρόσφατα εγκαταστάθηκε εργολάβος και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες.

Στην ανακοίνωσή του ο δήμος Θέρμης παραθέτει και στοιχεία περιγραφής των εργασιών που θα γίνουν. Συγκεκριμένα:

Κατά την υλοποίηση του έργου της κατασκευής του σταθεροποιητικού επιχώματος, προκύπτει ανάγκη παροχέτευσης τόσο των υδάτων του παρακείμενου ρέματος, όσο και των ομβρίων υδάτων του οικισμού. Για το λόγο αυτό προβλέπεται η κατασκευή οχετού για την παροχέτευση των υδάτων του παρακείμενου ρέματος υπό του σταθεροποιητικού επιχώματος, καθώς και η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, που προέρχονται από τον οικισμό.

Αναλυτικότερα προβλέπονται:

• Η κατασκευή του σταθεροποιητικού επιχώματος – αντιβάρου, για τη σταθεροποίηση της ενεργού κατολίσθησης και για την αναχαίτιση της διαγραφόμενης τάσης επέκτασης της αστάθειας προς τα ανάντη του αστικού πρανούς, με συνολικό εμβαδό της έκτασης επέμβασης τα 9.527,45μ2.

• Η δημιουργία χωμάτινης τάφρου τριγωνικής διατομής, στο «πόδι» του σταθεροποιητικού επιχώματος, η οποία σε ορισμένα σημεία θα είναι επενδεδυμένη με στρώμνες τύπου Reno, για την επιφανειακή απορροή των υδάτων του επιχώματος.

• Η διευθέτηση τμήματος του ρέματος που διέρχεται από το δυτικό όριο του οικισμού, σε μήκος περίπου 153,00μ., με την κατασκευή κλειστού κιβωτοειδή οχετού εσωτερικών διαστάσεων 4,0μ.x3,0μ.

• Η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων που αποτελείται από τέσσερα (4) φρεάτια υδροσυλλογής, ένα (1) εγκάρσιο φρεάτιο υδροσυλλογής, έξι (6) φρεάτια επίσκεψης και τον αγωγό για την παροχέτευση των ομβρίων υδάτων με ασφάλεια στη φυσική κοίτη του ρέματος.

• Η αποκατάσταση της περιοχής μετά την εφαρμογή των έργων σταθεροποίησης, με σκοπό την τεχνητή εγκατάσταση των επιλεγμένων ειδών και την φυσική αναγέννηση των υπαρχόντων. Τα είδη προς φύτευση θα βοηθούν στη συγκράτηση της επιφανειακής φυτικής γης.