Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Εξοπλίζεται» με αλάτι η Θεσσαλονίκη – 5,5 χιλιάδες τόνοι σε 10 ημέρες!

Σε συντηρήσεις οχημάτων και εφοδιασμούς προχωρά η Περιφέρεια καθώς αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού

Πεντέμισι χιλιάδες τόνοι αλάτι έπεσαν στους δρόμους του δικτύου αρμοδιότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το δεκαήμερο της κακοκαιρίας. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, το φαινόμενο ήταν έντονο και έπληξε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο ενώ αντίστοιχες ποσότητες είχαν δαπανηθεί και κατά τη διάρκεια του παγετού που σημειώθηκε στις αρχές του 2017. Σε εκείνη, ωστόσο, την περίπτωση λόγω του ολικού παγετού στη Θεσσαλονίκη, περισσότερο αλάτι είχε δαπανηθεί στο νομό.

"Ήταν έντονη η βαρυχειμωνιά. Δεν έχω ξαναδεί έτσι τη Θεσσαλονίκη" δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνεδρίασης της Μητροπολιτικής Επιτροπής. Σύμφωνα με την ίδια, η ιδιαιτερότητα της κατάστασης έγκειται στο γεγονός ότι η κακοκαιρία έπληξε ταυτόχρονα και τις επτά περιφερειακές ενότητες.

Στο μεταξύ, η Περιφέρεια προχωρεί σήμερα σε συντηρήσεις οχημάτων και εφοδιάζει τους σταθμούς αποχιονισμού με τις απαραίτητες ποσότητες αλατιού, καθώς αναμένεται επιδείνωση του καιρού από την ερχόμενη Δευτέρα και με χιονοπτώσεις. Υπηρεσιακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την προμήθεια αλατιού ενώ ο ανάδοχος το προμηθεύεται από την Τυνησία και την Αίγυπτο.

Χιονιάς 2017 εναντίον χιονιά 2019: Ποιος κέρδισε

Αρκετά έντονο χαρακτηρίζεται το καιρικό φαινόμενο που έπληξε πριν από λίγες μέρες τον ελλαδικό χώρο, ωστόσο στη Θεσσαλονίκη δεν επικράτησαν συνθήκες ολικού παγετού, όπως συνέβη σχεδόν την ίδια περίοδο, πριν από δύο χρόνια. "Το 2017 είχαμε μπει στην κατάψυξη ενώ τώρα βρεθήκαμε στη συντήρηση" επισημαίνει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο ομότιμος καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καρακώστας, επιχειρώντας έναν απολογισμό της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών.

Εξηγώντας τι ακριβώς συνέβη στις δύο περιπτώσεις και τον λόγο για τον οποίο διαφέρουν, αναφέρει ότι ενώ το 2017, επί πέντε μέρες, τόσο η ελάχιστη όσο και η μέγιστη θερμοκρασία ήταν υπό το μηδέν (ολικός παγετός) στη Θεσσαλονίκη, στο φαινόμενο του 2019 μπορεί οι ελάχιστες θερμοκρασίες να ήταν υπό το μηδέν από τις 3 ως και τις 9 Ιανουαρίου, ωστόσο οι μέγιστες θερμοκρασίες παρέμειναν πάνω από το μηδέν ή πολύ κοντά οριακά σε αυτό.

"Επιπλέον, ενώ η αιτία της κακοκαιρίας τον Ιανουάριο του 2017 ήταν ο εκτροχιασμός της πολικής δίνης, που από τον Βόρειο Πόλο μετέφερε τις ψυχρές αέριες μάζες στην περιοχή μας, το επεισόδιο του 2019 ήταν μια εκτεταμένη κακοκαιρία που επηρέασε ένα πολύ μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της χώρας με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες" σχολιάζει ο κ. Καρακώστας.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τις γενικότερες εκτιμήσεις, η χιονόπτωση των τελευταίων ημερών ήταν πολύ μεγάλη σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, ενώ είχε και αρκετά μεγάλη χρονική διάρκεια.

"Σε κάθε περίπτωση, η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών ήταν ένα πολύ έντονο καιρικό φαινόμενο, όχι όμως το πιο έντονο με παρόμοια χαρακτηριστικά φαινόμενο, όπως αυτό που περάσαμε από τις 6 ως τις 11 Ιανουαρίου το 2017, όταν είχαμε πέντε μέρες με ολικό παγετό που ήταν ρεκόρ για την περιοχή μας από τότε που έχουμε μετεωρολογικά δεδομένα, δηλαδή από το 1930" υπογραμμίζει. Διευκρινίζει παράλληλα, ότι τα στοιχεία που επικαλείται προέρχονται από καταγραφές του Μετεωρολογικού Σταθμού του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που λειτουργεί εντός του χώρου του Ιδρύματος από το 1930.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί