Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Βιοκλιματικός στάβλος με γαϊδουράκια και πρόβατα στη ΔΕΘ! (ΦΩΤΟ)

Καινοτομία στην πράξη από τη συνεργασία του ΑΠΘ με έξι επιχειρήσεις παρουσιάζεται στη Zootechnia

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Ένας βιοκλιματικός στάβλος 300 τ.μ. που στεγάζει γαϊδουράκια αλλά και πρόβατα της φυλής Φριζάρτ παρουσιάζεται στη ΔΕΘ, στο πλαίσιο της 11ης έκθεσης Zootechnia (στον τομέα Β7).

"Δίνουμε την ευκαιρία στον επισκέπτη να δει στην πράξη τα αποτελέσματα της συνεργασίας του ΑΠΘ με έξι επιχειρήσεις, οι οποίες είτε ειδικεύονται στην παραγωγή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και ζωοτροφών  είτε αποτελούν κτηνοτροφικούς φορείς", δήλωσε στο typosthes.gr ο καθηγητής του ΑΠΘ Γεώργιος Αρσένος ο οποίος ως επικεφαλής, συντονίζει την προσπάθεια μαζί με τα μέλη ΔΕΠ και το επιστημονικό προσωπικό του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ.

bioklimatikos-stablos-zootechnia.jpg

Το πανεπιστήμιο λειτουργεί ως καταλύτης και συνδέει αυτές τις επιχειρήσεις με σκοπό να εφαρμοστεί στην πράξη η καινοτομία στο σχεδιασμό σταβλικών εγκαταστάσεων, σημείωσε ο ίδιος.

Ειδικότερα, η φιλοσοφία του βιοκλιματικού στάβλου είναι ένα οργανωμένο σχέδιο πληροφόρησης και επικοινωνίας για τη διάδοση και διάχυση των καινοτόμων εφαρμογών στη ζωική παραγωγή. Επικεντρώνεται στη συνεργική δράση μεταξύ των  επιχειρήσεων ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ Α.Ε., MILKPLAN, ΑΕ και ΒΙΟΖΩΚΑΤ, ΑΕ, που έχουν δυναμικό ρόλο στον αγροδιατροφικό τομέα της Ελλάδας αλλά και επιχειρηματική δραστηριότητα στο εξωτερικό με σημαντικό κύκλο εργασιών από εξαγωγές των προϊόντων τους. Στο συνεργατικό σχήμα συμμετέχουν επίσης η μοναδική καθετοποιημένη εκτροφή γαλακτοπαραγωγών όνων «ΦΑΡΜΑ ΜΕΤΣΟΒΟΥ», με τα γαϊδουράκια και τα προϊόντα της, η εταιρεία OVIS, που ασχολείται με την εμπορία σπέρματος προβάτων και διαχείρισης της αναπαραγωγικής ικανότητας των ποιμνίων, και ο συνεταιρισμός ΦΡΙΖΑΡΤΑ που αποτελείται από εκτροφείς προβάτων της ομώνυμης φυλής.  

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει τα εκτρεφόμενα γαϊδουράκια και να δοκιμάσει προϊόντα με βάση το γαϊδουρινό γάλα. Επιπλέον εκτίθενται υποδομές για τη διατροφή των ζώων, το μηχανικό άρμεγμα, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων για ατομική γαλακτομέτρηση, καθώς και συσκευές ανίχνευσης οίστρου και συστήματα ελέγχου του μικροκλίματος. Καθημερινά στις 12.00 το μεσημέρι και στις 18.00 θα γίνεται σύντομο σεμινάριο για τη τεχνητή σπερματέγχυση και πρακτική επίδειξη με κριάρια και προβατίνες της φυλής Φριζάρτα.

bioklimatikos-stablos1.jpg
bioklimatikos-stablos6.jpg

Τα χαρακτηριστικά του βιοκλιματικού στάβλου

Όπως εξηγεί στο typosthes.gr ο κ. Αρσένος, πρόκειται για μια κατασκευή χαμηλού κόστους, αποτέλεσμα μακροχρόνιας συνεργασίας και έρευνας, η οποία βασίζεται αποκλειστικά σε ελληνική τεχνογνωσία, τεχνολογία και καινοτομία. Δίνει τη δυνατότητα για βελτιστοποίηση του περιβάλλοντος εκτροφής στα ζώα τα οποία εκτρέφονται, τα οποία μπορεί να είναι κοτόπουλα, γαϊδούρια κλπ. Πρόκειται για ένα στάβλο που προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες των ζώων και τις καιρικές συνθήκες ώστε να δίνει σε κάθε ημέρα και εποχή τις συνθήκες εκείνες που επιθυμούμε για βέλτιστη αναπαραγωγή και ευζωία των ζώων.

Μπορεί εύκολα να προσαρμόζει το φωτισμό, τον αερισμό, την εσωτερική θερμοκρασία, το μικροκλίμα, σε σχέση πάντα με το τι συμβαίνει εκτός στάβλου, χωρίς να δαπανά μεγάλη ενέργεια. Με ειδικά ανοίγματα και κατασκευές στη σκεπή, τα οποία συγχρονίζονται και διαμορφώνονται αντίστοιχα, δημιουργούνται μέσα στον στάβλο συνθήκες αερισμού τέτοιες που δε χρειάζεται να δουλεύουν οι ανεμιστήρες διαρκώς ή να δουλεύουν τα συστήματα ψύξης ή θέρμανσης. Δηλαδή δαπανά όσο το δυνατό λιγότερη ενέργεια και μόνο όταν χρειάζεται και λειτουργεί με αυτοματισμούς. Παράλληλα, λειτουργεί με το μοντέλο του lego, δίνει δηλαδή τη δυνατότητα γρήγορης επέκτασης χωρίς να χρειαστεί να κάνει ο κτηνοτρόφος τεράστιες τροποποιήσεις και αλλαγές.

Ήδη αυτή η καινοτομία, η οποία έχει 30% χαμηλότερο κόστος από έναν συμβατικό στάβλο, εφαρμόζεται και σε πολλές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και σε εξωτερικό.
Στο ερώτημα αν οι κτηνοτρόφοι στη χώρα μας στρέφονται προς τέτοιου είδους κατασκευές και αν είναι συνειδητοποιημένοι, ο κ. Αρσένος αναφέρει ότι οι κτηνοτρόφοι παλιά παρασύρθηκαν από τα σχέδια βελτίωσης τα οποία ήταν τυφλοσούρτης εξανάγκαζαν τον κόσμο να επενδύει σε πολύ βαρυές κατασκευές παντελώς ακατάλληλες χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το οικονομικότερο και το καλύτερο από πλευράς σταβλικών εγκαταστάσεων. "Σήμερα οι κτηνοτρόφοι, αφού απέτυχαν αυτές οι κατασκευές, αφού οι περισσότεροι χρεοκόπησαν και αφού εγκατέλειψαν μετά μια πενταετία που ήταν υποχρέωση του προγράμματος, αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να έχουν βιώσιμες εκμεταλλεύσεις. Με αυτό εννοούμε μια εκμετάλλευση η οποία ξεκινά με χαμηλό κόστος και δεν επιβαρύνει την υγεία των ζώων".

bioklimatikos-stablos4.jpg

Για τις συμπράξεις

Όσο και τις συμπράξεις πανεπιστημίου και αγοράς, ο κ. Αρσένος  επισημαίνει:

Θεωρούμε ότι η λύση και η προοπτική για την ελληνική παραγωγή είναι η συνεργασία πανεπιστημίων με επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα οι περισσότερες είναι ΜμΕ που σημαίνει ότι οι περισσότερες δεν μπορούν και δεν αντέχουν οικονομικά να στηρίξουν δικό τους τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, άρα θα πρέπει το πανεπιστήμιο με τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει να σταθεί δίπλα στις επιχειρήσεις σε ένα υγιές σχήμα διαφάνειας και συνεργασίας και να τις υποστηρίξει.

Υπάρχουν όπως τόνισε και άλλα παραδείγματα συνεργασίας του πανεπιστημίου με επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων, υπάρχουν πατέντες τις οποίες εκμεταλλεύονται επιχειρήσεις και γενικά υποστήριξη σε προϊόντα.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη γκαλερί παρακάτω 

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ