Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τέλος εποχής για την Αγορά Μοδιάνο με 5 όρους

Δόθηκε το "πράσινο φως" από το ΥΠΠΟ για την μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης

Το "πράσινο φως" για την αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης της Αγοράς Μοδιάνο, έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

Η σχετική απόφαση θέτει και 5 συγκεκριμένους όρους.

Ειδικότερα:

1. Να μην αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα στους διαμήκεις και εγκάρσιους διαδρόμους του ισογείου. Η προτεινόμενη διάθεση των προϊόντων σε όρθιους με τοποθέτηση σκαμπό να περιορίζεται στον χώρο μεταξύ των υποστυλωμάτων.

2. Να μην τοποθετηθούν πάνινες τέντες στις όψεις των καταστημάτων επί των οδών Ερμού και Βασ. Ηρακλείου.

3. Τυχόν συμπληρωματικές μελέτες να κατατεθούν στην ΥΝΜΤΕΚΜ.

4. Να διερευνηθεί η δυνατότητα ελάφρυνσης των υαλοπετασμάτων στους δύο υφιστάμενους χώρους εστίασης στο επίπεδο των εξωστών.

5. Όλοι οι χώροι στο πατάρι να παραμείνουν κοινόχρηστοι χωρίς χρήσεις.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια απόφαση, οι μελετητές, αφού συμπληρώσουν τις μελέτες σύμφωνα με τους ανωτέρω όρους, οφείλουν να προσκομίσουν τρεις (3) σειρές προς έλεγχο και θεώρηση στη Δ/νση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων.

Τονίζεται ακόμη ότι η Απόφαση αυτή δεν αντικαθιστά άλλη τυχόν απαιτούμενη έγκριση ή άδεια από άλλη αρμόδια Αρχή, ούτε αποτελεί αναγνώριση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, αφορά δε στις διατάξεις του ν. 3028/2002 υπό την προϋπόθεση ότι έχουν τηρηθεί όλες οι ισχύουσες πολεοδομικές, κτιριοδομικές, περιβαλλοντικές ή άλλες διατάξεις.

Οι κατασκευές που δεν εκτελούνται σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, επιφέρουν την εκ του νόμου ακυρότητα αυτής, καθώς και την επιβολή διακοπής ή και καθαίρεσης οποιασδήποτε αυθαίρετης κατασκευής.

Ο ιδιοκτήτης και οι επιβλέποντες μηχανικοί είναι υποχρεωμένοι να ειδοποιήσουν εγγράφως την αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων πριν την έναρξη των εργασιών.

Σημειώνεται ότι η χαρακτηρισμένη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο Αγορά Μοδιάνο επί των οδών Ερμού και Βασ. Ηρακλείου στη Θεσσαλονίκη έχει εκκενωθεί από τα καταστήματα που λειτουργούσαν εκεί προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης που αναμένεται σύμφωνα με το σχεδιασμό να τη μετατρέψουν σε υπερσύγχρονη σκεπαστή αγορά τροφίμων , διατηρώντας τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, αλλά και τουριστική ατραξιόν, παράλληλα.

Χτίστηκε το 1925 στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο ανοικοδόμησης της πόλης μετά την πυρκαγιά του 1917. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κτήρια της εποχής του μεσοπολέμου και είναι η μεγαλύτερη διασωζόμενη αγορά τροφίμων του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, αποτελώντας μοναδικό τοπόσημο και χώρο κοινωνικών συναθροίσεων για την πόλη.

Υπενθυμίζεται ότι το 43,63% που κατείχε το ελληνικό δημόσιο στο ακίνητο μεταβιβάστηκε στην “One Outlet Α.Ε.” , έναντι ποσού 1,9 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ταχιάος: Το καλοκαίρι ξεκινούν έργα αποκατάστασης 1,4 δισ. ευρώ στη Θεσσαλία
Έργα αποκατάστασης ύψους 1,4 δισ. ευρώ ξεκινoύν το καλοκαίρι στη Θεσσαλία μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel
Ταχιάος: Το καλοκαίρι ξεκινούν έργα αποκατάστασης 1,4 δισ. ευρώ στη Θεσσαλία