Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Θεσσαλονίκη: Το «Φεγγάρι» θα φωτίσει τη Ν. Παραλία – Σκέψη για σεκιούριτι

Σκέψη Μπουτάρη για φύλαξη της Ν. Παραλίας με εταιρεία σεκιούριτι

Στη σκιά της απίστευτης κλοπής 3,5 τόνων χαλκού που σημειώθηκε στη Νέα Παραλία θα γίνει σήμερα Παρασκευή 18 Ιανουαρίου η επιστροφή του γλυπτού «Φεγγαράκι στην Ακτή» του καλλιτέχνη Παύλου Βασιλειάδη στη Νέα Παραλία. Το γλυπτό θα τοποθετηθεί στην αρχική του θέση, εντός του θαλάσσιου μετώπου στον Θερμαϊκό Κόλπο.

Οι προεργασίες τοποθέτησης έχουν ήδη ξεκινήσει και σήμερα στις 17.30 αναμένεται η τελετή φωταγώγησης του. Το «Φεγγάρι στην Ακτή» που θα τοποθετηθεί ανάμεσα στην παλιά του θέση και στις «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου, στηρίζεται σε βάση από μπετόν βάρους τεσσάρων τόνων.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη για το θέμα ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ευχαρίστησε τον επιχειρηματία και Πρόεδρο της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, Σταύρο Ανδρεάδη για το ενδιαφέρον που δείχνει στην πόλη και τον χαρακτήρισε εξαιρετικό παράδειγμα ευπατρίδη: «Δεν έχουμε πολλές τέτοιες χειρονομίες στη Θεσσαλονίκη από ανθρώπους που έχουν μια οικονομική επιφάνεια και μπορούν να διαχειριστούν τον πλούτο τους για το κοινό καλό. Η πρώτη δωρεά του αφορούσε την εμφύτευση δέντρων στην οδό Κατσιμίδη και η δεύτερη και πάλι μια εμφύτευση στη διαδρομή από το αεροδρόμιο έως την περιοχή Βότση. Όλα αυτά έγιναν αθόρυβα, δεν διαφημίστηκε τίποτα» σχολίασε ο ίδιος και συνέχισε:  «Η επιθυμία του Σταύρου Ανδρεάδη ήταν να δωρίσει ένα μεγάλο γλυπτό, τη ‘’Φιλία’’ του Κώστα Βαρώτσου στον Δήμο. Εν τέλει μετά από πολλή σκέψη αποφάσισε να υιοθετήσει τη συντήρηση δύο πάρκων στη Νέα Παραλία και ελπίζω τη χειρονομία του αυτή να τη μιμηθούν κι άλλοι».

Όσον αφορά την επανατοποθέτηση του γλυπτού «Φεγγαράκι στην Ακτή» ο Δήμαρχος επισήμανε:  «Ήδη ξεκίνησε η εγκατάσταση του έργου στην Νέα Παραλία, το οποίο κατά το παρελθόν βανδαλίστηκε. Την Παρασκευή θα γίνει η τελετή φωταγώγησης του». Ο Γιάννης Μπουτάρης σχολίασε επίσης τη φύλαξη της Νέας Παραλίας και διευκρίνισε: «Υπάρχουν σκέψεις για εταιρία φύλαξης, καθώς δεν είναι εφικτό, λόγω έλλειψης προσωπικού στον Δήμο, να υπάρξει από πλευράς υπαλλήλων 24ωρη φύλαξη».

Σημειώνεται πως το νέο περιστατικό με την θρασύτατη κλοπή 3,5 τόνων χαλκού στον Κήπο του Νερού έγινε μετά την συνέντευξη Τύπου. 

Ο επιχειρηματίας και δωρητής, Σταύρος Ανδρεάδης, ανέφερε: «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό ο καθένας από εμάς να συνειδητοποιεί το ρόλο του μέσα στην κοινωνία στην οποία ζει. Πάντα, οι κοινωνίες προχωράνε μετά από πρωτοβουλίες και των διοικήσεών τους αλλά και των πολιτών που τις απαρτίζουν. Κανένας από μας δεν είναι αμέτοχος ούτε για τα καλά ούτε για τα κακά που έχουν συμβεί. Με βάση αυτή τη λογική, εδώ και καιρό, πήρα κάποιες πρωτοβουλίες για να δημιουργήσω κάποια παραδείγματα ιδιαίτερης αισθητικής. Πιστεύω στη δύναμη του παραδείγματος, ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά, γιατί άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη. Έτσι προχώρησα στην εμφύτευση δέντρων που ανέφερε ο Δήμαρχος. Χαίρομαι πολύ όταν τα βλέπω, χαίρομαι περισσότερο και από τον κήπο του σπιτιού μου».

Σχετικά με την πρόταση προς τον Δήμο να αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση των Κήπων «Των Γλυπτών» και της «Μεσογείου» ο κ. Ανδρεάδης σχολίασε: «Αρχικά έκανα την πρόταση για ένα εμβληματικό γλυπτό για την πόλη της Θεσσαλονίκης, μίλησα με τον κ. Βαρώτσο, τον οποίο εκτιμώ σαν καλλιτέχνη. Πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια από την υποβολή της συγκεκριμένης πρότασης που πέρασε από 40 κύματα, κι εντέλει ‘’βούλιαξε’’. Τελευταία, βλέποντας αυτούς τους βανδαλισμούς σε αυτό το όμορφο  κομμάτι της Θεσσαλονίκης, τη Νέα Παραλία, σκέφτηκα να προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα τμήμα της παραδειγματικό, ώστε να  λειτουργούν όλα. Με βάση αυτή την ιδέα υπέβαλα την παραπάνω πρότασή μου στον  Δήμο. Δεν γνωρίζω αν θα τα καταφέρω αλλά θα το προσπαθήσω. Υπάρχει αυθαιρεσία και πολλές φορές οι χώροι αυτοί είναι στο έλεος ανθρώπων που δεν θα έπρεπε«.

»Όσο για το «Φεγγγαράκι στην Ακτή» είναι ένα γλυπτό που περιόδευσε. Ξεκίνησε από τη θάλασσα στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, στη συνέχεια βούλιαξε λόγω θαλασσοταραχής, μετά μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο, αλλά βανδαλίστηκε. Δεν ξέρω γιατί, κάποιοι πυροβολούν και το πραγματικό φεγγάρι θεωρώντας το ανθελληνικό. Και η χωροθέτησή του πέρασε από μεγάλη διαδικασία».

Καταλήγοντας, ο Σταύρος Ανδρεάδης ευχήθηκε να  βρεθούν και άλλοι που θα  αναλάβουν πρωτοβουλίες όσον αφορά και άλλα σημεία της Νέας Παραλίας, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο και εξήγησε: «Μακάρι κάθε παγκάκι της Νέας Παραλίας να έχει και ένα όνομα ενός χορηγού, όπως γίνεται στο Central Park της Νέας Υόρκης».

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, ευχαρίστησε και εκείνος τον κ. Ανδρεάδη για τη δωρεά  και τόνισε: «Θεωρώ ότι και η παρέμβαση που γίνεται στο επίπεδο της Νέας Παραλίας θα είναι σημαντική. Στην Ελλάδα για να λάβει ο Δήμαρχος οποιαδήποτε απόφαση υπόκειται στη διελκυστίνδα όλων των ελεγκτικών μηχανισμών, από το Ελεγκτικό Συνέδριο μέχρι την Πάρεδρο μέχρι την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ούτω καθεξής. Αυτό δείχνει και την ένδεια της αυτοδιοίκησης στο επίπεδο αυτό».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη Νέα Παραλία ο Θανάσης Παππάς επισήμανε:  «Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις εργολαβίες στη Νέα Παραλία, που αφορούν ζητήματα οικοδομικά,  ηλεκτρομηχανολογικά και εργασίες πρασίνου. Υπάρχουν πολλά προβλήματα με τις αντλίες του αρδευτικού συστήματος, που είχαν βουλώσει από τη μεγάλη πλημμύρα των περασμένων μηνών. Ωστόσο, έως την άνοιξη όλα τα πάρκα θα είναι σε πολύ κατάσταση και η χορηγία του κ. Ανδρεάδη μας βοηθά πολύ».

Ο Αντιδήμαρχος επίσης έκανε λόγο για «ασύμμετρο πόλεμο» στη Νέα Παραλία, λόγω των συνεχών βανδαλισμών και των κλοπών των στοιχείων αστικού εξοπλισμού και συμπλήρωσε: «Για τον λόγο αυτό, αποφασίσαμε και επισκευάζουμε, σε όσους Κήπους διαθέτουν,  τις μεγάλες πόρτες, οι οποίες ανοιγοκλείνουν, ούτως ώστε κάθε βράδυ να πηγαίνει η υπηρεσία Καθαριότητας να τις κλείνει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

aris
Αήττητος εκτός έδρας με ψυχή ο Άρης! Έκανε το 2-2 με 10 παίκτες!
Με τεράστια ψυχικά αποθέματα οι "κίτρινοι" γύρισαν το παιχνίδι από 2-0 και με 10 παίκτες απέναντι στον Ατρόμητο και απέδειξαν γιατί βρίσκονται στην...
Αήττητος εκτός έδρας με ψυχή ο Άρης! Έκανε το 2-2 με 10 παίκτες!