Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Αστυνομικοί Θεσσαλονίκης: Από θαύμα δεν έχουμε θρηνήσει νεκρό

Τι λένε για την φύλαξη του Τουρκικού Προξενείου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (ΕΑΥΘΕΣΣ) συναντήθηκε σήμερα με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης Υποστράτηγο κ. Φώτιο Δομζαρίδη.

Με αφορμή την νέα επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής (3-3-2019) κατά της διμοιρίας της ΔΑΕΘ έξωθεν του Τούρκικου Προξενείου, το Διοικητικό Συμβούλιο έθεσε το ζήτημα της φύλαξης του εν λόγω κτιρίου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «πλέον, είναι πασιφανές ότι οι επιθέσεις στοχεύουν αποκλειστικά στις αστυνομικές δυνάμεις και όχι στο Προξενείο. Η μόνιμη φύλαξη του κτιρίου έχει καταστήσει τους Αστυνομικούς σε ανθρώπινους στόχους και ως εκ θαύματος δεν έχουμε θρηνήσει ακόμα κάποιο θύμα. Ζητήσαμε από τον κ. Γενικό να πάρει την πρωτοβουλία και να ορίσει έναν νέο τρόπο φύλαξης του Τούρκικου Προξενείου».

Επίσης, στη συνάντηση συζητήθηκε η εν γένει προσέγγιση της φύλαξης των ευπαθών στόχων από την Ηγεσία της ΓΑΔΘ. Οι αστυνομικοί αναφέρουν ότι «αιτηθήκαμε την επανεξέταση όλων των φυλασσόμενων ευπαθών στόχων και την απεμπλοκή των αστυνομικών δυνάμεων όπου δεν κρίνεται αναγκαία. Επίσης, επισημάναμε ότι η υλοποίηση της πρότασης της Ένωσης για τη δημιουργία Υπηρεσίας Φύλαξης Ευπαθών Στόχων στη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, με Αστυνομικούς προερχόμενους από όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της ΓΑΔΘ, θα επιλύσει οριστικά το συγκεκριμένο πρόβλημα και θα έχει ευεργετικές συνέπειες στην αστυνόμευση της πόλης».

Εν συνεχεία, το Διοικητικό Συμβούλιο έθεσε το ζήτημα των διαρκώς αυξανόμενων μέτρων τάξης. Όπως αναφέρουν, «η αδιάκριτη συμμετοχή της Αστυνομίας σε κάθε λογής εκδηλώσεις, αθλητικούς αγώνες κ.α. έχει οδηγήσει στην αποδυνάμωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών. Καθώς, μεγάλο μέρος του προσωπικού απασχολείται αδικαιολόγητα σε μέτρα τάξης, αυτά πρέπει να μειωθούν και παράλληλα να επανεξεταστεί ο ρόλος και ο τρόπος δράσης της Αστυνομίας. Δεν είναι δυνατό, η Θεσσαλονίκη να στερείται αστυνόμευσης για κάποια εκδήλωση ή επίσκεψη επισήμου προσώπου υπό τον φόβο επεισοδίων. Επίσης, χαρακτηριστική είναι η καθυστέρηση της αποστολής των μέτρων τάξης από τις προϊστάμενες Υπηρεσίες που γίνεται πάντα την τελευταία στιγμή. Πλέον, πρέπει να προβλεφθεί η έγκαιρη ενημέρωση των Υπηρεσιών για προγραμματισμένες εκδηλώσεις και αθλητικούς αγώνες. Έτσι, δεν θα δημιουργούνται προβλήματα στην έκδοση της υπηρεσίας και θα διευκολύνονται οι συνάδελφοί μας.

» Ένα απ’ τα βασικότερα προβλήματα της ΓΑΔΘ είναι η έλλειψη αστυνομικού προσωπικού. Σ’ αυτή τη βάση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης αιτήθηκε την ορθή κατανομή του υπάρχοντος προσωπικού στις Αστυνομικές Διευθύνσεις, βάσει των πραγματικών αναγκών τους και χωρίς κανένα υπηρεσιακό διαχωρισμό ή βαθμολογική εξαίρεση. Όλοι οι Αστυνομικοί της ΓΑΔΘ πρέπει να αξιοποιηθούν σε θέσεις που θα διευκολύνουν τις Υπηρεσίες να ανταπεξέλθουν στον ιδρυτικό τους ρόλο.

» Φέτος, η ΓΑΔΘ βρίσκεται μπροστά σ’ αυτήν την πρόκληση. Οι 61 Αστυνομικοί που θα έρθουν μέσω των τακτικών μεταθέσεων πρέπει να τοποθετηθούν ορθά, σε Υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν υπηρεσιακά και λειτουργικά προβλήματα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ζητήσαμε από τον κ. Γενικό να καταρτίσει από τώρα ένα προσχέδιο που θα αναδεικνύει τις ελλείψεις και τις ανάγκες των Υπηρεσιών και βάσει αυτού να ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των μετατιθέμενων.

» Ο κ. Γενικός μας υπενθύμισε ότι από την έναρξη της πρώτης θητείας του στην θέση που κατέχει, δημιούργησε Επιτροπή για τον έλεγχο των φυλασσόμενων ευπαθών στόχων και η Επιτροπή αυτή διέκοψε αρκετές φυλάξεις. Πρόθεσή του είναι να συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή κι εκεί θα διευθετηθούν πολλά εκκρεμή ζητήματα.

» Στο ίδιο πνεύμα, επιθυμεί να μειωθούν τα πολυάριθμα μέτρα τάξης και ήδη προσπαθεί με παρεμβάσεις του να μην καταπονείται άσκοπα το προσωπικό.

» Τέλος, μας δήλωσε ότι το προσωπικό που θα ενισχύσει την ΓΑΔΘ μέσω των τακτικών μεταθέσεων είναι πολύτιμο για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών και οι τοποθετήσεις θα γίνουν προσεκτικά».

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει καταλήγοντας ότι «αναμένει τις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες του κ. Γενικού, όπως αυτές αναφέρθηκαν στη συζήτηση, για να επιλυθούν κάποια βασικά υπηρεσιακά προβλήματα». 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ