Skip to main content

FameLab: Αναζητώντας νέους επιστήμονες και στη Θεσσαλονίκη

«Μας ενώνει το πάθος για την επιστήμη και την τεχνολογία, ανέφερε ο συντονιστής προγραμμάτων και συνεργασιών στο British Council κ. Βαγγέλης Κραββαρίτης

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

 

Θέλετε να είστε ο νέος επιστήμονας που θα ξεχωρίσει για το πάθος του και για την επικοινωνιακή του δεινότητα και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον μεγάλο διεθνή τελικό του "FameLab" στη Βρετανία;

Το British Council αναζητά τον νέο επιστήμονα στον ομώνυμο διαγωνισμό, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το HUB Science τα τελευταία 12 χρόνια, έχει αναδείξει και έχει προσφέρει ευκαιρίες εξέλιξης σε δεκάδες νέους και ταλαντούχους επιστήμονες. Φέτος, με αφορμή τον εορτασμό των 80 χρόνων παρουσίας του British Council στην Ελλάδα, το FameLab υπόσχεται ακόμα μεγαλύτερες εκπλήξεις και περισσότερες δυνατές συγκινήσεις.

Ο προκριματικός γύρος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τη Δευτέρα 4 Μαρτίου στο The Hub Events (Αλκμήνης 5, Πετράλωνα, πλησίον μετρό Κεραμεικού) και στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 5 Μαρτίου στο British Council (Τσιμισκή 43 54623,).

Ο συντονιστής προγραμμάτων και συνεργασιών στο British Council κ.Βαγγέλης Κραββαρίτης μίλησε μαζί μας για τον διαγωνισμό, αλλά και για την ανάγκη να είναι η επιστήμη και η τεχνολογία κατανοητές από το ευρύ κοινό, ενώ αναφέρθηκε και σε νέους από την πόλη μας που έχουν ξεχωρίσει σε προηγούμενους διαγωνισμούς Famelab όπως η Αναστασία Ντράχα (νικήτρια του ελληνικού τελικού το 2015 που αυτή τη στιγμή καινοτομεί με το icry2talk, εφαρμογή που μεταφράζει το κλάμα του μωρού και το αντιστοιχεί με διάφορες ανάγκες του και η οποία διακρίθηκε σε παγκόσμιο διαγωνισμό νεανικής επιχειρηματικότητας της Microsoft) και ο Αντώνης Κάνουρας, ο οποίος συμμετείχε στον πρώτο διαγωνισμό FameLab πριν από 12 χρόνια (και έχει δημιουργήσει το RobotixLab, έναν πρότυπο χώρο εργαστηρίων και εκμάθησης ψηφιακών δεξιοτήτων).

-Πώς ξεκίνησε η ιδέα για να γίνει ο διαγωνισμός και στην χώρα μας;

-Ο διαγωνισμός ξεκίνησε από την ανάγκη να διαδοθεί η επικοινωνία της επιστήμης και να αυξηθεί το ενδιαφέρον του γενικού κοινού για την επιστήμη και τη τεχνολογία. Ο διαγωνισμός του FameLab προσπαθεί να πετύχει ακριβώς αυτό – να δώσει στους νέους επιστήμονες και ερευνητές την αυτοπεποίθηση αλλά και τα απαραίτητα εργαλεία για να μοιραστούν με το κοινό το πάθος τους για την επιστήμη. Η Ελλάδα είναι μάλιστα μια από τις πρώτες χώρες όπου υλοποιήθηκε το πρόγραμμα, από το 2007 συγκεκριμένα, και συνεχίζουμε μέχρι και σήμερα.

 

-Πόσοι νέοι έχουν συμμετάσχει όλα αυτά τα χρόνια και ποια τα οφέλη από την συμμετοχή των νέων; 

-Το δίκτυο του Famelab μεγαλώνει κάθε χρόνο και πλέον έχει ξεπεράσει τα χίλια άτομα μόνο στην Ελλάδα. Τα οφέλη από τη συμμετοχή είναι πολλαπλά. Όσοι διακριθούν στον φετινό διαγωνισμό και περάσουν στη τελική δεκάδα, θα συμμετάσχουν δωρεάν σε ένα διήμερο εκπαιδευτικό εργαστήριο με Βρετανούς ειδικούς της επικοινωνίας της επιστήμης. Ακόμα, ο μεγάλος νικητής, πέρα από δώρα τεχνολογίας που θα κερδίσει, θα έχει τη δυνατότητα να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διεθνή τελικό στη Βρετανία τον Ιούνιο με όλα τα έξοδα καλυμμένα. Τέλος, όλοι όσοι συμμετάσχουν θα γίνουν αυτόματα μέρος μιας δυναμικής ομάδας και θα έχουν ευκαιρίες δικτύωσης και εξέλιξης. Το British Council στηρίζει τη προσπάθεια αυτών των ανθρώπων, είτε διακριθούν στον διαγωνισμό, είτε όχι. Άλλωστε μας ενώνει κάτι κοινό που είναι το πάθος για την επιστήμη και τη τεχνολογία.

-Πόσο μπορεί η επιστήμη να γίνει αντιληπτή από το ευρύ κοινό; Και τι θυμάστε από τις ιδέες που έχουν προτείνει τα παιδιά; 

-Η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούν και πρέπει να γίνονται κατανοητές από όλους. Αφ’ ενός οι ερευνητές οφείλουν να εξηγούν απλά και κατανοητά το αντικείμενο της έρευνάς τους και που αυτή συμβάλλει. Αφ’ ετέρου το κοινό οφείλει να ενημερώνεται για τις τελευταίες τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις και να εκπαιδευτεί στο να θέτει τις σωστές ερωτήσεις στα σωστά, και αρμόδια, άτομα. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένας δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στο κοινό και στην επιστημονική κοινότητα ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνίες με μεγαλύτερη κατανόηση, με περισσότερη επιστημονική έρευνα και με μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα σε τεχνολογικές αλλαγές.

Η χώρα μας έχει να επιδείξει αρκετές επιτυχίες από συμμετέχοντες σε προηγούμενους διαγωνισμούς. Άλλωστε η πρόθεσή μας είναι να δουλεύουμε μαζί με τους FameLabbers και να στηρίζουμε την επαγγελματική τους εξέλιξη, όπου αυτό είναι εφικτό. Θα σας αναφέρω μόνο δύο περιπτώσεις ανθρώπων που ξεχώρισαν και οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στη πόλη της Θεσσαλονίκης. Η πρώτη είναι η Αναστασία Ντράχα, η οποία ήταν η νικήτρια του ελληνικού τελικού το 2015. Η Αναστασία αυτή τη στιγμή καινοτομεί με το icry2talk, μια εφαρμογή η οποία μπορεί να μεταφράζει το κλάμα του μωρού και να το αντιστοιχεί με διάφορες ανάγκες του και η οποία διακρίθηκε σε παγκόσμιο διαγωνισμό νεανικής επιχειρηματικότητας της Microsoft. Η δεύτερη περίπτωση είναι ο Αντώνης Κάνουρας, ο οποίος συμμετείχε στον πρώτο διαγωνισμό FameLab που διοργανώσαμε πριν από 12 χρόνια. Ο Αντώνης έχει δημιουργήσει το RobotixLab, έναν πρότυπο χώρο εργαστηρίων και εκμάθησης ψηφιακών δεξιοτήτων, και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να εκπαιδεύσει εκατοντάδες παιδιά. Ο Αντώνης και η Αναστασία είναι μόνο μερικοί από τους FameLabbers που έχουν ξεχωρίσει για τη μετέπειτα πορεία τους και το πάθος τους για την επιστήμη.

Χρήσιμα

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη συμμετοχή τους μέχρι τη Παρασκευή 01 Μαρτίου 2019 μέσα από την ιστοσελίδα www.britishcouncil.gr/en/famelab. Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στο κοινό.

Ο διαγωνισμός γίνεται σε συνεργασία με το Hub Science και την υποστήριξη της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και του Athens Digital Lab του δήμου Αθηναίων