Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πώς θα γιορτάσει την Τσικνοπέμπτη σήμερα η Θεσσαλονίκη!

Ποδηλατικό καρναβάλι για… απελευθέρωση των ζώων, αποκριάτικα γλέντια σε δήμους, αλλά και μουσικές προτάσεις

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Η κατεξοχήν πιο ανέμελη γιορτή έφτασε! Τσικνοπέμπτη σήμερα και μικροί και μεγάλοι θα το γιορτάσουν είτε με φαγητό, ψήνοντας κρεατικά ή πηγαίνοντας σε κάποιο ταβερνάκι ή ακόμη και σε ένα σουβλατζίδικο για να απολαύσουν κρεατικά όπως άλλωστε προτάσσει και το έθιμο, είτε μασκαρεμένοι είτε όχι. Όμως Τσικνοπέμπτη δεν είναι μόνο το φαγητό…. Αρκετές μουσικές σκηνές έχουν εκλεκτούς καλεσμένους για να μας ξεσηκώσουν για χορό, ενώ στο εορταστικό… παιχνίδι έχουν μπει και δήμοι με εκδηλώσεις. Παραθέτουμε μερικές από τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για απόψε!

 

Αποκριάτικη παρέλαση από την Πλατεία Χρηματιστηρίου

 

«Η Απελευθέρωση των Ζώων» είναι το θέμα της φετινής αποκριάτικης παρέλασης, που διοργανώνεται σήμερα, με αφετηρία την Πλατεία Χρηματιστηρίου και με ελεύθερη συμμετοχή.

«Μεταμφιεζόμαστε ζωάκια, σατιρίζουμε, ευαισθητοποιούμαστε... διασκεδάζοντας σε μια φανταχτερή ποδηλατική παρέλαση και μια ανοιχτή γιορτή που ακολουθεί για όλο τον κόσμο!», τονίζουν οι διοργανωτές του 10ου Ποδηλατικού Καρναβαλιού στη Θεσσαλονίκη!.

Εκκίνηση; Πλατεία Χρηματιστηρίου ώρα 19.00.

 

ΤσικνοΑιγύπτια: Γλέντι στα Λαδάδικα

 

Μεγάλο γλέντι θα στήσουν τα Λαδάδικα και η οδός Αιγύπτου. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «Μετά από τα Αιγύπτια και το Beer Festival, τα μαγαζιά της οδού Αιγύπτου ετοιμάζονται να σας προσφέρουν ακόμα ένα τρελό πάρτυ! Σας περιμένουμε για τα ΤσικνοΑιγύπτια, ένα ξεχωριστό Street Party από νωρίς το μεσημέρι μέχρι τις 23.00 το βράδυ! Ψήσιμο και τσίκνες, πανσέτες, σουβλάκια, λουκάνικα και χορευτικοί ρυθμοί, όπως μόνο στην Αιγύπτου ξέρουμε! Όλος ο δρόμος θα πάλλεται στους ρυθμούς του καρναβαλιού!».

 

Αποκριάτικο ξεφάντωμα στην Καλαμαριά

16souvlakia.jpg

Στις 19.00 θα ξεκινήσουν και οι εκδηλώσεις που έχει ετοιμάσει ο δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με Πολιτιστικούς Συλλόγους και τον Χορευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Πρωταγωνιστές; Η μουσική και η παράδοση. Δεν θα λείψουν όμως και τα ψημένα κρεατικά και το κρασί!

Όπως αναφέρει ο δήμος Καλαμαριάς: «Τα κάρβουνα θα ανάψουν  από νωρίς το απόγευμα και η τσίκνα από τα ψημένα κρεατικά, θα έχει την τιμητική της και  θα απλωθεί σε όλη την έκταση του ιστορικού κέντρου. Κρασί  και γλυκίσματα  θα συμπληρώνουν  το μενού της βραδιάς.

Το πρόγραμμα θα πλαισιώνεται  με παραδοσιακά δρώμενα, τραγούδια και   χορούς, από όλη την Ελλάδα και τον Ελληνισμό με τη συμμετοχή ορχηστρών. Στις τρεις εξέδρες που θα στηθούν, στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού, στον πεζόδρομο (Κομνηνών και Τριανταφυλλίδου) και στον πεζόδρομο (Κομνηνών και Μεταμορφώσεως), θα αναβιώσουν παραδοσιακά έθιμα, όπως το οι Φανοί της Κοζάνης, οι Κωδωνοφόροι του Σοχού, το Γαϊτανάκι και οι Γλεντιστάδες της Λέσβου (με αποκριάτικα τραγούδια).

Παρόμοια εκδήλωση θα γίνει το ίδιο βράδυ και την ίδια ώρα, στο Πάρκο της Κηφισιάς σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο «Η Κηφισιά», με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια».

 

Πυλαία: Γλέντι στο Πέτρινο

 

Αποκριάτικο γλέντι στο μπαλκονάκι θα γίνει στο Πέτρινο Πολιτιστικό στην Πυλαία, με dj, χορό, μουσική και κρασί. Την εκδήλωση συνδιοργανώνει το Τοπικό Συμβούλιο της Πυλαίας. «Φορέστε τις αποκριάτικες στολές σας και ελάτε στις 7.30 το απόγευμα για να διασκεδάσετε», αναφέρει ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη.

 

Παραδοσιακή μουσική και χορός σε Νεάπολη και Συκιές

 

Στο δήμο Νεάπολης Συκεών από τις 18.00, μπουλούκια μουσικών και χορευτών, με συνοδεία χάλκινων οργάνων και τη μπάντα κρουστών «άι ΝΤΟΣ» θα ξεκινήσουν από δύο σημεία, Πρεμετής με Επταπυργίου και Πολιτιστικό Κέντρο Συκεών (Κομνηνών 38), και θα κατευθυνθούν στην πλατεία Ειρήνης (Ρολόι, γύρω στις 19.30) για ένα παραδοσιακό γλέντι και χορό γύρω από μια μεγάλη φωτιά.

Συμμετέχουν: Χορευτικό Συγκρότημα Παραδοσιακών Χορών δήμου Νεάπολης-Συκεών, Χορευτικό Συγκρότημα Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Νεαπόλεως «Αγ. Φωτεινή», Χορευτικό Σωματείο «Χοροστάτες», Σύλλογος Γυναικών «Εστία», Χορευτικά Συγκροτήματα των Κ.Α.Π.Η. Νεάπολης και Συκεών, Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών, Πολιτιστικός Σύλλογος Συκεών «Τα κάστρα», 4ο Σύστημα Προσκόπων Συκεών, 6ο Σύστημα Προσκόπων Νεάπολης, Σύλλογος Ποντίων Νεάπολης, Ποντιακή Εστία Νεάπολης, ΕΔΟΜΑΚ. 

 

Τσικνοπέμπτη με Δάκη και Μπίγαλη

bigalis_dakis_new.jpg

Κώστας Μπίγαλης και Δάκης υπόσχονται ένα απολαυστικό χορευτικό party made in Greece! Απόψε στο Mylos Club (Ανδρ. Γεωργίου 56).

Ετοιμαστείτε να τραγουδήσετε μαζί τους του «Αιγαίου τα Blues», την «Μικρή Μέλισσα» και την «Θωρακισμένη Μερσεντές»!

Ώρα προσέλευσης: 22:00. Έναρξη 22:30.

Είσοδος 10€ (δεν εξασφαλίζει θέση καθήμενου, ούτε και ποτό). Κρατήσεις στα τηλ.  2310.510081, 6949950530. Προπώληση από: Σάρωθρον (2310.538282), Ηλιοτρόπιο (2310.278515), Διώροφον (2310.453998), Πρίγκηπος(2310. 248188), Jollity(2310.759409).

 

Opera Chaotique στη Ζώγια

16f1b.jpg

Οι Opera Chaotique μετά από τις sold out εμφανίσεις τους σε Λυρική Σκηνή Αθηνών και Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, εμφανίζονται για πρώτη φορά και με Ελληνόφωνα τραγούδια στην παράσταση: «Τσικνοπέμπτη». Πότε; Απόψε στη Ζώγια (Αλ.Σβώλου 54) στις 21.30.

Τι θα δείτε; Πώς περνούν την Τσικνοπέμπτη οι ρομαντικοί και πως οι διαστροφικοί ποιητές; Πώς νιώθουν οι καταραμένοι τις μέρες του καρναβαλιού; Ποιοι ζωγράφοι ήταν vegan; Είναι η Αρχαία Ελλάδα υπεύθυνη και γι' αυτή τη γιορτή;

Το πνεύμα του Διονύσου φωτίζει τους Tenorman & Voodoo Drummer που φορούν τις μάσκες τους μεταφορικά και κυριολεκτικά και σας προσκαλούν σε ένα special event στην έναρξη του Καρναβαλιού.

Ώρα έναρξης: 21.30. Είσοδος: 14 €με ποτό. Πληροφορίες - κρατήσεις: 2310 243.459.

Τσικνοπέμπτη στη Μοδιάνο 

Κάλεσμα σε «γλέντι επανοικειοποίησης» την Τσικνοπέμπτη στην Στοά Μοδιάνο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης απευθύνει η δημοτική παράταξη «Η Πόλη Ανάποδα», αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στο σχέδιο της ανάπλασης που προωθεί ο νέος ιδιόκτητής της ιστορικής στοάς (δείτε ΕΔΩ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Η Πόλη Ανάποδα καλεί σε «γλέντι επανοικειοποίησης» της Στοάς με αφορμή τη Τσικνοπέμπτη, μια μέρα που εδώ και δεκάδες χρόνια οι μικρομαγαζάτορες της Στοάς στήνανε τις ψησταριές και οι πλανόδιοι οργανοπαίχτες γεμίζανε με μουσική τους διαδρόμους».

«Φέρτε λοιπόν τα όργανα, τους μεζέδες και τα ποτά σας και ραντεβού το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης, 28 Φλεβάρη, στη Μοδιάνο. Και -ποιος ξέρει- αν τα πράγματα γυρίσουν ανάποδα μπορεί να επιστρέψει κ η Μοδιάνο εκεί που ανήκει, στο λαό της πόλης μας», προσθέτουν.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση.

Να επιστρέψει η Μοδιάνο στο λαό!

Πριν από λίγες ημέρες, στις 13 Φλεβάρη, δόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η έγκριση της μελέτης για την «ανάπλαση» της Στοάς Μοδιάνο από τον νέο της ιδιοκτήτη, την One Salonica και τον κύριο Σαμ Φάις. Και μόνο το γεγονός ότι ένα «ιστορικό διατηρητέο μνημείο», όπως έχει αναγνωριστεί επίσημα η Στοά, έχει πια για ιδιοκτήτη του μια εταιρία που διαχειρίζεται εμπορικά κέντρα, είναι αρκετό για να μας στεναχωρεί.

Η ίδια η μελέτη ανάπλασης παραμένει αδημοσίευτη (είναι «πνευματική ιδιοκτησία» μας είπαν οι αρμόδιοι) και η μόνη πληροφόρηση που έχουμε προέρχεται από τις  διαφημίσεις που προωθούν οι νέοι ιδιοκτήτες. Από τις γλυκερές αυτές εικόνες όμως, όπως και από τις ανησυχίες που διακριτικά εκφράζει η έγκριση της μελέτης, διαγράφεται ήδη ποιο θα είναι το μέλλον της «αναπλασμένης» Στοάς: ένα κλειστό εμπορικό κέντρο πολυτελών ειδών διατροφής («τα καλύτερα brands της αγοράς» υπόσχεται ο νέος ιδιοκτήτης) και ταυτόχρονα μια γιγάντια κυριλέ νεο-ταβέρνα, γεμάτη τραπεζοκαθίσματα, χωρίς ψυχή και χαρακτήρα.

Για 92 χρόνια όμως, η Στοά Μοδιάνο δεν ήταν ένα mall ειδών διατροφής. Ήταν η καρδιά της λαϊκής Θεσσαλονίκης. Ήταν η ζωντανή ανάμνηση της πολυπολιτισμικής της ιστορίας και -κυρίως- της εβραϊκής κοινότητας. Στα 144 μικρά μαγαζιά της ψωνίζαμε ψάρια και τουρσιά, στις ταβέρνες και τα μπαρ της πίναμε κι ερωτευόμασταν, εκεί γιορτάζαμε την παραμονή του νέου χρόνου, την Τσικνοπέμπτη, την κάθε μέρα, με φτηνό φαγητό στους πάγκους και πλανόδιους μουσικούς. 

Ο «ιστορικός χαρακτήρας» της Στοάς δεν έγκειται συνεπώς στην κατηγορία των εμπορευμάτων που πουλάει, αλλά στις σχέσεις: ποιος, πουλάει τί φαΐ, σε ποιον και για πόσο. Κι όποιος έχει πατήσει το πόδι του έστω και μία φορά στη Μοδιάνο ή το Καπάνι, αντιλαμβάνεται ότι ένα mall τροφίμων δεν θα αποτελεί καμία «ιστορική συνέχεια», όπως ισχυριζόταν η  κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν το 2016 ξεπούλησε τη Στοά για μόλις 1,9 εκατομμύρια. Η δε διοίκηση Μπουτάρη ούρλιαζε τότε να την δώσουνε ακόμα και τζάμπα, για να φύγει ο μπελάς από το κεφάλι της.

Η δικαιολογία βέβαια ήταν ότι η κρίση κι η φτώχεια έκλειναν τα μαγαζιά και οδηγούσαν τη Στοά σε παρακμή. Μην κοροϊδευόμαστε όμως: η δημιουργία ενός ακόμα εμπορικού πολυκαταστήματος δεν θα φέρει καμία ανάπτυξη. Απλά, θα κλείσει λίγα ακόμα μαγαζιά εντός και πέριξ της Στοάς, θα πετάξει περισσότερους μικρομαγαζάτορες στην ανεργία, θα αυξήσει την εκμετάλλευση των εμποροϋπαλλήλων και θα αποκλείσει από το Μοδιάνο τους φτωχούς. Και σε αντάλλαγμα, θα διατηρήσει ένα ψεύτικο, μουμιοποιημένο κουφάρι στη θέση ενός χώρου ιστορικού και ζωντανού.

Αυτός όμως άλλωστε δεν ήταν και ένας από τους στόχους των μνημονίων; Να παραδώσουν το λιανικό εμπόριο και την εστίαση στις μεγάλες εταιρίες, περιορίζοντας το μερίδιο της αυταπασχόλησης και των ελεύθερων επαγγελματιών. Και το κατάφεραν μέσω των φόρων, της γενικευμένης φτώχειας αλλά και τέτοιων «στρατηγικών επενδύσεων».

Αν το ζητούμενο ήταν η αντιμετώπιση της κρίσης και της φτώχειας, εμείς πιστεύουμε ότι η Στοά θα έπρεπε να διατηρηθεί ως αυτό που ήταν: ως μια προσιτή, λαϊκή αγορά φρέσκων, ποιοτικών, τροφίμων και ταυτόχρονα ως ένας ανοιχτός, προσβάσιμος σε όλους, δημόσιος χώρος. Η αναγκαία συντήρηση ενός ιστορικού διατηρητέου μνημείου θα έπρεπε να γίνει με δημόσια επένδυση, η οποία άλλωστε θα αποσβενόταν  εύκολα από τα νοίκια των 144 καταστημάτων, χωρίς βέβαια τα υπερκέρδη που ποντάρει ο κ. Φάις.

Ακόμα περισσότερο, μια τέτοια ιστορική, δημόσια αγορά, λέμε εμείς, θα μπορούσε να στηρίξει συνεργατικά εγχειρήματα και ντόπιους παραγωγούς, προωθώντας τα προϊόντα τους χωρίς μεσάζοντες και με λογικό λειτουργικό κόστος. Τότε, όχι μόνο θα έμενε ζωντανή, αλλά θα βοηθούσε στην ενίσχυση της αγροτικής και της συνεργατικής παραγωγής, θα έδινε δουλειές και θα αποτελούσε ένα φωτεινό παράδειγμα για όλο τον κόσμο.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν αν είχαμε μια κυβέρνηση ή μια δημοτική αρχή εμπνευσμένη, που να νοιάζονται για τους φτωχούς και τους εργαζόμενους. Δυστυχώς όμως, είχαμε μια κυβέρνηση και ένα Δήμο που νοιάζεται μόνο για τον κ. Φάις και τα κέρδη του. Κι έτσι, η Στοά Μοδιάνο που ξέραμε, αυτή που τραγούδησαν οι μουσικοί και αγάπησαν οι λογοτέχνες της πόλης μας, σύντομα θα δώσει τη θέση της σε απρόσωπο, απωθητικό εμπορικό κέντρο.

Προτού γίνει αυτό, η «Πόλη Ανάποδα» καλεί σε ένα γλέντι επανοικειοποίησης στη Μοδιάνο. Την αφορμή μας τη δίνει η Τσικνοπέμπτη, μια μέρα που εδώ και δεκάδες χρόνια οι μικρομαγαζάτορες της Στοάς στήνανε τις ψησταριές και οι πλανόδιοι οργανοπαίχτες γεμίζανε με μουσική τους διαδρόμους.

Φέρτε λοιπόν τα όργανα, τους μεζέδες και τα ποτά σας και ραντεβού το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης, 28 Φλεβάρη, στη Μοδιάνο. Και -ποιος ξέρει- αν τα πράγματα γυρίσουν ανάποδα μπορεί να επιστρέψει κ η Μοδιάνο εκεί που ανήκει, στο λαό της πόλης μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέλλα: Η Αλεξάνδρειος Ειρηνοδρομία έδωσε το έναυσμα για τον Μαραθώνιο
Εκδήλωση σήμερα το πρωί στον αρχαιολογικό χώρο Πέλλας - Η Ειρηνοδρομία θα έχει ως σημείο κατάληξης την παραλία της Θεσσαλονίκης το απόγευμα
Πέλλα: Η Αλεξάνδρειος Ειρηνοδρομία έδωσε το έναυσμα για τον Μαραθώνιο