Skip to main content

Στο παγκόσμιο TOP – 10 για λάτρεις του κρασιού η Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Σύμφωνα με τη λίστα του Wine Enthusiast για το 2019 - Η πρόταση Μπουτάρη για το brand “Thessaloniki”

Πρόταση να υιοθετήσουν όλα τα κρασιά της Βόρειας Ελλάδας μια νέα προέλευση " PGI Thessaloniki", έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών "Οίνοι Βορείου Ελλάδος" Στέλιος Μπουτάρης, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, με αφορμή δημοσίευμα του περιοδικού Wine Enthusiast, το οποίο κατατάσσει τη Θεσσαλονίκη στο Top10 των ταξιδιωτικών προορισμών για τους λάτρεις του κρασιού για το 2019.

Ο κ. Μπουτάρης, που ανήρτησε το σχετικό δημοσίευμα στον λογαριασμό του, έγραψε ότι το brand “Thessaloniki” είναι ένα από τα πιο δυνατά σήματα της Ελλάδας, και θα έπρεπε να το χρησιμοποιούμε ακόμα παραπάνω.

Ειδικότερα έγραψε τα εξής: Τίποτα δεν είναι τυχαίο! Απαιτείται όραμα, προγραμματισμός, επιμονή στους στόχους και σκληρή δουλεία! Το brand “Thessaloniki” είναι ένα από τα πιο δυνατά σήματα της Ελλάδας, και θα έπρεπε να το χρησιμοποιούμε ακόμα παραπάνω! Πρόταση μου είναι όλα τα κρασιά της Βορείου Ελλάδας να υιοθετήσουν μια νέα προέλευση PGI Thessaloniki! Είμαστε πολύ μικροί στον παγκόσμιο χάρτη, ας εστιάσουμε τις δυνάμεις μας σε ένα branding που να έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει διεθνή εμβέλεια. Φυσικά, οι περιοχές θα συνεχίσουν να υπάρχουν, απλά μια «μάρκα ομπρέλα» θα μας επιτρέψει να έχουμε μεγαλύτερη συνέπεια, αναγνωρισιμότητα και πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Δύσκολο, ναι! Ακατόρθωτο, όχι! Έτσι κι αλλιώς πρέπει να σπάσεις αυγά για να κανείς ομελέτα!

Το Τοπ10 του περιοδικού περιλαμβάνει εκτός από τη Θεσσαλονίκη και τους εξής προορισμούς: Τασμανία (Αυστραλία), Temecula Valley (Καλιφόρνια) Maipo Valley (Χιλή), Μποζολέ (Γαλλία), Λίμνη Γκάρντ (Ιταλία), Λισαβόνα (Πορτογαλία), Σιάτλ (Ουάσιγκτον), Lavaux (Ελβετία), Μπανγκόγκ (Ταϊλάνδη).

Τι γράφει το Wine Enthusiast για τη Θεσσαλονίκη

Όσο για τη Θεσσαλονίκη, το έγκριτο περιοδικό γράφει ότι η γαστρονομία και το κρασί αποτελούν μέρος της κουλτούρας αυτής της "πανέμορφης" πόλης "με κτίρια από κάθε περίοδο και σε κάθε στυλ" που θεωρείται γαστρονομικός παράδεισος για τους ντόπιους. Για την κουζίνα της πόλης γράφει ότι συνδυάζει την απλότητα των μεσογειακών πιάτων με τις βαλκανικές επιρροές, εμπλουτισμένες με μπαχαρικά και μνήμες που έφεραν οι πρόσφυγες από τις περιοχές της Μικράς Ασίας και της Μαύρης Θάλασσας κατά τον 20ό αιώνα.

Σημειώνει ακόμη ότι τα οινοποιεία που βρίσκονται γύρω από την πόλη, είναι ιδανικά για όσους αγαπούν το καλό κρασί.

Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών που περιλαμβάνουν τις λευκές Μαλαγουζιά και Ασύρτικο και από τις κόκκινες το Ξινόμαυρο, "μια ασυναγώνιστη ποικιλία στη Βόρεια Ελλάδα", καθώς και το Λιμνιώτικο και το Μαυρούδι. Υπάρχουν επίσης, όπως γράφει, διεθνείς ποικιλίες από Chardonnay και Sauvignon Blanc μέχρι Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah. Για τα "μπουτίκ" οινοποιεία της περιοχής σημειώνει ότι αναζητούν το σωστό μείγμα τοποθεσίας, εδάφους και σταφυλιών για την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας και προτρέπει τους αναγνώστες του να αναζητήσουν τις ετικέτες προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ), όπως η Θεσσαλονίκη, η Επανομή, η Νέα Μεσημβρία και οι πλαγιές του Βερτίσκου.

Το περιοδικό προχωρά ακόμη και σε προτάσεις οινοποιείων για γευσιγνωσία αναφέροντας το Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή, το Κτήμα Αρβανιτίδη στον Ασκό, το Κτήμα Μπαμπατζιμόπουλου στην Όσσα και το οινοποιείο Κεχρή στο Καλοχώρι. Αναφέρει ακόμη και άλλα οινοποιεία που δέχονται επισκέπτες, όπως τα οινοποιεία Μεσήμβρια και Δαμασκός, όπως και τα Κρασιά Αδάμ και το Κτήμα Florian, που δέχονται κατόπιν ραντεβού.

Αναφέρεται ακόμη στη γαστρονομική σκηνή της πόλης προτείνοντας συγκεκριμένα μαγαζιά, ενώ σημειώνει ότι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς την πόλη και να απολαύσει τα κρασιά της είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο.