Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σπύρος Βούγιας: Η Θεσσαλονίκη θα γίνει μια πραγματικά «έξυπνη» πόλη

O υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης σε αποκλειστική συνέντευξη στο TyposThes

Συνέντευξη στον

ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

[email protected]

 

-«ΠΟΛΗχρωμη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»: «Είναι, πιστεύω, ένα υπέροχο όνομα για μια δημοτική παράταξη, με φαντασία και πλούσιο περιεχόμενο με πολλές και διαφορετικές σημασίες».

-«Θα έλεγα πως το πιο «δυνατό» μου σημείο είναι η καταλληλότητα που διαθέτω ως ειδικός και έμπειρος δημόσιος επιστήμων, για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της καθημερινότητας της πόλης».

-«Βεβαίως, είναι ευπρόσδεκτη κάθε στήριξη κόμματος ή άλλου θεσμικού φορέα, που έρχεται να ενισχύσει εκ των υστέρων και χωρίς κανέναν όρο την προσπάθειά μας, ώστε να γίνει ακόμη πιο ισχυρή».

-«Ελπίζω ότι μέχρι την τυπική προκήρυξη των εκλογών θα μειωθεί, έστω και λίγο, ο μεγάλος αριθμός των υποψηφίων…».

-«Οι συνεργασίες είναι δομικό στοιχείο των αρχών και της φιλοσοφίας μας. Το αποδεικνύει και η στενή συνεργασία μου με τον Νίκο Νυφούδη …».

-«Το ψηφοδέλτιό μας, είναι σαφώς υπερκομματικό και το ονομάζω ενδεικτικά “Μικτή Θεσσαλονίκης” και αποτελείται από ικανούς και καταξιωμένους στον τομέα τους συμπολίτες μας…».

-«Στον Γιάννη Μπουτάρη θα έδινα, κατά μέσο όρο, τον καλό βαθμό (7) που δίνει συνήθως  και ο ίδιος για τον εαυτό του και, ίσως,  ένα βαθμό παραπάνω για τη διαφορετικότητα του ύφους και για το προσωπικό στυλ διακυβέρνησης...».

-«Βλέπω μια Θεσσαλονίκη που θα πορεύεται με εξωστρέφεια και αυτοπεποίθηση, διατηρώντας τις καλές πρακτικές της προηγούμενης διοίκησης αλλά επιτυγχάνοντας καλύτερα αποτελέσματα στην καθημερινότητά και την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου της».

-«Πρέπει να κερδίσουμε ξανά τον χαμένο χρόνο, αφού η κρίση τσάκισε κυριολεκτικά το κουρασμένο σώμα της πόλης».

-«Το όραμά μας δεν θα αρκείται πλέον σε μια περιορισμένη και συμβατική διευθέτηση των αυτονόητων τεχνικών έργων ή μικρούς αποσπασματικούς εξωραϊσμούς. Θα αποτελείται από ένα ευρύτατο σχέδιο στοχευμένων παρεμβάσεων, με στιβαρές πρακτικές και συμβολικές «χειρονομίες» σε όλα τα επίπεδα».

-«Η Θεσσαλονίκη θα γίνει μια πραγματικά «έξυπνη» πόλη, αξιοποιώντας αποτελεσματικά όλες τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες…».

Αυτά είναι ορισμένα σημεία της συνέντευξης που παραχώρησε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» και το TyposThes.

Ο Σπύρος Βούγιας, σε μια «εφ’ όλης της ύλης» συνέντευξη για να τον …ξαναανακαλύψουμε, αυτόν και τις ιδέες του για τη Θεσσαλονίκη που οραματίζεται…  

 

ΕΡ. Κύριε Βούγια, στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, θα διεκδικήσετε το δήμο Θεσσαλονίκης με την παράταξή σας «ΠΟΛΗχρωμη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» γιατί όπως έχετε πει «η πόλη δεν πρέπει να γυρίσει πίσω. Έχουμε σχέδιο, γνωρίζουμε την πόλη…». Τι εννοείτε όταν λέτε ότι «η πόλη δεν πρέπει να γυρίσει πίσω»;

 

ΑΠ. Εννοώ ότι δεν πρέπει να ξαναγίνει εσωστρεφής, φοβική, με χαμηλή αυτοεκτίμηση, χαρακτηριστικά που προϋπήρχαν για δυόμιση δεκαετίες περίπου, χρονικό διάστημα μεταξύ της διοίκησης Μαναβή και της διοίκησης  Μπουτάρη, με μια μικρή εξαίρεση γύρω στο 1997, όταν η Θεσσαλονίκη έγινε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Αυτά τα αρνητικά στοιχεία της προσέδιδαν ένα  είδος συντηρητισμού (όχι τόσο πολιτικού όσο πολιτισμικού) καθώς και μια ατμόσφαιρα  επαρχιωτισμού που δεν αρμόζει διόλου στη μακραίωνη ιστορία και τον έμφυτο κοσμοπολιτισμό της, που τώρα έχει σε μεγάλο βαθμό ανακτηθεί, μαζί με την αναγκαία αυτοπεποίθηση.

 

ΕΡ. Έχετε πει ότι «η “ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη” στο όραμά της για την επόμενη μέρα της πόλης,  διεκδικεί μεταξύ άλλων απόδοση του δημοσίου χώρου στους πολίτες, καλύτερες συγκοινωνίες, σύγχρονο εμπνευσμένο και βιώσιμο όραμα για ένα καλύτερο αύριο…». Μιλήστε μας αναλυτικά για το σχέδιό σας, για το όραμά σας για την Θεσσαλονίκη του αύριο. Ποιες οι προτεραιότητές σας; Ποιο ή ποια πιστεύετε ότι είναι τα δυνατά σας σημεία, ώστε να κερδίσετε τους Θεσσαλονικείς στην κάλπη;

 

ΑΠ. Ότι απέμεινε ως δημόσιος χώρος από τη λαίλαπα της αντιπαροχής τις δεκαετίες του ’50, του ‘60 και του ’70 και την απόλυτη κυριαρχία του Ι.Χ., λεηλατείται καθημερινά από κάθε λογής καταπατητές (τραπεζοκαθίσματα, σταθμευμένες και κινούμενες μηχανές και πάσης φύσεως άλλα εμπόδια). Απαιτείται επομένως να γίνει άμεσα ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ, όπως την ονομάζω, ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, που σημαίνει έναν γενναίο και δίκαιο καταμερισμό του ελάχιστου ελεύθερου δημόσιου χώρου που απέμεινε υπέρ των πιο ευάλωτων χρηστών του (πεζών και των ΑΜΕΑ, ποδηλατών και επιβατών των μέσων μαζικής μεταφοράς). Αυτή η γενική αρχή θα διέπει κάθε επιμέρους απόφαση, ώστε να ανακτηθεί σταδιακά ο δημόσιος χώρος και από 70-30% υπέρ των Ι.Χ που είναι σήμερα να γίνει 50-50% μέσα στην επόμενη δεκαετία. Γενικά, θα έλεγα πως το πιο «δυνατό» μου σημείο είναι η καταλληλότητα που διαθέτω ως ειδικός και έμπειρος δημόσιος επιστήμων, για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της καθημερινότητας της πόλης.

 

ΕΡ. Το λογότυπο της παράταξής σας, «ΠΟΛΗχρωμη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», πράγματι έμπλεο χρωμάτων, υπονοεί άραγε την έξοδο της πόλης από το όποιο γκρίζο τη βαραίνει;

 

ΑΠ. Υπάρχει, πραγματικά αυτός ο συμβολισμός. Εκφράζει, επίσης και  τη ζωντάνια, την ενέργεια και τον ενθουσιασμό των νέων ανθρώπων της πόλης, την ανεκτικότητα για το διαφορετικό, την ποικιλία των απόψεων, την ελευθερία της έκφρασης, την ένταση και το πάθος, την ομορφιά των χρωμάτων και την πολυπολιτισμική ταυτότητα της πόλης. Είναι, πιστεύω, ένα υπέροχο όνομα για μια δημοτική παράταξη, με φαντασία και πλούσιο περιεχόμενο με πολλές και διαφορετικές σημασίες.

 

ΕΡ. Έχετε πει ότι η προσπάθειά σας είναι ανεξάρτητη -«Είμαστε μια παράταξη που δεν περιμένει κανένα κομματικό χρίσμα»- ωστόσο, περιμένετε την επίσημη ανακοίνωση στήριξης της «ΠΟΛΗχρωμης Θεσσαλονίκης» από το Κίνημα Αλλαγής. Ο δε κ. Νυφούδης, έχει πει από την πλευρά του ότι, ήδη το Ποτάμι στην πράξη έχει δείξει τη στήριξή του…

 

ΑΠ. Η έννοια της «αναμονής» της στήριξης του ΚΙΝΑΛ, δεν έχει, στη δική μας περίπτωση παθητική σημασία. Δεν περιμένουμε δηλαδή άπραγοι να έρθει κάποια βοήθεια, ούτε εξαρτιόμαστε απ’ αυτήν. Όπως γνωρίζουν όλοι, προχωρούμε ακάθεκτοι προς τις εκλογές και είναι βέβαιο πως θα φτάσουμε ως το τέλος με καλό αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από την όποια απόφαση του ΚΙΝΑΛ.

Αυτό μας διαχωρίζει απόλυτα από τα 2 κομματικά ψηφοδέλτια που έλαβαν χρίσμα από τον Σύριζα και τη Νέα Δημοκρατία, τα οποία δεν θα υπήρχαν να υπάρξουν από μόνα τους. Και έχει τεράστια σημασία αυτή η διαφορά, σε όλα τα επίπεδα: στην προτεραιότητα της πόλης απέναντι στις κομματικές θέσεις, στην πολυσυλλεκτική συγκρότηση του ψηφοδελτίου, στην οικονομική ανεξαρτησία, στη δυναμική του δεύτερου γύρου.

Βεβαίως, είναι ευπρόσδεκτη κάθε στήριξη κόμματος ή άλλου θεσμικού φορέα, που έρχεται να ενισχύσει εκ των υστέρων και χωρίς κανέναν όρο την προσπάθειά μας, ώστε να γίνει ακόμη πιο ισχυρή.

 

ΕΡ. Ποια η γνώμη σας για το σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίο θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές; Πιθανολογείτε να επαληθευτεί το σενάριο να γίνουν μαζί οι εθνικές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές;

 

ΑΠ. Τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα για τους δημάρχους που θα εκλεγούν, σε σύγκριση, τουλάχιστον, με την απόλυτη κυριαρχία που είχαν μέχρι τώρα. Αντιθέτως, τα πράγματα θα είναι καλύτερα για τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που δεν θα αποτελούν πλέον διακοσμητικά στοιχεία στο δημοτικό συμβούλιο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Προσωπικά, έχω μια τραυματική εμπειρία από τα 13 «πέτρινα χρόνια» που έζησα από το 1993-2006, που ήμουν δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης και για το λόγο αυτό χαίρομαι που τώρα οι συνεργασίες και ο σεβασμός και οι συνέργειες μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων θα είναι υποχρεωτικές, προκειμένου να λαμβάνονται οι αναγκαίες αποφάσεις.

 

ΕΡ. Έχετε πει ότι «θέλουμε να είμαστε το γερό outsider που θα φτάσει στο β΄ γύρο». Εάν συμβεί αυτό και είστε εσείς ο νικητής των εκλογών, πώς βλέπετε την επόμενη ημέρα της Θεσσαλονίκης με δήμαρχο εσάς;

 

ΑΠ. Βλέπω μια Θεσσαλονίκη που θα πορεύεται με εξωστρέφεια και αυτοπεποίθηση, διατηρώντας τις καλές πρακτικές της προηγούμενης διοίκησης αλλά επιτυγχάνοντας καλύτερα αποτελέσματα στην καθημερινότητά και την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου της. Πρέπει να κερδίσουμε ξανά τον χαμένο χρόνο, αφού η κρίση τσάκισε κυριολεκτικά το κουρασμένο σώμα της πόλης. Το όραμά μας δεν θα αρκείται πλέον σε μια περιορισμένη και συμβατική διευθέτηση των αυτονόητων τεχνικών έργων ή μικρούς αποσπασματικούς εξωραϊσμούς. Θα αποτελείται από ένα ευρύτατο σχέδιο στοχευμένων παρεμβάσεων, με στιβαρές πρακτικές και συμβολικές «χειρονομίες» σε όλα τα επίπεδα. Αναφέρω ενδεικτικά, ως παράδειγμα, την μελετημένη πρόταση για μόνιμη και αποκλειστική πεζοδρόμηση της λεωφόρου Νίκης, με εκτροπή της σημερινής κυκλοφορίας στην οδό Μητροπόλεως που, για να τα εξυπηρετήσει, θα απαλλαγεί από τα λεωφορεία, που θα μεταφερθούν στην Τσιμισκή, κινούμενα σε λωρίδα αντίθετης κίνησης (όπως στην οδό Πανεπιστημίου στην Αθήνα). Έτσι θα λυθεί και το άλυτο πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης και φορτοεκφόρτωσης στην αριστερή πλευρά του δρόμου.

Θα υλοποιηθούν, επιτέλους, προγράμματα που καθυστερούν αδικαιολόγητα πολλές δεκαετίες, όπως η αγαπημένη όλων των Θεσσαλονικέων πρόταση για την θαλάσσια αστική συγκοινωνία που θα βοηθήσει την ανάπτυξη όλης της ακτής του Θερμαϊκού και θα αποκαταστήσει τη διαταραγμένη σχέση της πόλης με τη θάλασσα.

Και, βέβαια, η Θεσσαλονίκη θα γίνει μια πραγματικά «έξυπνη» πόλη, αξιοποιώντας αποτελεσματικά όλες τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες που θα προσφέρουν στους πολίτες υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, σε όλους τους τομείς. Μια σύγχρονη, λειτουργική, ανθεκτική και βιώσιμη Ευρωπαϊκή πόλη, όπως την ονειρευόμαστε.

 

ΕΡ. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται το Σκοπιανό; Πιστεύετε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από την Ελληνική Βουλή;

 

ΑΠ. Ήμουν πάντοτε υπέρ μιας συμφωνίας που θα βοηθούσε την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στην περιοχή. Μια τέτοια λύση θα βοηθούσε ιδιαίτερα και την πόλη μας στην αναγκαία αναπτυξιακή της προσπάθεια. Αποδέχομαι, μάλιστα, υποχρεωτικά και μια σύνθετη ονομασία (όπως π.χ. το όνομα «Βόρεια Μακεδονία»), για καθαρά ρεαλιστικούς λόγους, προκειμένου να αποτραπεί η γενικευμένη αποδοχή του αποκλειστικού ονόματος «Μακεδονία» για τη γειτονική χώρα που έχει επικρατήσει. Πιστεύω, όμως, ότι η συγκεκριμένη συμφωνία των Πρεσπών δεν διασφαλίζει τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της εθνικής γραμμής που επιτεύχθηκε με μεγάλη προσπάθεια, καθώς μπορεί να ενθαρρύνει, αντί να κατευνάσει, τις όποιες αλυτρωτικές τάσεις των γειτόνων. Σε κάθε περίπτωση, επειδή οι σημαντικές εθνικές συμφωνίες κρίνονται σε μεγάλο βάθος ενός ιστορικού χρόνου, θα συνιστούσα να γίνει ο  διάλογος και η αντιπαράθεση χωρίς μισαλλοδοξία και διχαστικό κλίμα, έξω από τις μικροπολιτικές τακτικές και τις προεκλογικές σκοπιμότητες της σημερινής συγκυρίας.

 

boygias-nyfoydhs-.jpg

«Οι συνεργασίες είναι δομικό στοιχείο των αρχών και της φιλοσοφίας μας»

 

ΕΡ. Ποια η άποψή σας για τον μεγάλο αριθμό υποψηφίων δημάρχων στη Θεσσαλονίκη; Είστε έτοιμος για συνεργασίες;

 

ΑΠ. Είναι αναμενόμενο αποτέλεσμα συνδυασμού του νέου εκλογικού νόμου, της  ανθρώπινης ματαιοδοξίας και κακών κομματικών χειρισμών. Ελπίζω ότι μέχρι την τυπική προκήρυξη των εκλογών θα μειωθεί, έστω και λίγο, ο μεγάλος αριθμός των υποψηφίων, που στο δήμο Θεσσαλονίκης οφείλεται και στην ανθρώπινη κλίμακα του κέντρου που δίνει την ψευδαίσθηση μιας φιλικής οικειότητας, σε αντίθεση με την Αθήνα (όπου οι υποψήφιοι είναι πολύ λιγότεροι).

Οι συνεργασίες είναι δομικό στοιχείο των αρχών και της φιλοσοφίας μας. Το αποδεικνύει και η στενή συνεργασία μου με τον Νίκο Νυφούδη και το κεντρικό μας σύνθημά «Μαζί για τη Θεσσαλονίκη» που φανερώνει λιγότερο εγωισμό και εγγυάται καλή συνεργασία και με τους άλλους εκλεγμένους την επόμενη μέρα στο δημοτικό συμβούλιο.

 

ΕΡ. Μιλήστε μας για τους ανθρώπους που συγκροτούν το ψηφοδέλτιό σας. Προέρχονται από τον δικό σας πολιτικό χώρο, ή στοχεύετε σε ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο; Πόσο χώρο δίνετε στους νέους και τις γυναίκες;

 

ΑΠ. Πρόκειται για ένα σαφώς υπερκομματικό ψηφοδέλτιο που ονομάζω ενδεικτικά «Μικτή Θεσσαλονίκης» και αποτελείται από ικανούς και καταξιωμένους στον τομέα τους συμπολίτες μας, νέους στη μεγάλη τους πλειοψηφία, από όλα τα επαγγέλματα, τις κοινωνικές ομάδες αλλά και τα γεωγραφικά διαμερίσματα της πόλης. Μέχρι τώρα έχουν επιλεγεί οι 30 πρώτοι υποψήφιοι (το μισό, περίπου, ψηφοδέλτιο) και άλλοι τόσοι από τις κοινότητες, ώστε να παραμένει πάντοτε χώρος μέχρι την προκήρυξη των εκλογών και για άλλες, εξ ίσου σημαντικές συμμετοχές. Μεταξύ τους υπάρχουν πολλές γυναίκες, ο αριθμός των οποίων καλύπτει την υποχρεωτική ποσόστωση 40% που επιβάλλει ο νόμος και θεωρείται πολύ υψηλή.

 

butaris_vugias_eu.jpg

 «Στο Γιάννη Μπουτάρη θα έδινα, κατά μέσο όρο, τον καλό βαθμό (7)…»

 

ΕΡ. Η παράταξή σας «ΠΟΛΗχρωμη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», ξεκίνησε ήδη τις ενημερωτικές συναντήσεις με όλους τους θεσμικούς φορείς της πόλης, αρχίζοντας συμβολικά από το δήμο Θεσσαλονίκης (διοίκηση, δημοτικές κοινότητες, εργαζόμενοι). Τι προσδοκάτε από τις επαφές σας αυτές;

 

ΑΠ. Στις επαφές αυτές, που θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, συζητούμε θεσμικά με τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των φορέων της πόλης για να καταγράψουμε και να κατανοήσουμε τα προβλήματά τους και να τους ενημερώσουμε για τις δικές μας θέσεις. Τους δύο επόμενους μήνες (Μάρτιο και Απρίλιο) θα επαναλάβουμε τις επισκέψεις αλλά αυτή τη φορά προσεγγίζοντας τους ίδιους τους εργαζόμενους στους χώρους της δουλειάς τους, μαζί με τους υποψηφίους του συνδυασμού μας για να τους χαιρετίσουμε από κοντά και να μοιράσουμε το προεκλογικό μας υλικό. Το τελευταίο διάστημα μέχρι τις 19 Μαΐου, πρώτη Κυριακή των εκλογών, θα γίνουν επισκέψεις και ανοιχτές συγκεντρώσεις σε όλες τις γειτονιές της πόλης (Τούμπα, Χαριλάου, Άνω Πόλη, Ξηροκρήνη κ.λ.π.) για να παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας για το μέλλον της Θεσσαλονίκης και να ζητήσουμε πειστικά την εμπιστοσύνη των πολιτών.

 

ΕΡ. Στο παραπάνω πλαίσιο, είχατε συνάντηση και με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, στο Δημαρχείο της πόλης. Θα θέλαμε την κριτική σας για τη διοίκησή του. Πώς θα βαθμολογούσατε τον …απερχόμενο, δήμαρχο;

 

ΑΠ. Θα του έδινα, κατά μέσο όρο, τον καλό βαθμό (7) που δίνει συνήθως  και ο ίδιος για τον εαυτό του και, ίσως,  ένα βαθμό παραπάνω για τη διαφορετικότητα του ύφους και για το προσωπικό στυλ διακυβέρνησης. Πιο ψηλά θα βαθμολογούσα την πρώτη τετραετία, όταν η διοίκησή του έφερε έναν φρέσκο αέρα εξωστρέφειας, αυτοπεποίθησης και κοσμοπολιτισμού στην πόλη, τόνωσε την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό στην περίοδο της μεγάλης κρίσης και ολοκλήρωσε αρκετές ποιοτικές αναπλάσεις με ήπια κυκλοφορία και αισθητική, με αποκορύφωμα το θαυμάσιο αστικό πάρκο της νέας παραλίας. Στη δεύτερη τετραετία τα ενδοπαραταξιακά προβλήματα, η ο κόπωση και κάποια ίχνη αλαζονείας, οδήγησαν σε αρκετά λάθη και μια επικοινωνιακή περισσότερο διαχείριση. Έγιναν πολλές δηλώσεις και λιγότερο έργο, με αποτέλεσμα τη φθορά και την υποβάθμιση της καθημερινότητας (κυκλοφοριακό, καθαριότητα, ανομία). Έτσι, ο κύκλος της «Πρωτοβουλίας» έκλεισε, για να ανοίξει, βέβαια, ο επόμενος. Η ζωή της πόλης συνεχίζεται.             

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ