Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Χρήστος Γιαννούλης: «Υποκριτής ή τόσο αδαής ο κ. Τζιτζικώστας;»

Τι αναφέρει σχετικά για τον Περιφερειάρχη σχετικά με την υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων

Νέα επίθεση στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα κάνει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Γιαννούλης στις δηλώσεις του κ. Τζιτζικώστα που δημοσιεύονται σήμερα στον Τύπο της Βέροιας (δείτε εδώ). 

Μεταξύ άλλων ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε στην απάντησή του : «Για όσα λέγονται από τους υποψήφιους περιφερειάρχες τους παραπέμπω καλοπροαίρετα στο Υπουργείο Οικονομίας όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι για πέμπτη συνεχή χρονιά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη Περιφέρεια στην χώρα σε αξιοποίηση και απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων". Και τόνιζε: "Ατιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο καμιά φορά επειδή στο ζητάει ο Πρωθυπουργός, όταν είσαι σε άλλο χώρο να γίνεσαι σε μια νύχτα υποψήφιος περιφερειάρχης. Καλό είναι όμως όταν μπαίνουμε σε ένα χώρο να μαθαίνουμε τις αρμοδιότητες που έχει και να διασταυρώνουμε τα στοιχεία της κυβέρνησης που ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ που είναι και ο πολιτικός φορέας που τον στηρίζει. Δίνω την απάντηση μου ολοκληρωμένα. Αν ο κ. Γιαννούλης έχει άλλες απορίες μπορεί να αποταθεί στο γενικό γραμματέα του ΕΣΠΑ που χθες ήδη υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρώτη σ’ όλη την Ελλάδα".

Απαντώντας στα παραπάνω ο κ. Γιαννούλης λέει τα εξής: "Ο κ. Τζιτζικώστας μάλλον δεν κατανοεί ότι η υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων δεν σχετίζεται με την απορρόφηση, αλλά αφορά την εκταμίευση, ή αλλιώς «τις πληρωμές, οι οποίες σημαίνουν ότι τα έργα τρέχουν», όπως ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν. Και στο πεδίο των πληρωμών, δηλαδή της υλοποίησης, αποδεικνύεται περίτρανα η αδράνειά του.

Μας καλεί να διασταυρώσουμε τα στοιχεία με την κυβέρνηση, όταν τα στοιχεία είναι δημόσια, διαθέσιμα σε όλους. Αν δεν το γνωρίζει, του συστήνουμε να επισκεφθεί το anaptyxi.gov.gr. Τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που παρέχει αναλυτική πληροφόρηση για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ας αφήσει λοιπόν τις νουθεσίες και ας ενημερωθεί πρώτα ο ίδιος για τις αρμοδιότητες του θεσμού στον οποίο προΐσταται, αλλά και για τα στοιχεία της αναποτελεσματικότητας του τα οποία φαίνεται -ή επιλέγει- να αγνοεί.

Δεν θα του κάνουμε όμως τη χάρη, όπως μας καλεί, να περιμένουμε την 26ηΜαρτίου, για να παρουσιάσουμε την εγκληματική αδράνειά του που αφήνει την Κεντρική Μακεδονία χωρίς τα πολύτιμα κονδύλια που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φτώχειας, καθώς επίσης στην τόνωση της απασχόλησης και της ανάπτυξης.

Τέλος, να τον ενημερώσουμε ότι ο μόνος που διακατέχεται από άγχος και εκνευρισμό είναι ο ίδιος, άλλωστε το σχετικό βίντεο που παραθέτουμε από την Έδεσσα μιλάει από μόνο του. Διακατέχεται από άγχος και εκνευρισμό μπροστά στις αλήθειες τις οποίες παρουσιάζουμε, αντιλαμβανόμενος το ηχηρό μήνυμα που θα πάρει στην κάλπη από τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας: πλέον κοιτάμε μπροστά για μία Κεντρική Μακεδονία της συνεργασίας, της ανάπτυξης και της προόδου.

Και τώρα που κάναμε σαφές «ό,τι δεν έχει κατορθώσει να αντιληφθεί ή να ενημερωθεί μέχρι τώρα» τον καλούμε και πάλι να απαντήσει.

Την ώρα που περιοδεύει από νομό σε νομό και «διαφημίζει» τις σακούλες με τρόφιμα της ΕΕ που μοιράζει στους άπορους συμπολίτες μας, ένα χρόνο πριν ολοκληρωθεί η περίοδος 2014-2020 κι ενώ η υλοποίηση (εκταμιεύσεις-πληρωμές) των σχετικών έργων ΕΣΠΑ στο σύνολο της χώρας φτάνει στο 39%:

Γιατί στην Πέλλα από τον συνολικό προϋπολογισμό των 54,5 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν προχωρήσει έργα μόλις 8,7 εκατομμυρίων (υλοποίηση 16%);

Γιατί στην Ημαθία από τον συνολικό προϋπολογισμό των 74,3 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν προχωρήσει έργα μόλις 12,6 εκατομμυρίων (υλοποίηση 17%);

Γιατί στη Χαλκιδική από τον  προϋπολογισμό του 1,2 εκατομμυρίων ευρώ για την καταπολέμηση της φτώχειας, έχουν υλοποιηθεί έργα μόλις 163.116 ευρώ (υλοποίηση 14%); Γιατί από τον  προϋπολογισμό του 1,8 εκατομμυρίων ευρώ για την προώθηση της απασχόλησης, έχουν υλοποιηθεί έργα μόλις 297.151 ευρώ (υλοποίηση 17%);

Γιατί στις Σέρρες από τον προϋπολογισμό των 3,2 εκατομμυρίων ευρώ για την προώθηση της απασχόλησης, έχουν υλοποιηθεί έργα μόλις 551.888 ευρώ (υλοποίηση 17%);

Γιατί στην Πιερία από τον προϋπολογισμό των 2,7 εκατομμυρίων ευρώ για την προώθηση της απασχόλησης, έχουν υλοποιηθεί έργα μόλις 476.810 ευρώ (υλοποίηση 18%);

ΥΓ: Γνωρίζουμε ότι είναι το... παραχαϊδεμένο παιδί της κυβέρνησης, αλλά ούτε αυτή την εύνοια δεν κατάφερε να μετατρέψει σε όφελος για τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ