Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Θανατηφόρα η εποχική γρίπη – Τουλάχιστον 6 νεκροί

Εμβόλια με το σταγονόμετρο πλέον στα φαρμακεία

Του Γιώργου Καλλίνη

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» 

Την πιο οξεία φάση της περνάει αυτές τις μέρες η εποχική γρίπη, η οποία έχει «θερίσει» τη χώρα αφήνοντας πίσω της εκατοντάδες ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά και δεκάδες νεκρούς. Η Θεσσαλονίκη, όπως είναι φυσικό δεν γλύτωσε από το χτύπημα της γρίπης και μέτρησε και αυτή θύματα.

«Μόνο στο ΑΧΕΠΑ είδαμε 6-7 νεκρούς από τη γρίπη, ενώ κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα μείνουμε σε αυτά τα νούμερα», δήλωσε στον «Τ.Θ.» ο Παναγιώτης Κολλάρας, Διευθυντής του ΕΣΥ και Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος στην Α’ Παθολογική κλινική του ΑΧΕΠΑ, επιβεβαιώνοντας και τυπικά ότι και στη πόλη μας υπήρχαν νεκροί, αναλογικά με τον πληθυσμό της.

«Τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε αυξημένα κρούσματα γρίπης, αν και από τώρα φαίνεται, ότι ίσως περάσαμε το χειρότερο σημείο. Τα κρούσματα φαίνονται ελαφρώς μειωμένα», σχολίασε και συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος πανικού, τα κρούσματα είναι περισσότερα από πέρσι, αλλά λιγότερα από πρόπερσι».

«Το 90% των περιπτώσεων των θυμάτων ήταν ανεμβολίαστα. Είδαμε μια μικρή αύξηση στους εμβολιασμούς, αλλά και πάλι το ποσοστό είναι πολύ μικρό», ολοκλήρωσε ο κ. Κολλάρας.

 

Οι αριθμοί της γρίπης ως τώρα

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η εποχική γρίπη βρίσκεται σε αυξημένη δραστηριότητα. Κυρίαρχος τύπος γρίπης παραμένει ο Α (Η1Ν1), ο οποίος έχει υψηλά φορτία νοσηρότητας σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, γεγονός που εξηγεί τη ραγδαία εξέλιξη της γρίπης και τον μεγάλο αριθμό θανάτων.

«Στη Θεσσαλονίκη καταγράψαμε αρκετά θύματα, δηλαδή όσα μας “αναλογούν” στατιστικά σύμφωνα με τα στοιχεία  που δίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ για την υπόλοιπη χώρα, όπως είναι φυσιολογικό και γίνεται κάθε χρονιά. Αν η εποχική γρίπη ακολουθήσει τη συνήθη πορεία, τότε μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα δούμε την πλήρη κάμψη της», τονίζει στον «Τ.Θ.» η Μαρία Εξηντάρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας, Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ και μέλος του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Βορείου Ελλάδας.

Τόσο η εβδομάδα 10- 17 Φεβρουαρίου όσο και η αμέσως προηγούμενη 3-10 Φεβρουαρίου πρόσθεσαν σημαντικό αριθμό νεκρών στη σχετική θλιβερή λίστα: κάθε εβδομάδα καταγράφηκαν 18 θάνατοι, ενώ την εβδομάδα 27 Ιανουαρίου – 3 Φεβρουαρίου είχαν αναφερθεί 20 θάνατοι. Μάλιστα, εκείνη η εβδομάδα χαρακτηρίζεται ως «μαύρη» μέχρι τώρα εβδομάδα λόγω του αριθμού των θυμάτων. Συνολικά πλέον έχουν καταλήξει 74 άνθρωποι. Από το σύνολο των θυμάτων, δέκα δεν ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία.

Τα 64 από τα 74 θύματα ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται αντιγριπικός εμβολιασμός σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, μόλις 36 κρούσματα, δηλαδή το 14%, από τον συνολικό αριθμό των 274 περιστατικών ήταν εμβολιασμένα κατά της εποχικής γρίπης.

Τα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης ανέρχονται σε 274, ωστόσο τα 264 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Αναφορικά με τα κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 149 άνδρες και 115 γυναίκες με το εύρος των ηλικιών να κυμαίνεται από 0 έως 90 έτη. Από τα 224 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν τα 191 (85,3%) ανήκαν στον υπότυπο Η1Ν1 και τα 33 στον υπότυπο Η3Ν2.

 

«Στη Θεσσαλονίκη ήρθαν έξτρα… 1 ή 2 εμβόλια σε κάθε φαρμακείο»

Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρώτη και μεγαλύτερη παρτίδα εμβολίων που έφτασε τον Οκτώβριο εξαντλήθηκε μέσα στον Ιανουάριο. Το Υπουργείο Υγείας, όπως είχε δεσμευτεί, απέστειλε μια δεύτερη παρτίδα εμβολίων για να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση, ανθρώπων που δεν πρόλαβαν ή είχαν αμελήσει να εμβολιαστούν. Βέβαια, τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς όπως αναμενόταν.

«Η δεύτερη παρτίδα εμβολίων, η οποία πριν από λίγες μέρες, ήταν πανελληνίως 50.000 εμβόλια. Αυτό σημαίνει -με πρόχειρους υπολογισμούς- ότι κάθε φαρμακείο στη Θεσσαλονίκη παρέλαβε… 1 ή 2 εμβόλια!», εξήγησε στον «Τ.Θ.» ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αργύρης Αργυρόπουλος. «Προφανώς, μία τέτοια απειροελάχιστη ποσότητα εμβολίων, δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Ευτυχώς όμως, το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έχουν ήδη εμβολιαστεί και έχουμε παρατηρήσει μια μικρή αύξηση στα ποσοστό όσων εμβολιάστηκαν, περίπου 10% σε σύγκριση με πέρσι», συμπλήρωσε ο κ. Αργυρόπουλος.

«Για να μη πανικοβάλλεται ο κόσμος όμως, να πούμε ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή τα εμβόλια έχουν εξαντληθεί και ότι και η πορεία της γρίπης φαίνεται περίπου όπως κάθε χρόνο», ολοκλήρωσε.

 

5+1 τρόποι να προφυλαχθούμε από τη γρίπη

Κάθε χρόνο η εποχική γρίπη ταλαιπωρεί μεγάλες ομάδες ανθρώπων, συχνά παραπάνω από 1 φορά. Η γρίπη παρουσιάζει έξαρση ξαφνικά αλλά πάντα εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, ειδικά όταν μιλάμε για τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες πλήττονται με σαφώς μεγαλύτερη ευκολία.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που παρουσιάζει η εποχική γρίπη κάθε χρόνο είναι ο πυρετός, ο πονόλαιμος, ο πονοκέφαλος, ο ξηρός και επίμονος βήχας καθώς και πόνοι στους μύες και τις αρθρώσεις. Σαφώς, ανάλογα με τον ιό ορισμένα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν. Ωστόσο, όταν βλέπουμε ότι κάποια από τα συμπτώματα της γρίπης επιμένουν, είναι απαραίτητο να επισκεφτούμε το γιατρό μας ή το πλησιέστερο νοσοκομείο για εξειδικευμένες εξετάσεις.

Τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν είναι ο επίμονος πυρετός, που δεν υποχωρεί μετά τις 3 ημέρες, δυσκολίες στην αναπνοή, λιποθυμίες και πόνοι στο στήθος. Παράλληλα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών χωρίς την συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού, όχι μόνο δεν θα βοηθήσουν την κατάσταση αλλά υπάρχει περίπτωση να την επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο.

Και ενώ η καθημερινή επαφή μας με ανθρώπους που μπορεί να μας μεταδώσουν τον ιό της γρίπης είναι αναπόφευκτη, υπάρχουν προφυλάξεις που μπορούμε να πάρουμε για να προστατευτούμε και να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας.

1. Αντιγριπικό Εμβόλιο

Ο εμβολιασμός θεωρείται ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από την εποχική γρίπη και συστήνεται ανεπιφύλακτα από τους γιατρούς. Μπορείς να ενημερωθείς από τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σου για να λύσεις οποιαδήποτε απορία έχεις, μαθαίνοντας έγκυρες πληροφορίες. Το εμβόλιο κατά της γρίπης, θεωρείται απαραίτητο να γίνεται σε παιδιά και σε άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

2. Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών

Μπορεί να ακούγεται σαν την συμβουλή που μας έδιναν στο σχολείο όταν ήμασταν μικροί, ωστόσο τα χέρια είναι από τα πιο ευάλωτα σημεία του σώματος για να μας μεταφέρουν μικρόβια. Είναι γνωστό άλλωστε ότι περίπου το 80% των μεταδιδόμενων ιών, μεταδίδεται με την επαφή. Συνεπώς, το τακτικό πλύσιμο των χεριών κρίνεται περισσότερο από απαραίτητο, και ακόμα καλύτερα θα είναι να γίνεται με ειδικό αντισηπτικό υγρό.

3. Μην ακουμπάς το πρόσωπό σου

Όπως αναφέραμε πιο πάνω, το τακτικό πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο, αφού από τα χέρια μπορούν να μεταδοθούν οι περισσότεροι ιοί. Για τον ίδιο λόγο, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε να ακουμπάμε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια μας, καθώς με αυτόν τον τρόπο διευκολύνουμε τα μικρόβια να μπουν στον οργανισμό μας.

4. Αέρισε τους χώρους που βρίσκεσαι

Τον χειμώνα είναι εύκολο να παραλείψουμε τον σωστό αερισμό των εσωτερικών χώρων, αφού το κρύο πολύ συχνά αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο τα μικρόβια μπορούν να συσσωρευτούν μέσα στον χώρο που κινούμαστε, κυρίως όταν είναι κοινόχρηστοι (όπως ο χώρος εργασίας μας). Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει για λίγη ώρα μέσα στην μέρα, να παραβλέπουμε τον παγωμένο καιρό και να αερίζουμε καλά το σπίτι και το γραφείο μας.

5. Ενίσχυσε τον οργανισμό σου με την διατροφή

Η σωστή διατροφή είναι το Α και το Ω στη διατήρηση της καλής υγείας. Σε περιόδους έξαρσης γρίπης, αν ο οργανισμός μας είναι ευάλωτος, είναι πολύ πιο δύσκολο να αντισταθεί στους εξωτερικούς κινδύνους όπως είναι οι ιοί. Η λύση είναι να φροντίσουμε να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας, τρώγοντας υγιεινά και καταναλώνοντας επαρκείς ποσότητες, φρούτων, λαχανικών αλλά και υγρών. Αν ωστόσο η καθημερινότητά σου δεν σου επιτρέπει να ακολουθείς το πρόγραμμα διατροφής που ήθελες, μπορείς να ενισχύσεις τον οργανισμό σου με φυτικά συμπληρώματα, πάντα με την συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σου.

6. Μην έρχεσαι σε επαφή με άτομα που έχουν νοσήσει πρόσφατα

Ακόμα και αν κάποιος έχει σταματήσει να έχει συμπτώματα γρίπης, τις πρώτες ημέρες της ανάρρωσης μπορεί να μεταδώσει τον ιό στους γύρω του. Συνεπώς, θα ήταν καλύτερο αν απέφευγες τις επαφές με άτομα του κύκλου σου που γνωρίζεις ότι πρόσφατα πέρασαν γρίπη, ώστε να σιγουρευτείς ότι δεν θα σου μεταδώσουν τον ιό.

Αντίστοιχα, αν εσύ πέρασες πρόσφατα γρίπη, μείνε σπίτι σου μέχρι να αναρρώσεις πλήρως, ώστε να προφυλάξεις τόσο τον εαυτό σου από το να ξανακυλήσει, όσο και τους γύρω σου που μπορεί να κολλήσουν από εσένα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ