Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: «Θα είμαστε η έκπληξη αυτών των εκλογών»

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης που ηγείται της δημοτικής κίνησης «Υψίπολης - Η πόλη που μας αξίζει», σε μια «εφ’ όλης της ύλης» αποκλειστική συνέντευξη στο typosthes

Συνέντευξη στον
ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ
[email protected]

 

«Η Θεσσαλονίκη έχει μέλλον. Όχι γιατί έτσι θέλουμε να πιστεύουμε, μα διότι έτσι επιτάσσει το ιστορικό της κεκτημένο», τονίζει στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» και το www.typosthes.gr ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Ζαρωτιάδης. Σε μια «εφ’ όλης της ύλης» συνέντευξη λέει ότι «το ψηφοδέλτιό μας κυριαρχείται από την ορμή αντί της εμπειρίας, από την τόλμη ναι, της λογικοφάνειας, από την φρεσκάδα αντί της συναλλαγής». Επιπλέον επισημαίνει ότι «η ΥΨΙΠΟΛΙΣ δεν διεκδίκησε και δεν θα έχει καμία κομματική ταυτότητα. Αντί αυτής, θα έχει την ταυτότητα που της προσδιορίζει το όραμά μας για την Πόλη». Ακόμα, ο κ. Ζαρωτιάδης, υπογραμμίζει το γεγονός ότι «το προσδιοριστικό στοιχείο της προοδευτικής τακτικής μας είναι η μετουσίωση των προκλήσεων σε ευκαιρίες».

 

ΕΡ. Κύριε Ζαρωτιάδη, ηγείσθε της δημοτικής κίνησης «Υψίπολης - Η πόλη που μας αξίζει». Μιλήστε μας για τη ...σύνθεση του ονόματος της παράταξής σας καθώς και για τον όποιο συμβολισμό του.

ΑΠ. Η Δημοτική Κίνηση Θεσσαλονίκης ΥΨΙΠΟΛΙΣ θα ανταποκριθεί στην τιμή που θα μας κάνουν οι συμπολίτες μας. Θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη και τη συστράτευσή τους, μένοντας πιστοί στις προγραμματικές μας αρχές και θέσεις, πιστοί στο όραμα, στις επιμέρους στρατηγικές, έως και τις προτάσεις αντιμετώπισης των ζητημάτων της καθημερινότητας, τις οποίες θα «νομιμοποιήσουν» οι εκλογείς της 19ης Μαΐου. Όπως ζητά ο Σοφοκλής στο πρώτο χορικό στην τραγωδία του «Αντιγόνη»: τα έργα μας θα είναι ακόλουθα των λόγων μας, τιμώντας την τιμή της Πόλης.

 

ΕΡ. Παρουσιάζοντας μέρος των προγραμματικών θέσεων της Κίνησής σας, αναφερθήκατε σε 6 βασικούς άξονες για «μια Θεσσαλονίκη Μητρόπολη, Ανεκτική, Έξυπνη, Πράσινη, Δημιουργική και Τολμηρή, με ένα μακρόπνοο σχέδιο κτιριακής ανά-και αποδόμησης». Μιλήστε μας αναλυτικά για το όραμά σας για τη Θεσσαλονίκη του αύριο. Ποιο ή ποια πιστεύετε ότι είναι τα δυνατά σας σημεία, ώστε να κερδίσετε τους Θεσσαλονικείς στην κάλπη;

ΑΠ. Η Θεσσαλονίκη έχει μέλλον. Όχι γιατί έτσι θέλουμε να πιστεύουμε, μα διότι έτσι επιτάσσει το ιστορικό της κεκτημένο, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, οι προκλήσεις μα και οι ευκαιρίες της εποχής μας. Οι έξι άξονες που αναφέρετε, πάνω στους οποίους διαρθρώνεται το εξελισσόμενο πρόγραμμά μας, γειώνονται σε επιμέρους προτάσεις και λύσεις που φτάνουν έως και το ποιο ειδικό ζήτημα της κάθε γειτονιάς, του κάθε νοικοκυριού.

Πάνω απ’ όλα όμως οδηγούν σε ένα συγκεκριμένο όραμα. Δεν πρόκειται για τυχαίες, επικοινωνιακού χαρακτήρα αναφορές, ή για ασύνδετους νεολογισμούς, αλλά για τη συμπύκνωση μακρών επεξεργασίων, στις οποίες λήφθηκαν υπόψη τόσο επιστημονικές γνώσεις, όσο και πραγματικές, κοινωνικές κι επαγγελματικές εμπειρίες. Ένα όραμα ευκταίο κι εφικτό, ριζοσπαστικό και πραγματοποιήσιμο: προς τη Θεσσαλονίκη επίκεντρο του οικονουμενικού ελληνισμού, εργαστήρι της διαπολιτισμικής επικοινωνίας, τη Θεσσαλονίκη που αναπτύσσεται μεν δυναμικά, αλλά διασφαλίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και την περιβαλλοντική, αστική και φυσική, βιωσιμότητα. Μια Θεσσαλονίκη τολμηρή που θα ανταποκρίνεται στον ρόλο της ως διεθνές κέντρο της λεγόμενης «δημιουργικής βιομηχανίας», της γαλάζιας οικονομίας, της έρευνας και τεχνολογίας, ως κόμβος ανθρώπων, προϊόντων, κεφαλαίων, πολιτισμών και ιδεών. Μια Θεσσαλονίκη που θα ξαναπιάσει το νήμα της μακραίωνης, ιστορικής της συνέχειας, που θα επιβεβαιώσει τη ρήση του Νικηφόρου Χούμνου, πως όσο υπάρχει όλοι θα έχουν μια πατρίδα!

 

ΕΡ. Ως και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, ποια είναι η άποψή σας για το πανεπιστημιακό άσυλο; Πώς σχολιάζετε την άποψη του ανθυποψηφίου σας Νίκου Ταχιάου, ο οποίος είπε πρόσφατα: «Σιγά το μείζον ζήτημα, είναι μια σαχλαμάρα και μισή σήμερα το άσυλο. Θα είχε νόημα το ‘74 και πάλι με την αποκατάσταση της δημοκρατίας δεν έχει κανένα νόημα».

ΑΠ. O κος Ταχιάος βιάζεται. Ανοήτως, ως άλλος Φράνσις Φουκουγιάμα. Βιάζεται να διαπιστώσει το «τέλος της ιστορίας» και την αρχή του αιώνα της αέναης ευημερίας… Πόσο μυωπική, αλλά και πόσο επικίνδυνη συνάμα σκέψη… ειδικότερα από κάποιον που διεκδικεί πολιτειακή ευθύνη!

Τη στιγμή που στη γειτονιά μας «βιάζεται» η ελευθερία των Τούρκων ακαδημαϊκών και φοιτητών, που στην Ευρώπη και στη χώρα μας ανακύπτουν εκ νέου φαινόμενα κοινωνικού και πολιτικού εκφασισμού, που το μεγαλύτερο πανεπιστήμιό μας μετέχει πλέον στο διεθνές δίκτυο «Επιστήμονες σε Διακινδύνευση» (Scholarsatrisk) συντονιζόμενο με τα μεγαλύτερα ιδρύματα παγκοσμίως για την υπεράσπιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην έκφραση, είναι αν μη τι άλλο αμετροεπές να δηλώνει κανείς ότι μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές κατακτήσεις της χώρας μας – το πανεπιστημιακό άσυλο – δεν έχει νόημα.

Το Πανεπιστημιακό Άσυλο είναι θεσμός της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας. Ως τέτοιον, οφείλουμε να τον υπερασπιστούμε – απέναντι σε όλους όσους επιδεικνύουν μια επικίνδυνη ελαφρότητα, αλλά και σε όσους το θεωρούν «αποκλειστικότητά» τους, ή σε αυτούς που κρυβόμενοι πίσω του προβαίνουν σε εγκληματικές πράξεις. Ως προς τους τελευταίους δε, σε συνεργασία με τις επίσημες, υπεύθυνες αρχές.

Το Πανεπιστημιακό Άσυλο είναι για όλους, καθηγητές, υπαλλήλους, φοιτητές αλλά και πολίτες, για τους άνδρες και τις γυναίκες, του νέους και τους γέρους, για τους «αριστερούς», τους «δεξιούς» και τους «κεντρώους». Ως Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, ως αυριανός δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, καλώ λοιπόν όλους και όλες να το υπερασπιστούμε.

 

ΕΡ. Ποια η άποψή σας για τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό υποψηφίων δημάρχων στη Θεσσαλονίκη; Είστε έτοιμος για συνεργασίες, είτε πριν, είτε μετά τις εκλογές;

ΑΠ. Στο εν λόγω ζήτημα θα μου επιτρέψετε να υπερασπιστώ μια μάλλον μειοψηφούσα άποψη. Θεωρώ ότι πρόκειται για ευκαιρία να εμπλουτιστεί ο προεκλογικός διάλογος. Μια ένδειξη ότι η κοινωνία ανταποκρίνεται ενεργοποιούμενη και όχι αποστασιοποιούμενη στην παραμένουσα κρίση. (Ακόμη κι αν αυτή διευκολύνεται προφανώς από το εκλογικό σύστημα…). Πιστεύω βεβαίως ότι μέχρι τις εκλογές θα υπάρχουν «συσσωματώσεις», πολλές από τις οποίες φιλοδοξούμε να εκφράσουμε. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, δεν με τρομάζει ένα «πολύχρωμο» δημοτικό συμβούλιο. Έχω εμπιστοσύνη στις πολιτικές μου αρχές και στις θέσεις που υπερασπίζομαι. Επιπρόσθετα, θα έχω τη διάθεση να ακούσω, σεβόμενος τη διαφορετική άποψη, και να συνδιαμορφώσω πολιτικές για το καλό της Πόλης. Προφανώς για την υλοποίηση του οράματος που προανέφερα, από την στιγμή που, όπως διεκδικούμε, θα το νομιμοποιήσουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης με την ψήφο τους και θα μας αναθέσουν την ευθύνη του Δήμου.

 

ΕΡ. Μιλήστε μας για τους ανθρώπους που συγκροτούν το ψηφοδέλτιό σας.  Στοχεύετε σε ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο; Πόσο χώρο δίνετε στους νέους και στις γυναίκες;

ΑΠ. Δεν θα αναπαράγω κοινοτυπίες για το πόσο χώρο δίνουμε σε νέους και νέες ή στις γυναίκες. Η σημασία που αποδίδουμε στους νέους και στις γυναίκες δεν θα προκύψει μέσα από τη σύνθεση του ψηφοδελτίου, αλλά από αυτήν του προγράμματος και της πολιτικής μας. Το ψηφοδέλτιο μας κυριαρχείται από την ορμή αντί της εμπειρίας, από την τόλμη ναι της λογικοφάνειας, από την φρεσκάδα αντί της συναλλαγής, μετέχουν άνθρωποι που συνδυάζουν επιστημονική επάρκεια, επαγγελματική κι εφαρμοσμένη γνώση, κοινωνική δράση και άποψη.

Θέλοντας να επιβεβαιώσω τον όρο που χρησιμοποίησε ένας άλλος υποψήφιος για να μας χαρακτηρίσει – όπως κι αν το εννοούσε – επιδιώκουμε να αποπνέουμε ρομαντισμό! Ναι, όλοι κι όλες στην ΥΨΙΠΟΛΙΣ είμαστε ερασιτέχνες, τουτέστιν εραστές της τέχνης της Πολιτικής, όχι επαγγελματίες της…

 

ΕΡ. Πώς σχολιάζετε τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας για την κούρσα των δημοτικών εκλογών στο δήμο Θεσσαλονίκης και η οποία σας δίνει ποσοστό κάτω από το 3%; 

ΑΠ. Σε αυτές τις μετρήσεις δεν έχει νόημα η μονόπλευρη, αποκλειστική ανάγνωση της ποσοτικής αποτύπωσης. Για μας η εν λόγω έρευνα επιβεβαιώνει το εύστοχο της μέχρι σήμερα δράσης μας. Σε μόλις ενάμιση μήνα είμαστε μια συγκεκριμένη πολιτική υπόσταση, ιδίου επιπέδου με άλλες που είχαν περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη «επικοινωνιακή προίκα». Έχουμε κατακτήσει γρήγορα μια υψηλή (σε σύγκριση με το επίπεδο εκκίνησης) αναγνωρισιμότητα, η οποία είναι ακόμη χαμηλότερη από όλων των υπολοίπων υποψηφίων και κινήσεων. Αυτό δείχνει την προοπτική μας!

Θα είμαστε η έκπληξη αυτών των εκλογών. Πολύ περισσότερο, διατηρώντας κι ενισχύοντας αυτό το «φαινόμενο χιονοστιβάδας», μπορούμε να είμαστε ο τελικός καταλύτης, ο εκφραστής της προοδευτικής προοπτικής της Πόλης.

 

ΕΡ. Ποια η γνώμη σας για το σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίο θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές; Πιθανολογείτε να επαληθευτεί το σενάριο να γίνουν μαζί με τις αυτοδιοικητικές και οι βουλευτικές εκλογές;

ΑΠ. Για το σύστημα της απλής αναλογικής, αναφέρθηκα και προηγούμενα. Όσο κι αν σέβομαι τους προβληματισμούς των συμπολιτών μου ότι δεν έχουμε τη σχετική κοινωνική και πολιτική «κουλτούρα» για να διαχειριστούμε ένα πλούσιο σε έκφραση δημοτικό συμβούλιο, εγώ δηλώνω έτοιμος να το πράξω! Οι εμπειρίες μου, η σχετική ακαδημαϊκή ενασχόλησή μου, αλλά πολύ περισσότερο η ίδια η πολιτική μου φιλοσοφία θα αποτελέσουν τα εφόδιά μου σε αυτήν την προσπάθεια, ανταποκρινόμενος στην ευθύνη της διακυβέρνησης του Δήμου της Θεσσαλονίκης.

Όσο για το σενάριο των διπλών ή τριπλών εκλογών, δεν με αφορά. Εκείνο όμως το  οποίο με προβληματίζει είναι ο κίνδυνος να αποπροσανατολιστεί η αναγκαία συζήτηση για την Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς, αυτός είναι υπαρκτός όχι μόνο λόγω των πιθανώς ταυτόχρονων βουλευτικών εκλογών, αλλά κυρίως λόγω της παλαιοκομματικής λογικής της «στήριξης». Η ΥΨΙΠΟΛΙΣ δεν διεκδίκησε και δεν θα έχει καμία κομματική ταυτότητα. Αντί αυτής, θα έχει την ταυτότητα που της προσδιορίζει το όραμά μας για την Πόλη.

 

ΕΡ. Θα θέλαμε την κριτική σας για τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη. Πώς θα βαθμολογούσατε τον …απερχόμενο, δήμαρχο;

ΑΠ. Εμείς κρατάμε από όλους -ες ότι θετικό μπορούμε. Η συνεισφορά του απερχόμενου δημάρχου και της παράταξής του στο ζήτημα της εξωστρέφειας της Θεσσαλονίκης και της τουριστικής ανάπτυξης βρίσκει στο πρόγραμμά μας την προοπτική της πολλαπλασιαστικής μετεξέλιξής της. Από κει και πέρα, η ΥΨΙΠΟΛΙΣ θα αποτελέσει την προοδευτική τομή στην εξέλιξη της Πόλης μας. Η ορμή και η τόλμη του ψηφοδελτίου μας θα δώσει νέα πνοή και νέες λύσεις στην καθημερινότητα του πολίτη στο πλαίσιο ενός καλά σχεδιασμένου προγράμματος με συγκεκριμένο και ρεαλιστικό απώτερο ορίζοντα.

 

ΕΡ. Όπως έχουν επισημάνει πολλοί, το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, είναι μέγιστη εθνική πρόκληση. Πώς εκτιμάται το όλο θέμα;  

ΑΠ. Το προσδιοριστικό στοιχείο της προοδευτικής τακτικής μας είναι η μετουσίωση των προκλήσεων σε ευκαιρίες. Μακριά από εμάς η όποια φοβική αντιμετώπιση των κοινωνικών ζητημάτων, αλλά, την ίδια στιγμή, δεν μας χαρακτηρίζει μια εύκαιρη, επιφανειακή προσέγγιση. Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τους αρμόδιους θεσμούς και δρώντες φορείς της ελληνικής πολιτείας και κοινωνίας πρέπει να πρωτοστατήσει αφενός στην αποτελεσματική και ουσιαστική ενσωμάτωση όσων προσφύγων επιλέξουν να μείνουν, ενώ αφετέρου να διευκολύνει την οργανωμένη μετάβαση των υπολοίπων στους τελικούς προορισμούς τους.

 

ΕΡ. Μετά την ψήφιση της Συμφωνία των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή, πώς βλέπετε την επόμενη μέρα; Θεωρείτε ότι θα αποβεί μακροπρόθεσμα σε βάρος ή προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων;

ΑΠ. Για τη Συμφωνία των Πρεσπών έχω εκφραστεί επανειλημμένα και συγκεκριμένα. Πρόκειται για μια κακή λύση. Ως τέτοια είναι πιο επικίνδυνη από το «καμία λύση». Πρόκειται για μια βιαστική συμφωνία, απόρροια της βιασύνης άλλων, εξωβαλκανικών συμφερόντων. Μια βιαστική λύση που ενώ προκαλεί υποτιθέμενες, επιφανειακές συμπτώσεις, διατηρεί ή και ανοίγει νέα ζητήματα αντιπαράθεσης – ως προς τις εθνοπολιτισμικές ταυτότητες, την οικονομική εκμετάλλευση, τις πολιτικές αν-ισορροπίες. Φοβάμαι ότι στο κοντινό μέλλον θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τα «απόνερα», ή ίσως και τις «πλημμύρες» αυτής της «συμφωνίας». Το απεύχομαι, αλλά το θεωρώ πολύ πιθανό.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ