Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μάκης Κυριζίδης: «Θεσσαλονίκη Θετικά» σημαίνει ότι κοιτάμε ψηλά αντί τον αφαλό μας

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Θεσσαλονίκη Θετικά», σε μια «εφ’ όλης της ύλης» αποκλειστική συνέντευξη στο typosthes

Συνέντευξη στον
ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ
[email protected]

 

Από το «Εντάξει» που περιόριζε την ατζέντα στην ευταξία και την αξιοπιστία, περάσαμε στο «Θετικά», που εκφράζει απόλυτα την πολιτική μου φιλοσοφία, τονίζει στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» και το www.typosthes.gr ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Μάκης Κυριζίδης. Σε μια «εφ’ όλης της ύλης» συνέντευξη λέει ότι «Θεσσαλονίκη Θετικά», σημαίνει αισιοδοξία απέναντι στη μεμψιμοιρία, σημαίνει ότι κοιτάμε ψηλά αντί τον αφαλό μας. «Με δύο λέξεις το όραμα μας για τη Θεσσαλονίκη είναι να γίνει η πιο κοσμοπολίτικη, η πιο ευρωπαϊκή ελληνική πόλη…», υπογραμμίζει ο κ. Κυριζίδης και αναφέρεται εκτενώς στους στόχους και τις επιδιώξεις του για τη Θεσσαλονίκη του αύριο…

 

ΕΡ. Από τους γαλάζιους «Εντάξει», στη «Θεσσαλονίκη Θετικά», το όνομα της δικής σας πλέον, παράταξης. Αναλύστε μας τα στοιχεία που συνθέτουν τον τίτλο της και το περιεχόμενό της… 
 

ΑΠ. Και σε επίπεδο ονόματος και στα νοήματα έχουμε μεγάλη εξέλιξη. Από το “Εντάξει” που περιόριζε την ατζέντα στην ευταξία και την αξιοπιστία, περάσαμε στο “Θετικά”, που εκφράζει απόλυτα την πολιτική μου φιλοσοφία: αντιπαραβάλω τη θετική σκέψη και πράξη στη “δεξιά - αριστερά” αδιέξοδη και στείρα αντιπαράθεση. Θεσσαλονίκη Θετικά σημαίνει αισιοδοξία απέναντι στη μεμψιμοιρία, σημαίνει ότι κοιτάμε ψηλά αντί τον αφαλό μας. 

ΕΡ. Πώς έχουν διαμορφωθεί –από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας- μέχρι σήμερα, οι σχέσεις σας με τη Νέα Δημοκρατία αλλά και τον Σταύρο Καλαφάτη;
 

ΑΠ. Η Νέα Δημοκρατία έχει δημοκρατικό ένστικτο. Ως κόμμα και με κομματικά κριτήρια διάλεξε να προτείνει ένα πρόσωπο, αλλά στέκεται σε απόσταση για να αφήσει τους δημότες (και τους ψηφοφόρους της) να δείξουν τις προτιμήσεις τους. Έτσι θα έπρεπε να λειτουργούν όλες οι πολιτικές παρατάξεις στην αυτοδιοίκηση. Πιστεύω ότι έτσι θα πάμε μέχρι τις κάλπες, χωρίς κομματικές σημαίες και επικλήσεις πειθαρχίας. Με το Σταύρο ήμασταν καλοί συνάδελφοι στην αντιπολίτευση του δήμου και θα συνεχίσουμε πάντα να συζητάμε τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης. Σέβομαι τη γνώμη του και ξέρω ότι θα είναι πάντα υποστηρικτής της πόλης του.

ΕΡ. Έχετε πει από τον περασμένο Ιούνιο, ότι «εγώ στερούμαι αναγνωρισιμότητας, δεν ανήκω σε οικογένεια πολιτικών ούτε είμαι εκλεγμένος βουλευτής, επομένως έχω τον διπλάσιο δρόμο να διανύσω για αυτό ξεκινάω νωρίς». Πώς ήταν η διαδρομή από τότε μέχρι τώρα και τι θεωρείτε ότι αποκόμισε η παράταξή σας στην προσπάθεια για τον δημαρχιακό θώκο;
 

ΑΠ. Δίκιο δεν είχα; Το ίδιο είναι ο Ορφανός ή ο Ταχιάος με μένα; Αυτή τη διαφορά δημόσιας αναγνώρισης, να σας πω την αλήθεια, δεν τη βλέπω μόνο αρνητικά. Όταν κτίζεις τις σχέσεις σου με το κοινό σε προσωπικό επίπεδο κυρίως, τις κτίζεις σωστά και οι γνώμες τους είναι θετικές. Δεν ισχύει το ίδιο για τους υπερπροβεβλημένους. Έχω, και έχουμε ως δημοτική παράταξη, πολύ δουλειά μπροστά μας, αλλά είμαι ευχαριστημένος με την πορεία μας μέχρι σήμερα και τη δυναμική που αναπτύσσουμε. Πρέπει να σας πω, ίσως και να το ξέρουν και οι αναγνώστες, ότι η πρώτη φάση της προσπάθειας που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες ήταν αφιερωμένη στην ομάδα των υποψηφίων συμβούλων. Ποιοί, με ποιές αξίες, με ποιά δημοτικότητα και επιρροή στους κύκλους τους, με πόση όρεξη για προσφορά… αυτό ήταν το ζητούμενο και ξέρω καλά πως το κερδίσαμε. Περιτριγυρίζομαι από ανθρώπους της ουσίας και του έργου, κι αυτό μου λέει πολλά για το πόσο επιτυχημένοι θα είμαστε στο Δημαρχία.

ΕΡ. Έχετε πει ότι «ο δήμος Θεσσαλονίκης και η πόλη διανύει μια από τις χειρότερες περιόδους». Θα θέλαμε την κριτική σας για τη σημερινή διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης και το Γιάννη Μπουτάρη. Πώς θα βαθμολογούσατε τον …απερχόμενο, δήμαρχο;
 

ΑΠ. Ετοιμαστείτε για μια φαινομενικά αντιφατική απάντηση… 8 στα 10 για τον Μπουτάρη, 2 στα 10 για την Πρωτοβουλία! Και, ναι, η πόλη διανύει μια από τις χειρότερες περιόδους της ιστορίας της. Ποτέ πριν σε τόσο πολύ χρόνο δεν έγιναν τόσα λίγα για τον εκσυγχρονισμό της πόλης και των υποδομών της. Ακούω το επιχείρημα της οικονομικής κρίσης, αλλά τί νομίζετε, ο Συνδίκας και ο Αγγελάκης έζησαν σε καλύτερες εποχές προπολεμικά; Και εκείνοι και πολύ πιο πρόσφατοι έκαναν έργο γιατί ένωναν τις δυνάμεις της πόλης, ξεπερνούσαν τις κομματικές αντιπαλότητες ή την πολιτικά “αντίθετη” κυβέρνηση και έστρωναν τους ανθρώπους τους στη δουλειά. Ο Μπουτάρης είναι προσωπικότητα, αυτή μόνο μπορώ να βαθμολογήσω. Η πραγματική όμως επίδοση της δημαρχίας του κρατήθηκε σε ιστορικά χαμηλά, γιατί δεν επέβαλε το ήθος του έργου επί της συνηθισμένης επιφανειακότητας.

ΕΡ. Έχετε δηλώσει πως η παράταξή σας «δεν θα πει τι κάνουν οι άλλοι ή τι δεν έκαναν οι προηγούμενοι, αλλά θα λέμε μόνο για ό,τι κάνουμε εμείς». Πείτε μας λοιπόν, τι κάνετε εσείς σ’ αυτή την πορεία για το δήμο και τι οραματίζεσθε γι’ αυτόν; Μιλήστε μας αναλυτικά για το σχέδιό σας για τη Θεσσαλονίκη του αύριο. Ποιες οι προτεραιότητές σας; Ποιο ή ποια πιστεύετε ότι είναι τα δυνατά σας σημεία, ώστε να κερδίσετε τους Θεσσαλονικείς στην κάλπη;

ΑΠ. Με δύο λέξεις το όραμα μας για τη Θεσσαλονίκη είναι να γίνει η πιο κοσμοπολίτικη, η πιο ευρωπαϊκή ελληνική πόλη. Αυτό σημαίνει μερικά πολύ χειροπιαστά πράγματα: καθαρή, ασφαλής, έξυπνη πόλη, ανοιχτή και για ψυχαγωγία και για business. Κρατείστε εδώ μερικές φράσεις-κλειδιά  του σχεδίου μας για το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης:
Μια όμορφη πόλη βιώνεται πρώτα από τους κατοίκους της και μετά από τους επισκέπτες. Για να ακτινοβολεί τουριστικά η Θεσσαλονίκη πρέπει να λειτουργεί σωστά για τους κατοίκους της. Ο πολιτισμός είναι βίωμα και όχι θέαμα. Άλλο πολιτισμένη πόλη και άλλο πολιτιστικές εκδηλώσεις. Γι αυτό, ούτε ένα ευρώ για νέους θεσμούς και εκδηλώσεις αν δεν λύσουμε τα θέματα της καθαριότητας, του πρασίνου και της κίνησης. Και με την ευκαιρία να προσθέσω ότι o δημόσιος χώρος δεν είναι για να γράφει ο καθένας τον πόνο του και επομένως οι street artist θα έχουν δημοτικούς χώρους για τις δημιουργίες τους και για τα υπόλοιπα θα ισχύει το "λερώνεις, πληρώνεις".
Για την διεθνή επιρροή της πόλης χρειάζεται οικονομική ζωτικότητα και δεν μπορούμε να περιμένουμε να πλουτίσει πρώτα η χώρα ή οι κάτοικοι. Επομένως χρηματοδοτικά προγράμματα και συνέργιες, εκεί δηλαδή που μας ξεπερνούν πολύ μικρότερες πόλεις.
Πραγματική συμμετοχή των δημοτών στις αποφάσεις με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για τα μικρά και τα μεγάλα θέματα...
Σταματώ εδώ και γιατί θα γέμιζα σελίδες και γιατί είστε όλοι καλεσμένοι στην πρώτη μας εκδήλωση στις 18.2.2019, ημέρα Δευτέρα, στο Κέντρο Πολιτισμού της Τούμπας όπου θα τα πούμε πιο αναλυτικά. Μια μόνο φράση ακόμα: Κοιτάμε ψηλά, ούτε δεξιά ούτε αριστερά. 

ΕΡ. Μιλήστε μας για τους ανθρώπους που συγκροτούν το ψηφοδέλτιό σας. Στοχεύετε σε ένα ψηφοδέλτιο πολυσυλλεκτικό; Πόσο χώρο δίνετε στους νέους αλλά και στις γυναίκες;
 

ΑΠ. Σας είπα ήδη ότι είμαι υπερήφανος για τους ανθρώπους που αποφάσισαν να προσφέρουν στην πόλη δίπλα μου. Και ξέρουν καλά τους τομείς τους, γιατί είναι άνθρωποι της δουλειάς όλοι. Το ψηφοδέλτιο είναι καθαρά αυτοδιοικητικό, έτσι σίγουρα πολυσυλλεκτικό. Άνθρωποι με διαφορετικές πορείες, προελεύσεις και προτιμήσεις με μόνο κοινό το πάθος για μια "Θεσσαλονίκη Θετικά". Στηρίζομαι στους νέους αλλά κυρίως σε ανθρώπους (είτε άνδρες είτε γυναίκες) του παραγωγικού ιστού της πόλης, που βιώνουν τα προβλήματα και σε πείσμα των καιρών δημιουργούν.

ΕΡ. Ποια η άποψή σας για τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό υποψηφίων δημάρχων στη Θεσσαλονίκη; Είστε από την πλευρά σας έτοιμος –πριν ή μετά τις εκλογές- για συνεργασίες;
 

ΑΠ. Ο πλουραλισμός είναι δείγμα των καιρών, εντός και εκτός Ελλάδας. Οφείλεται εν μέρει στην αναδιάταξη των κλασικών πολιτικών σχηματισμών και κυρίως στα νέα μέσα επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης. Μέχρι πριν λίγα χρόνια η προεκλογική καμπάνια ήταν απλησίαστη σε κόστος για τους περισσότερους από εμάς. Για να σε παίξουν τα media έπρεπε να είσαι “εκλεκτός”. Τώρα είναι πιο προσβάσιμα. 
Όσο για τις συνεργασίες, έχω δύο μόνο κριτήρια: τη θετική σκέψη και την διάθεση για διάλογο. Θα το δούμε από νωρίς στα debates που τους έχω καλέσει όλους.

ΕΡ. Πριν από λίγες μέρες, καλέσατε τους ανθυποψηφίους σας σε ένα debate για να μιλήσετε για την πόλη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κοιτάμε ψηλά, ούτε δεξιά ούτε αριστερά». Υπήρξε μέχρι στιγμής ανταπόκριση; Προσδοκάτε πραγματικά σε κάτι τέτοιο;
 

ΑΠ. Χαίρομαι που το προσέξατε. Περιμένω με χαρά την ανταπόκριση. Έχουμε καιρό αλλά όσο νωρίτερα ξεκινήσουμε τόσο καλύτερα.

ΕΡ. Είστε υπέρμαχος ή όχι του συστήματος της απλής αναλογικής με το οποίο  θα διεξαχθούν οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές; 
 

ΑΠ. Αν η απλή αναλογική συνοδευτεί από ραγδαία βελτίωση του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των αιρετών, δεν βλέπω πρόβλημα. Θα χρειαστεί πάντως  ηράκλεια προσπάθεια, πρόκειται για αλλαγή νοοτροπίας και δεν είμαι πολύ αισιόδοξος. Πάντως όσο πιο νέος είσαι τόσο πιο εύκολα προσαρμόζεσαι, γι αυτό εύχομαι να δω περισσότερους τριαντάρηδες στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου.   

ΕΡ. Θεωρείτε ότι ο εναγκαλισμός των υπηρετούντων τις Περιφέρειες και τους δήμους με την εκάστοτε κεντρική κυβέρνηση, λειτουργεί ως τροχοπέδη ή όχι, στην επιτέλεση του έργου τους;
ΑΠ. Υπάρχουν αγκαλιές και αγκαλιές. Άλλη στην ελληνορωμαϊκή πάλη κι άλλη όταν συναντιούνται τα αδέλφια!

ΕΡ. Εάν είστε εσείς ο νικητής των εκλογών, πώς βλέπετε την επόμενη ημέρα της Θεσσαλονίκης με δήμαρχο εσάς;
 

ΑΠ. Πιο αισιόδοξη, πιο ζεστή να συζητήσει λύσεις και να στρωθεί στη δουλειά για να πετύχει. Οι δημότες βρέθηκαν σε πραγματικά δύσκολη θέση τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα όσοι δεν συμπαθούσαν το πολιτικό στυλ χαλκέντερων αυτοδιοικητικών όπως ο Ψωμιάδης και ο Παπαγεωργόπουλος -είχαν επιτέλους τον δήμαρχο που ήθελαν αλλά όχι την πόλη που φαντάζονταν. Και στην αντιπολίτευση είχαμε την ίδια αίσθηση: όσοι ελπίζαμε ότι θα επικρατήσει ένας άλλος πολιτικός πολιτισμός, βρεθήκαμε μπροστά σε φατριασμούς, επιδερμική προσέγγιση και απραξία. 
Με τη Θεσσαλονίκη Θετικά στην πλειοψηφία, το κλίμα θα αλλάξει αμέσως. Η πρώτη μου μέρα ως δήμαρχος θα είναι στο δρόμο, ανάμεσα στους συμπολίτες μου, και η πρώτη νύχτα με τους δημοτικούς μας υπαλλήλους στις γειτονιές με τα απορριμματοφόρα. Θα είναι ένα ισχυρό σήμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

ΕΡ. Πόσο αναγκαίο θεωρείτε το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και κατά πόσο πιστεύετε ότι είναι χρήσιμο για την πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα; Μήπως το ΥΜΑ-Θ και ο ρόλος του είναι υπεραρκετά;

ΑΠ. Πιστεύω ότι την εποχή της ακαριαίας επικοινωνίας και μόλις 500 χλμ  από την Αθήνα, ο πρωθυπουργός δεν χρειάζεται γραφείο για να κάνει την παρουσία του αισθητή στη δεύτερη πόλη της Ελλάδας, πολύ περισσότερο όταν υπάρχει το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, που τώρα, περισσότερο από ποτέ, δεν χρειάζεται πολιτειακούς ανταγωνιστές.

ΕΡ. Επισημαίνεται από πολλούς ότι το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, είναι μέγιστη εθνική πρόκληση. Ποια η άποψή σας για το όλο θέμα;  
 

ΑΠ. Είναι τεράστια πρόκληση. Πρώτα απ’ όλα ανθρωπιστική. Και για τους ξεριζωμένους αλλά και για τις κοινωνίες που τους υποδέχονται. Κι έπειτα διαχειριστική, γιατί δοκιμάζεται η κρατική αποτελεσματικότητα είτε στην αποτροπή είτε στην υποδοχή και την υποστήριξη των προσφύγων. Και ενώ οι Έλληνες μπορούν να περηφανεύονται για την ανθρωπιά τους, η Ελληνική πολιτεία πρέπει να ντρέπεται για τις διαχειριστικές της επιδόσεις. Εγώ πάντως ως πολίτης αυτής της χώρας ντρέπομαι να βλέπω εξαθλιωμένους ανθρώπους να κοιμούνται δίπλα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και να πηγαίνουν κάθε μέρα για φαγητό στο Δερβένι. 

ΕΡ. Μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή, πώς βλέπετε την επόμενη μέρα; Θεωρείτε ότι θα αποβεί μακροπρόθεσμα σε βάρος ή προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων;
 

ΑΠ.  Δυστυχώς έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να διορθώσουμε τη βλάβη που προκάλεσε στην Ελλάδα και η Συμφωνία των Πρεσπών και η διαδικασία πόλωσης και εθνικού διχασμού που προκάλεσε. Για να το περιγράψω με μια δικηγορική αναλογία, είναι σαν να είχαμε έναν κακόπιστο ενοικιαστή που ισχυρίζεται ότι το ακίνητο είναι δικό του από κληρονομικό δικαίωμα και, ενώ δεν έχει τίτλο, εμείς για να λύσουμε το πρόβλημα, του παραχωρήσαμε την επικαρπία και την ψιλή κυριότητα με αντάλλαγμα κάποιες αλλαγές στον κανονισμό της οικοδομής!  Προσωπικά θεωρώ ότι το προσύμφωνο είναι κακό, αλλά το συμβόλαιο δεν έχει μεταγραφεί ακόμα και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραιτηθούμε.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ